Repàs d’estrenes

Les 10 sèries de les plataformes que no us podeu perdre al gener

La tornada d’‘Euphoria’ i ‘Ozark’ i l’estrena de ‘La edad dorada’ i ‘Feria’ són els títols destacats

Les 10 sèries de les plataformes que no us podeu perdre al gener
15
Es llegeix en minuts
Marisa de Dios
Marisa de Dios

Periodista

Especialista en sèries i programes de televisió

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Sembla que les plataformes estaven esperant amb ànsies l’arribada del 2022, ja que el primer mes de l’any desembarquen algunes de les noves temporades de sèries amb una bona legió de seguidors com ’Euphoria’ (HBO Max), ‘Billions’ (Movistar+) i ‘Ozark’ (Netflix), a més d’una estrena de pes, ‘La edad dorada’, una ficció d’època de tot un expert en la matèria, el creador de ‘Downton Abbey’. L’‘streaming’ també continua confiant en la producció espanyola, amb la tenebrosa ‘Feria: la llum més fosca’ (Netflix), el ‘thriller’ d’‘Express’ (Starzplay) i la tensió de ‘Todos mienten’, passant per la comèdia ‘Señor, dame paciencia’, la nova sèrie de Jordi Sánchez.

CHUCKY

Dia 10. Syfy

El famós ninot diabòlic torna a la càrrega, ara en forma de sèrie (amb el creador de la saga, Don Mancini, al capdavant) i indagant en els seus orígens. Un idíl·lic poble nord-americà es veu sumit en el caos quan la temible i pigada joguina apareix en un mercat ambulant en un barri residencial, on el compra un adolescent a qui, per descomptat, no li espera res bo. Al cap de poc temps, com era d’esperar, comencen a produir-se una sèrie de terrorífics assassinats. Els fans de la saga podran presenciar la tornada d’actors de les pel·lícules originals, els personatges de les quals poden destapar el passat de Chucky: Jennifer Tilly (‘La núvia de Chucky’, ‘La semilla de Chucky’, ‘La maldición de Chucky’, ‘El culto de Chucky’), Alex Vincent (‘El ninot diabòlic’, ‘Muñeco diabólico 2’, ‘La maldición de Chucky’, ‘El culto de Chucky’), Fiona Dourif (‘El culto de Chucky’) i Christine Elise (‘Muñeco diabólico 2’). Té una segona temporada confirmada.

EUPHORIA

Dia 10. HBO Max. Temporada 2

La turmentada Rue (Zendaya, guanyadora de l’Emmy per aquest paper) continua enfrontant-se als seus dimonis: l’addicció a les drogues, la pèrdua del seu pare, els alts i baixos en la seva relació amb Jules (Hunter Shafer) i el seu odi per Nate (Jacob Elordi) per haver posat la seva nòvia entre l’espasa i la paret la temporada passada. El costat més fosc de l’adolescència servit per Sam Levinson a través d’una trama extremadament dura combinada amb imatges molt cuidades, gairebé tretes d’un videoclip. La sèrie, que versiona una ficció israeliana, va molt més enllà de les explícites escenes de sexe i drogues i submergeix l’audiència en el descens als inferns de la protagonista.

EL PACIFICADOR

Dia 13. HBO Max

John Cena, una de les revelacions de ‘L'esquadró suïcida’, torna a ficar-se en el paper d’El Pacificador en aquesta sèrie que explica els orígens d’aquest atípic superheroi d’abillament un tant ridícul dedicat en cos i ànima a establir la pau mundial, però que està disposat a utilitzar el poder de les armes per aconseguir-ho. Tot i que de vegades l’assaltin certs remordiments de consciència en vista de les ordres dels seus superiors, cosa que li genera problemes amb el seu nou equip, molt allunyats dels herois habituals. Creada, produïda, escrita i dirigida per James Gunn (també director de la pel·lícula), explota l’Univers Expandit DC combinant alhora l’acció i l’humor, un còctel que ja li va funcionar a la pel·lícula.

EXPRESS

Dia 16. Starzplay

La primera ficció de la plataforma de producció espanyola posa en el punt de mira els segrestos exprés, un tipus de delinqüència que es produeix molt més habitualment (i més a prop) del que ens podríem imaginar. Al capdavant de la ficció es troben dos pilars de l’univers ‘Vis a vis’: Iván Escobar, cocreador, ‘showrunner’ i productor executiu, i Maggie Civantos, la protagonista. La por i el ritme vertiginós de la nostra vida són dos dels puntals que donen sentit a la trama d’aquest ‘thriller’.

