SELECCIÓ

Deu grans sèries de mafiosos per veure en 'streaming'

Després d'haver vist 'El irlandés', pot ser el moment per recuperar algun d'aquests clàssics

zentauroepp46367470 mas periodico serie the sopranos190103184707

zentauroepp46367470 mas periodico serie the sopranos190103184707

6
Es llegeix en minuts
Juan Manuel Freire

Si després d’haver mirat ‘El irlandés’ a Netflix, on arriba aquest dimecres, queda gana de gàngsters, una bona opció és iniciar-se en alguna gran sèrie d’aquesta temàtica, començant, potser, per la que va produir Scorsese: ‘Boardwalk Empire’. En aquest article n’hem seleccionat fins a una desena entre les localitzables en plataformes. És a dir, no hi són totes: hauria estat bé recuperar aquella versió de ‘Los intocables’ amb Robert Stack o clàssics impulsats per Michael Mann com ara ‘La historia del crimen’ i, sobretot, ‘Corrupción en Miami’, rar cas de producte cultural que exemplifica els 80 però es manté realment modern.

Sigui com sigui, n’hem fet una selecció ben variada: des de la sèrie que va ajudar a establir les coordenades de l’antiheroi masculí predominant en la tele de prestigi d’aquest segle (‘Los Soprano’, és clar) fins a una estrena recent amb Forest Whitaker i Vincent D’Onofrio com a mafiosos reals cara a cara (‘El padrino de Harlem’), passant per una història de superherois molt ‘noir’ en la qual, per cert, també brilla D’Onofrio (‘Daredevil’).

L’estructura del negoci gangsterià, tan lligat a la família, al traspàs entre generacions, troba el seu millor marc narratiu en les distàncies llargues de la novel·la-riu, la pel·lícula èpica de diverses entregues i, sí, la sèrie de diverses temporades. Salvant les dues últimes seleccions, totes les produccions aquí incloses van disfrutar d’aquest privilegi i van poder embastar els seus relats criminals al llarg d’un considerable nombre d’hores de televisió.   

‘El irlandés’ com a minisèrie

De fet, hi ha qui es pregunta (és digne de debat) si ‘El irlandés’ no hauria hagut de ser una minisèrie d’HBO en lloc d’una pel·lícula de 229 minuts. En una ressenya per a ‘The Atlantic’, el crític David Sims apuntava que l’aparent nou clàssic de Martin Scorsese és ideal per veure a casa per diversos motius: d’una banda la seva «durada [229 minuts] s’ajusta millor a un visionament domèstic, en el qual la gent podrà prémer ‘pausa’ i fer intermedis per anar al lavabo», i de l’altra, «la llisor infogràfica dels rostres retocats de De Niro i Pesci tindrà un aspecte més natural en una pantalla més petita». Fa pensar.

De manera que aquí comença la discussió: ¿Hem de veure ‘El irlandés’ com Déu (Scorsese) l’ha concebut, deixant que la pel·lícula et controli i envaeixi per complet, i no et doni ni tan sols permís per anar al lavabo? ¿O és moralment permissible enfocar-la com una minisèrie per afegir a la llista d’aquí sota? Meditin una mica i, com s’ha dit, després provin de repescar algun dels clàssics aquí reunits. Perquè, no, sens dubte que no, ser una sèrie no té res de dolent.  

1. ‘Los Soprano’ (1999-2007)

Com a ficció mafiosa, la creació de David Chase està a l’altura de la trilogia de ‘El padrí’ i ‘Un dels nostres’. Amb aquesta última comparteix, per cert, un munt d’actors: Lorraine Bracco, Michael Imperioli, Frank Vincent... Tot i que no comparteix l’estrella de la funció, l’inoblidable James Gandolfini com a Tony Soprano, capitost d’un grup mafiós en hores baixes, com la resta del crim organitzat de vella escola. La seva masculinitat oscada va marcar la tele de prestigi. Disponible a HBO.


2. ‘The wire’ (2002-2008)

La moltes vegades considerada, amb tota lògica, millor sèrie de la història no només humanitza el narcotraficant, sinó que localitza, identifica i explica la seva posició en un sistema podrit. En el seu moment no va ser gaire vista, com està passant amb les altres grans sèries que David Simon va crear després d’aquesta (després parlarem sobre ‘The Deuce’). Amb el temps, no obstant, aquest relat d’un Baltimore en diferents formes de desintegració ha cobrat estatus de visionament obligat. Disponible a HBO. 


