PREN-T'HO EN SÈRIE

Tracy Morgan, una vida de lluita

Entrevistem el còmic de culte darrere de 'The last original gangster', sèrie basada en moltes de les seves pròpies vivències

zentauroepp54283521 icult200729114808

zentauroepp54283521 icult200729114808 / Cara Howe

2
Es llegeix en minuts
Juan Manuel Freire
Juan Manuel Freire

Periodista

Especialista en sèries, cinema, música i cultura pop

Ubicada/t a Barcelona

ver +

En l’aplaudida sèrie ‘The last original gangster’, el cèlebre còmic Tracy Morgan fa un exercici d’història alterna sobre si mateix: ¿i si en lloc de canviar els mercadejos de drogues per l’humor, hagués seguit pel mal camí? Potser, com el seu personatge en la ficció, Tray Barker, hauria acabat 15 anys a la presó, i al sortir s’hauria trobat amb un Brooklyn gentrificat, on ja no hi ha tanta gent necessitada d’agents del bé, això que ell havia treballat per ser mentre era entre reixes.

Cocreada i produïda per Jordan Peele (el geni còmic convertit en nou valor del terror amb ‘Déjame salir’), ‘The last original gangster’ és «una història sobre la lluita», ens diu Morgan en animada conversa telefònica. «No és necessari haver tingut una vida semblant a la meva per poder disfrutar-la. La lluita és una cosa que tots compartim». En la primera temporada, Tray Barker lluitava per aconseguir el respecte dels fills que no sabia que tenia. En la segona, per tirar endavant un ‘food truck’ de temàtica carcerària. Al principi de la tercera, que TNT estrena completa dimarts, dia 11, el trobem en plena crisi, sense negoci i a punt que la seva mare el faci fora de casa.

En aquests últims episodis, la sèrie continua trufada de personatges i detalls extrets de la vida de Morgan. A Trey li molesta que la seva mare, Roberta (Anna Maria Horsford), hagi trobat nòvio. «I em va passar igual en la vida real. Jo només havia vist la meva mare amb un home, però vaig haver d’acceptar el recanvi, i no es cregui, al final em va caure bé». És inevitable estimar el nòvio de ficció: l’encarna un impagable (com sempre) J. B. Smoove, robaescenes total d’‘El show de Larry David’. «J. B. és perfecte per al paper. Perquè no només és divertit, sinó també assenyat i autèntic». La relació entre Morgan i Smoove ve de lluny: «Portem cada un un quart de segle en l’espectacle, actuant i fent ‘stand-up’. Això nostre es remunta a un taller de l’Uptown Comedy Club de Harlem on vam aprendre l’ofici a finals dels 80».

Entrenat a ‘Saturday night live’

Morgan va saltar realment a la fama el 1996, quan va ser fitxat per a ‘Saturday night live’, on es va mantenir set temporades. Una companya a l’esmentat programa, Tina Fey, li va escriure el paper de la seva vida: el del còmic Tracy Jordan (no s’assemblen només en el nom) de ‘Rockefeller Plaza’, un clàssic modern que el va mantenir ocupat entre el 2006 i el 2013 i que el va consagrar popularment.

Notícies relacionades

Després, la tragèdia. El juny del 2014, mentre tornava amb alguns col·legues d’una actuació a Delaware, la seva Limo Bus va ser envestida per un tràiler de Walmart. Un dels seus millors amics, el còmic James McNair, àlies Jimmy Mack, va morir en l’accident. Morgan va passar vuit dies en coma, després dels quals va haver d’aprendre a parlar i caminar de nou.

Segons ha dit, podria haver viscut de la indemnització, però després de recuperar-se només pensava a treballar. I fer-ho amb els millors. Per això va portar la idea de ‘The last original gangster’ a Peele, que es va involucrar molt en el projecte, almenys al principi: «Ara ja no fa tant», assenyala Morgan. «Però ja hi soc jo per controlar les coses. En el rodatge soc molt controlador. ¡Hauria de veure’m en acció! Cuido molt la meva idea. Soc el millor per fer-ho. ¿Qui farà la meva vida millor que jo?».