OZARK

Dia 21. Netflix. Temporada 4

La família Byrde que va deixar enrere la seva acomodada vida a Chicago prossegueix la seva escalada al món criminal als paratges naturals dels Ozarks (Missouri). Després de posar la vista en ells casinos com a mètode efectiu per blanquejar diners procedents del narcotràfic, el patriarca (Jason Bateman) i la seva dona (Laura Linney) ara s’enfronten a una nova dificultat: sense la Helen, hauran d’apanyar-se-les sense comptar amb una mitjancera amb el càrtel. L’FBI, com sempre, els continuarà estalonant. La temporada es divideix en dues parts compostes per set episodis cada una.

BILLIONS

Dia 24. Movistar+ Series. Temporada 6

La sèrie dels rics s’enfronta a la primera temporada sense l’Axe (Damian Lewis, ‘Homeland’). Amb l’empresari desaparegut i Michael Prince (Corey Stoll) assumint-ne el lloc, l’agut fiscal Chuck Rhoades (Paul Giamatti) ha de desenvolupar una nova estratègia encara més sofisticada que abans, perquè hi ha nou rei de les finances i, per tant, noves regles, i tots han de consolidar les seves aliances per sobreviure. Daniel Breaker (‘Girls5eva’), que encarna l’Scooter, es converteix en personatge regular de la sèrie en la nova entrega.

LA EDAD DORADA

Dia 25. HBO Max

Julian Fellowes, el creador de ‘Downton Abbey’, torna a apostar per la ficció d’època en aquesta sèrie ambientada una mica més enrere que la dels Crawley, en les últimes dècades del segle XIX als EUA, aquesta edat daurada a què fa referència el títol, un període d’immens canvi econòmic, de conflicte entre els vells costums i els nous sistemes i entre les enormes fortunes guanyades i perdudes. En ple 1882, després de la mort del seu pare, la jove Marian (Louisa Jacobson) canvia la zona rural de Pennsilvània per la pròspera Nova York on viuen les seves adinerades ties Agnes (Christine Baranski) i Ada (Cynthia Nixon). Es veurà embolicada en la descarnada guerra social de la seva família contra els seus veïns, un influent i despietat magnat ferroviari (Morgan Spector) i la seva ambiciosa dona (Carrie Coon), que busquen fer-se un lloc en la ‘jet set’ novaiorquesa.

TODOS MIENTEN

Dia 28. Movistar+

Pau Freixas (‘Sé quién eres’, ‘Cites’) torna a incidir en els personatges ambigus, que no deixen veure a primera vista totes les seves cares, en aquest ‘thriller’ de sis episodis que combina el drama, el suspens, l’humor negre, les mentides i els secrets. Quan algú puja a internet el vídeo sexual de la Macarena (Irene Arcos) amb el fill de la seva millor amiga (per acabar-ho d’adobar, alumne seu) esclata un polvorí en la fins aleshores aparentment plàcida urbanització de classe alta on viuen, i els veïns comencen a veure exposades les seves misèries. Un assassinat acabarà per complicar-ho tot. Natalia Verbeke, Miren Ibarguren, Leonardo Sbaraglia, Juan Diego Botto, Ernesto Alterio, Eva Santolaria, Amaia Salamanca i Jorge Bosch protagonitzen el ‘thriller’ juntament amb els joves Lucas Nabor, Carmen Arrufat, Berta Castañé, Marc Balaguer i Lu Colomina.

FERIA: LA LUZ MÁS OSCURA

Dia 28. Netflix

A meitat dels anys 90, en un blanc poble de la serra andalusa, la vida de dues germanes adolescents (Ana Tomeno i Carla Campra) s’ensorra després que surti a la llum que els seus pares, ara desapareguts, són els responsables de la mort de 23 persones. Els seus veïns es mouen entre l’odi, la venjança i la sospita: ¿pot ser que les noies no hi estiguessin implicades? El nou ‘thriller’ de misteri, en què apareixen sectes, éssers fantàstics i música grunge, ve servit per dos experts en la matèria com Agustín Martínez (‘La caza. Monteperdido’) i Carlos Montero (‘Élite’, ‘El desorden que dejas’). Isak Férriz, Marta Nieto i Ángela Cremonte també formen part del repartiment.

