Fenomen audiovisual

‘Bruja Escarlata y Visión’: el prodigiós salt de pantalla de Marvel

A falta de dos episodis per al final, la sèrie de Disney+ ha sorprès per la seva narrativa metalingüística en forma de ‘sitcom’ i la seva allau de divertides autoreferències de l’univers Marvel

‘Bruja Escarlata y Visión’: el prodigiós salt de pantalla de Marvel
9
Es llegeix en minuts
Julián García y Juan Manuel Freire
Julián García y Juan Manuel Freire

Periodistes

ver +

‘WandaVision’, el títol original d’una sèrie rebatejada aquí, amb menys gràcia, ‘Bruja Escarlata y Visión’, deu ser la producció que millor exemplifica el moment estrany i infinit en què es troba el panorama audiovisual. És una sèrie de televisió que ret homenatge a la televisió (en més d’un sentit), però alhora té valors de producció de ‘blockbuster’ cinematogràfic. És una ‘sitcom’ (o moltes) i una gran pel·lícula de superherois. És el passat i, potser, el futur.

La sèrie de Disney+ explica la plàcida, o no tant, vida en parella de la superheroïna Wanda Maximoff-Bruixa Escarlata i l’androide sintètic Visió al barri residencial de Westview, on volen viure sense maldecaps. Els seus plans, no obstant, van per un camí estrany quan comencen a saltar entre diferents formats clàssics de telecomèdia. El que no saben, o això sembla, és que Westview està envoltada d’una cúpula en forma de camp d’energia a què res ni ningú pot accedir, ni tan sols l’agència d’investigació S.W.O.R.D., que pretén esbrinar què dimonis fan dos antics Venjadors ficats en rèpliques catòdiques de ‘sitcoms’ familiars dels últims 60 anys.

Notícies relacionades

En qualsevol cas, i a l’espera de sorprenents revelacions que ens deixin muts en pròxims episodis, tals com la possible presència de Mephisto o el Doctor Estrany, el més recargolat cop d’efecte va ser la inesperada aparició al cinquè episodi, ‘En un episodio muy especial...’, del germà de Wanda, Pietro Maximoff, àlies Quicksilver. Tot aquí és realment desestabilitzant: a les pel·lícules prèvies de l’UCM en què el personatge havia aparegut (als postcrèdits de ‘Capitán América: El soldado de invierno’ i a ‘Vengadores: La era de Ultron’) , l’actor que l’interpretava era Aaron Taylor-Johnson. A ‘Bruja Escarlata y Visión’, no obstant, té el rostre d’Evan Peters, que era qui l’encarnava a la saga... ‘X-Men’.

Aquest estrany crossover té sentit, tot i que no ho sembli: Fox va ser la dipositària, fins al 2019, dels drets de les pel·lícules de ‘X-Men’, en què Quicksilver era un personatge destacat. Marvel, per la seva banda, podia utilitzar a la saga ‘Venjadors’ personatges com Pietro i Wanda Maximoff, però sense esmentar la seva condició de mutants, atribut exclusiu per a la saga X-Men. Després de la compra de Fox per part de Disney, els universos de Venjadors i X-Men queda sota el mateix paraigua, amb la qual cosa el transvasament de personatges dona peu a aquest tipus de jocs, picades d’ullet, ‘easter eggs’, o del que es tracti això.