NO NOMÉS 'THE MANDALORIAN'

Disney+: les seves sis millors sèries originals

Repassem les sèries més interessants que s'estrenen al nostre país amb la nova plataforma

zentauroepp52836421 icult200318133058

zentauroepp52836421 icult200318133058 / Christopher Willard

3
Es llegeix en minuts
Juan Manuel Freire
Juan Manuel Freire

Periodista

Especialista en sèries, cinema, música i cultura pop

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La sèrie de Baby Yoda deu ser, per descomptat, la novetat més atractiva de Disney+, però té altres sèries que mereixen atenció i fins i tot una mica d’adoració. Aquí repassem un grapat de les propostes de la plataforma: sis apostes segurss.

1. ‘The mandalorian’, el futur de la galàxia

El que no ha aconseguit J.J. Abrams ho ha aconseguit Jon Favreau: fer un producte ‘Star wars’ que satisfà de debò sense necessitat de cullerada rere cullerada de nostàlgia. En aquest elegant i concís ‘neowestern’, Pedro Pascal encarna un fred caçarecompenses que es retroba amb la seva vella innocència després de capturar Baby Yoda (diguin el que diguin, es diu així) per a Werner Herzog (o, d’acord, ‘El Cliente’). No és fàcil trobar aquesta economia narrativa, aquesta acció tan llegible i aquesta esplendor estètica en el ‘blockbuster’ modern, així que dosifiquin el visionament amb intel·ligència .


2. ‘Diario de una futura presidenta’, aprendre a (con)viure

Aquesta comèdia familiar ens explica els dies d’escola d’Elena Cañero-Reed (gran Tess Romero), futura presidenta cubana-nord-americana dels Estats Units. Cada pàgina del seu diari recull algun divertit (o no tant) ensurt, com les mentides menstruals d’una antiga millor amiga o l’arribada d’un home a la vida de la seva mare. Pel camí aprenem lliçons vitals, però sense regust de sermó. Gina Rodriguez (protagonista de ‘Jane The Virgin’) encarna l’heroïna ja adulta, a més de dirigir el pilot i exercir com a productora.


3. ‘Proyecto héroes’, joves que marquen la diferència

Per descomptat que els herois existeixen, però no venen de Krypton ni han adquirit els seus poders en estranys accidents. Han nascut a la Terra i han tret forces de circumstàncies difícils. N’hi ha de totes les edats, però el docusèrie ‘Proyecto héroes’ se centra en els més joves: gent com Jordan Reeves, dissenyadora i inventora malgrat haver nascut sense part del seu braç esquerre; Elijah Lee, un nen d’onze anys que combat l’abús infantil a través de sermons i marxes organitzades per ell mateix, o Adonis Watt, jugador de futbol americà que marca ‘touchdowns’ malgrat la seva ceguesa.


4. ‘El mundo según Jeff Goldblum’, aprenent del més ‘cool’

Molts voldríem arribar als 67 com l’actor i músic jazz Jeff Goldblum, que, lluny de veure la seva estrella apagar-se, en els últims anys només ha vist créixer la seva pàtina ‘cool’. Tots l’estimen, i amb tota la raó. En aquesta sèrie aplica el seu excèntric, encantador i, sobretot, curiós punt de vista a la investigació de diverses matèries, des de les vambes als tatuatges, passant pels gelats. Capítols de lleugers trenta minuts que ens acosten a bambolines gairebé desconegudes, personatges curiosos i conclusions importants. Tindrà segona temporada, per petició popular.  


5. ‘The Imagineering story’, com es creen llocs feliços

Notícies relacionades

El 2007, la directora Leslie Iwerks va rebre una nominació a l’Oscar pel seu curt documental ‘Recycled life’, sobre el dia a dia a l’abocador de Guatemala. ‘The Imagineering story’ s’introdueix en una classe de feina radicalment diferent i bastant millor pagat: les tasques d’investigació i desenvolupament d’Imagineering, la divisió de Disney que ha construït dotze emblemàtics parcs temàtics. La minisèrie té una mica de publireportatge, d’acord (es deixa fora desastres importants), però també és un passeig revelador. Dues coses poden ser veritat alhora.


6. ‘High School Musical. El musical ‑ La serie’, un ‘reboot’ recargolat

Posats a ressuscitar i sobreexplotar una franquícia, millor fer-ho amb tot l’enginy possible i fins i tot una mica d’autocrítica. Aquesta sembla la línia de pensament de Disney+ amb aquest ‘reboot’ de ‘High school musical’: una comèdia en forma de fals documental sobre un institut que munta el musical basat en la ‘tv movie’ del 2006. L’‘skater’ Ricky (Joshua Bassett) es presenta a les proves només per acostar-se a la seva exnòvia Nini (Olivia Rodrigo, una estrella en construcció). Els primers capítols estan dirigits per Tamra Davis, antiga autora de vídeos per a... Sonic Youth.