 

THE AFTERPARTY

Dia 28. Apple

Els oscaritzats Chris Miller i Phil Lord (‘Spider-Man: Un nou univers’, ‘La Lego pel·lícula’, ‘Infiltrados en clase’) proposen aquí un joc: descobrir qui és darrere de l’assassinat comès en la reunió d’antics alumnes d’un institut. Cada un dels vuit episodis explora el relat d’un personatge diferent sobre la fatídica nit, ja que tots tenien els seus motius per acabar amb el mort. Els sospitosos estan protagonitzats per actors experts en la comèdia: Tiffany Haddish (‘Plan de chicas’, ‘Socias y enemigas’), Sam Richardson (‘La guerra del mañana’, ‘Veep’), Zoë Chao (‘Love Life’, ‘Un desastre de altura’), Ben Schwartz (‘Space Force’, ‘House of Lies’), Ike Barinholtz (‘The Mindy Project’, ‘Malditos vecinos’), Ilana Glazer (‘Broad City’), Jamie Demetriou (‘Fleabag’, ‘Stath Lets Flats’) i Dave Franco (‘Vigilados’, ‘The Disaster Artist’).

ALTRES ESTRENES I TORNADES

ALTRES ESTRENES I TORNADESSEÑOR, DAME PACIENCIA. Dia 2. Atresplayer Premium. Jordi Sánchez recupera el mateix paper que a la pel·lícula homònima en aquesta sèrie en què interpreta un banquer viudo, pare de quatre fills, que perd casa seva en el primer episodi.

CRIMEN EN EL PARAÍSO. ESPECIAL NAVIDAD. Dia 2. Cosmo. La bellesa de l’illa de Saint Marie, banyada pel brillant sol, es veu sacsejada per Nadal per un desconcertant assassinat. Amb una enlluernadora sèrie d’estrelles convidades sota sospita, en aquest especial de Nadal veurem la tornada de Danny John Jules com l’oficial Dwayne Myers.

SILENT WITNESS (TESTIGO MUDO). Dia 3. Movistar+. Temporada 24. La sèrie criminal més longeva de la televisió britànica arriba amb nous episodis en què l’actriu Emilia Fox torna a ficar-se a la pell de la doctora Nikki Alexander, que s’haurà d’enfrontar als seus records més inquietants i a liderar un nou equip després de la sobtada mort del doctor Thomas Chamberlain i la inesperada partida de la seva col·lega Clarissa Mullery.

LOS LARKIN. Dia 4. Filmin. Simon Nye, guionista de ‘Los Darrell’, torna a explorar l’encant dels clans familiars britànics d’altres dècades en aquesta comèdia dramàtica que adapta la saga ‘The Darling Buds of May’, de H. E. Bates. Està ambientada a finals dels anys 50, a l’idíl·lic comtat de Kent (conegut com ‘El jardí d’Anglaterra’), i protagonitzada per una família encapçalada per Pop (Bradley Walsh) i Ma Larkin (Joanna Scanlan), que tiren endavant els seus sis fills treballant en el seu camp ple de gats, oques, porcs i cavalls. Un ‘Totes les bèsties petites i grosses’ en versió més familiar.

BIG SKY. Dia 5. Disney+ Star. Temporada 2. Quan les detectius privades Cassie Dewel i Jenny Hoyt es tornen a reunir per investigar un accident de trànsit als afores de Helena, Montana, descobreixen que el cas no resultarà tan senzill com esperaven. A mesura que van indagant més en el misteriós accident, van topant amb un grup d’adolescents ingenus, una insinuant cara del passat de la Jenny i un depravat foraster disposat a trobar respostes.

REBELDE. Dia 5. Netflix. La plataforma reobre la prestigiosa escola Elite Way (ara anomenat EWS) en aquesta nova versió de les telenovel·la juvenil argentina del 2002, que ja va tenir una adaptació mexicana pocs anys després. Al llarg de vuit episodis, segueix la història dels estudiants disposats a deixar-se la pell per guanyar la batalla de les bandes, un concurs que els pot aplanar el camí en la indústria musical.

