NOVA SÈRIE MARVEL

Crítica de ‘Falcon y el Soldado del Invierno’: espectacle amb espai per a la reflexió

  • L’arrencada de la nova sèrie Marvel combina acció d’alts vols amb passatges d’introspecció social 

Crítica de ‘Falcon y el Soldado del Invierno’: espectacle amb espai per a la reflexió
1
Es llegeix en minuts
Juan Manuel Freire
Juan Manuel Freire

Periodista

Especialista en sèries, cinema, música i cultura pop

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Falcon y el Soldado del Invierno ★★★

Creador:  Malcolm Spellman

Direcció:  Kari Skogland

Repartiment:  Anthony Mackie, Sebastian Stan, Emily VanCamp, Wyatt Russell, Daniel Brühl

País:  Estats Units

Durada:  entre 45 i 55 minuts (6 episodis)

Any:  2021

Gènere:  Acció superheroica

Estrena:  19 de març del 2021 (Disney+)

Al principi, havia de ser ‘Falcon y el Soldado el Invierno’ en lloc de ’Bruja Escarlata y Visión’ la sèrie que inaugurés la nova època de sèries Marvel, aquesta entrellaçada de forma inextricable amb les pel·lícules de la marca. Tenia lògica comercial que fos així: ja gairebé des del minut u, aquest ‘spin-off’ sobre els vells aliats de Steve Rogers, ex Capità Amèrica, subjuga l’espectador amb la classe d’acció explosiva (i una mica caòtica) habitual en l’UCM.

Res de recreacions detallistes amb brots lynchians d’antigues telecomèdies per aquí. Poc després de retrobar-nos amb Sam Wilson (Anthony Mackie), àlies Falcon, el veiem en una missió ajudant a la Força Aèria i perseguint paracaigudistes per un estret congost o esquivant míssils d’helicòpter. Per la seva part, Bucky Barnes (Sebastian Stan), el Soldado del Invierno, passa el temps ratllant noms d’una llista d’associats d’Hydra per deixar fora de joc.

Notícies relacionades

Però el guionista Malcolm Spellman (‘Empire’) té interessos que transcendeixen la pura distensió superheroica. Després de la ‘set piece’ inaugural, el clima de la sèrie és essencialment depressiu, com correspon a un món encara trastocat pels efectes d’una catàstrofe global (l’Snap de Thanos) i on, com vam descobrir, ni tan sols servir a la pàtria com a superheroi facilita l’obtenció d’un préstec. Encara és aviat per saber com i per a què uniran forces els improbables aliats titulars. I fins i tot d’on trauran aquestes forces. ’Falcon y el Soldado del Invierno’ és, per ara, menys atracció de fira que reflexió meditabunda sobre raça, heroisme i extremisme.

Dirigeix aquest episodi, com els cinc restants, Kari Skogland, experimentada en qüestions de gravetat: és coneguda per episodis d’‘El cuento de la criada’, entre ells la brutal ‘finale’ de primera temporada. Si la sèrie acaba tenint tant de ‘thriller’ paranoic com ‘Capitán Amèrica: El Soldado delInvierno’, ella també és bona opció: va firmar un gran capítol (’La rata’) de ‘The americans’.