3. ‘Boardwalk Empire’ (2010-2014)

Scorsese va ser padrí, productor i primer director d’aquesta crònica de l’auge i caiguda d’Enoch L. Johnson (aquí Thompson), tresorer d’Atlantic City en els dies de la llei seca, quan, en el seu temps lliure, va convertir la ciutat en centre del contraban d’alcohol cap a Nova York, Filadèlfia i Chicago. Sí, Scorsese es va lluir bastant en el pilot, però no subestimin el talent com a director de Tim Van Patten: vegeu el ‘tour de force’ de la matança dels irlandesos en el sisè episodi. Disponible a HBO.  


4. ‘Peaky Blinders’ (2013-)

Com ‘Boardwalk Empire’, aquest èxit sorpresa de la BBC ens fa remuntar a l’elevació del mite del gàngster, canviant el paisatge de Nova Jersey pels West Midlands. La creació de Steven Knight explora el submon de la banda de mafiosos titular, terror de Birmingham durant els anys 20. Ja va per la cinquena temporada, però de moment no mostra senyals d’esgotament: continua sent elèctrica, en part gràcies a la seva meravellosament anacrònica banda sonora rockDisponible a Netflix.


5. ‘Gomorra’ (2014-)

Hi ha qui retreu a Scorsese que les seves sagues de gàngsters, malgrat la virulència, poden embellir una realitat funesta, sense cap glamur. Potser fins i tot el mateix Marty va arribar a retreure’s això mateix, i per això va apadrinar la física, bruta i visceral ‘Gomorra’, pel·lícula dirigida per Matteo Garrone a partir del llibre de Saviano. La sèrie posterior ha marcat una espècie de renaixement de les sèries italianes: de directors o guionistes seus han sorgit ‘Suburra’ i la trilogia ‘1992’,’1993’ i ’1994’. Disponible a HBO i Sky.


6. ‘Narcos’ (2015-2017)

Espècie d’embriagador còctel ‘pulp’ d’‘Un dels nostres’ (aquella omnipresent i irònica veu en off) i ‘The wire’ (la seva anàlisi micromacro d’un sistema polític convertit, al final, en veritable brivall de la història), aquest primerenc èxit de Netflix és millor del que se sol dir últimament. Deixem els accents de banda i alegrem-nos de la propulsió narrativa d’aquest gran ‘thriller’ semihistòric, interessant fins i tot després del final d’un cert capo de la droga. Disponible a Netflix.


7. ‘Daredevil’ (2015-2018)

¿Com? ¿Una sèrie de superherois en un article instigat per una pel·lícula de Scorsese? Així és, aquí ens agrada explorar el millor de tots els mons. I la (extinta) connexió Marvel-Netflix, que va donar peu a sèries més ‘noir’ que qualsevol altra cosa, va arribar al seu segur auge amb aquesta adaptació de les aventures de l’advocat cec i catolicoirlandès Matt Murdock. Des del primer episodi, sigui com sigui, queda clar que el gàngster Wilson Fisk (immens Vincent D’Onofrio) és l’estrella de la sèrie. Disponible a Netflix.   


8. ‘The Deuce (Las crónicas de Times Square)’ (2017-2019)

The Deuce era, en els 70, el sobrenom del carrer 42 de Manhattan, on ara hi ha molta botiga acceptable, però llavors proliferaven més clubs turbulents, ‘sex-shops’ i salons de massatge que acostumava controlar la màfia. David Simon i George Pelecanos (creador i guionista capital, respectivament, de ‘The wire’) van voler dedicar-li una sèrie entre la certa nostàlgia i el bany de realitat; una història emotiva, amb personatges inesborrables, de l’evolució del treball sexual durant els 70 i 80. Disponible a HBO.


9. ‘McMafia’ (2018-)

Notícies relacionades

Hossein Amini (guionista de ‘Drive’) i James Watkins (director del film de culte ‘Eden Lake’) adaptaven aquí amb astúcia, malgrat el que van dir algunes crítiques, el ‘best-seller’ de Misha Glenny sobre el crim organitzat transnacional. James Norton (dolent de ‘Happy Valley’) encarnava un jove banquer que comença a barrejar-se, tot i que no ho volia, en els tèrbols negocis de la seva família; és el fill d’un cap de la màfia russa. Luxe, corrupció i cosmopolitisme, una triada sempre eficaç. Disponible a Prime Video.


10. ‘El padrino de Harlem’ (2019-)

El nom ja ho explica tot: ‘El padrino de Harlem’ és una clàssica saga criminal amb el Harlem dels 60 com a paisatge. El seu antiheroi central és el personatge real Bumpy Johnson (Forest Whitaker), la tornada a casa del qual després de 10 anys de presó va poder ser més feliç; el que era seu pertany ara a una família genovesa. Molt llestos, els productors han fitxat Vincent D’Onofrio com a Vincent Gigante, cap d’aquest clan. ¿Whitaker contra D’Onofrio? No fa falta dir res més. Disponible a HBO.