LA CHICA DE LA LIMPIEZA. Dia 5. HBO Max. La doctora Thony De La Rosa deixa el seu marit a les Filipines rumb als EUA per buscar un tractament per al seu fill, a qui li han diagnosticat un trastorn d’immunodeficiència poc comuna i potencialment mortal. Però quan l’únic donant de medul·la òssia compatible es retira i el seu visat expira, la Thony es troba atrapada a Las Vegas, forçada a treballar com a empleada de la neteja juntament amb la seva cunyada Fiona. Després de presenciar accidentalment un assassinat, és reclutada pel mafiós Arman Morales per utilitzar les seves habilitats mèdiques com a ‘netejadora’, esborrant l’evidència dels crims de la màfia.

CLUB ESTAMBUL. Dia 6. Netflix. Temporada 2

RED LIGHT. Dia 6. Sundance TV. ‘Thriller’ belga sobre el fosc món de la prostitució d’Anvers i Amsterdam. Protagonitzat per Carice Van Houten (Melisandre aJoc de trons’), Maaike Neuville (‘El jurado’) i Halina Reijn (‘Instint’), que interpreten tres dones de mons completament diferents les destinacions de les quals es creuen inesperadament amb la desaparició sobtada d’un home.

UPRIGHT. Dia 7. Filmin. Dos inadaptats s’embarquen en un viatge ple de desventures que els portarà per tot Austràlia.

LOS GEMSTONE. Dia 9. HBO Max. Temporada 2

PERNI. Dia 10. Cosmo. Comèdia dramàtica noruega que ens acosta al dia a dia de Pernille Middelthon, Perni per a tothom, una dona que als seus quaranta i tants s’enfronta als vaivens de la vida amb un optimisme i una actitud devastadora. Divertida i entusiasta, la Perni s’ocupa de tot i de tothom i sempre es deixa per al final. Fins que es veu pràcticament obligada a agafar-se més seriosament.

WALKER. Dia 10. FOX. L’agent Cordell torna a Austin (Tejas), després d’un any fora per mirar de reconnectar amb els seus fills, mentre es produeixen sospites sobre la mort de la seva dona.

CALL ME KAT. Dia 11. HBO Max. Temporada 2

MANHUNT: THE NIGHT STALKER. Filmin. Temporada 2. El guanyador del BAFTA Martin Clunes reprèn al personatge del detectiu Colin Sutton per caçar un violador que està atemorint una comunitat d’avis al sud-est de Londres.

NAOMI. Dia 12. HBO Max. Nova sèrie de DC que segueix el viatge d’una adolescent des de la seva petita ciutat del nord-oest fins a les altures del Multivers. Quan un esdeveniment sobrenatural sacseja la seva ciutat natal, la Naomi es proposa descobrir els seus orígens, cosa que desafiarà tot el que creem sobre els nostres herois.

LAS CHICAS DE ORO. Dia 12. Disney+

FEUD: BETTE AND JOAN. Disney+. Dia 12.

SUPERMAN & LOIS. Dia 13. HBO Max. Temporada 2

LA PERIODISTA. Dia 13. Netflix. Sèrie japonesa sobre una entregada periodista que investiga un escàndol de corrupció governamental mentre poderosos enemics miren de neutralitzar el seu treball.

AFTER LIFE. Dia 14. Temporada 3 (última)

EL MARGINAL. Dia 14. Netflix. Temporada 4

ARCHIVO 81. Dia 14. Netflix. Un arxiver accepta l’encàrrec de restaurar unes cintes de vídeo de 1994, cosa que aviva el seu interès per la investigació d’una misteriosa secta que va portar a terme una documentalista. A poc a poc es va obsessionant amb el cas i es produeix una estranya connexió entre els dos personatges que porta el protagonista a pensar que pot salvar la seva companya del tràgic final que va tenir 25 anys enrere. Rebecca Sonnenshine (‘The Boys’, ‘Crónicas vampíricas’) figura com a productora executiva d’aquesta sèrie de suspens sobrenatural inspirada lliurement en el podcast ‘Archive 81’.

EL DESCUBRIMIENTO DE LAS BRUJAS. Dia 14. Movistar+. Temporada 3 (última). El Matthew i la Diana lluitaran per la supervivència dels seus fills. Al final de l’adaptació de la trilogia de novel·les escrita per Deborah Harkness tornen Matthew Goode (‘The Good Wife’, ‘Downton Abbey’) i Teresa Palmer (‘Memorias de un zombie adolescente’).

SOMEBODY SOMEWHERE. Dia 17. HBO Max. La Sam és una autèntica ciutadana de Kansas a la superfície, però, per dins, lluita per encaixar al motllo de la seva ciutat natal. Lidiant amb la pèrdua i l’acceptació, es descobreix a si mateixa i a una comunitat de forasters que no encaixen, però que no es rendeixen.

THE WALL. Dia 17. Cosmo. Temporada 2. L’Hotel Château Frontenac, amb les seves teulades inclinades, les seves enormes torres, els seus frontons ornamentats i les seves altes xemeneies, és un monument nacional... i el lloc d’un estrany assassinat. El cos d’un infame enginyer es troba enterrat en una banyera de ciment.

NADIA. Dia 17. AMC. Sèrie russa d’acció protagonitzada per Victoria Isakova, que segueix la història d’una dona que es veu embolicada en el món del crim organitzat després de l’assassinat dels seus pares, una cosa que canviarà el seu destí per sempre.

OPERACIÓN BÚFALO. Dia 18. Filmin. Les proves atòmiques britàniques a Austràlia en els 50 són el teló de fons d’aquesta barreja de ‘thriller’ i sàtira política sobre l’impacte d’aquests experiments en les comunitats indígenes.

QUEENS. Dia 19. Disney+. La història de quatre dones de quaranta anys que es tornen a reunir per intentar recuperar la fama que tenien en els anys 90, quan eren estrelles del món del hip-hop. La sèrie compta amb cançons originals interpretades pel repartiment.

UN HOMBRE DE HONOR. Dia 19. Disney+

CHICAGO PD. Dia 19. Calle 13. Temporada 9

SERVANT. Dia 21. Apple TV. Temporada 3

MARICÓN PERDIDO. Dia 21. HBO Max. Sèrie completa

LOS FRAGUEL: LA DIVERSIÓN CONTINÚA. Dia 21. Apple TV

AS WE SEE IT. Dia 21. Amazon Prime Video. Un grup de companys de pis d’uns vint anys i amb trastorn de l’espectre autista s’esforcen per aconseguir i mantenir les seves feines, fer amics, enamorar-se i espavilar-se en un món que no els ho posa fàcil.

TRANSPLANT. Dia 25. AXN. Temporada 2

LOS ÚLTIMOS TRES DÍAS. Dia 25. Filmin. La minisèrie sobre l’enfonsament de Milosevic.

GROWN-ISH. Dia 26. Disney+. Temporada 4

HIT-MONKEY. Dia 26. Disney+. Sèrie d’animació protagonitzada per un mico de cara vermella japonès. Amb l’ajuda del fantasma d’un assassí a sou nord-americà, emprèn una recerca de venjança en els baixos fons de Tòquio, convertint-se en el famós assassí d’assassins.

INSANIA. Dia 26. Disney+

SAVING LISA. Dia 27. Cosmo. Adaptació de la premiada sèrie japonesa ‘Mother’, explica la història de la Rose, una professora substituta que s’adona que una de les seves alumnes, la Lisa, de 8 anys, és víctima d’abusos infantils. La Rose decideix segrestar la menor per salvar-la i fuig a casa de la seva pròpia mare adoptiva, mentre és perseguida per la policia i s’enfronta a les ferides del passat. 

THIS IS US. Dia 27. Amazon Prime Video. Temporada 5

SEÑORITA 89. Dia 27. Starzplay

LA MUJER DE LA CASA DE ENFRENTE DE LA CHICA EN LA VENTANA. Dia 28. Netflix. Mentre combina alcohol, drogues i la seva gran imaginació, l’Anna s’obsessiona amb el ben plantat veí de davant i és testimoni d’un assassinat.

Notícies relacionades

IN FROM THE COLD. Dia 28. Netflix. Una mare que ha de triar entre posar en risc la seva família o tornar al seu passat com a agent rus.

HIJOS DE DUNE. Dia 28. Dark. Minisèrie inspirada en els dos últims llibres de l’aclamada saga literària de Frank Herbert, i protagonitzada per James McAvoy i Susan Sarandon.