PROJECTE D'HBO

Les primeres imatges de la sèrie 'Patria' impacten per la seva intensitat dramàtica

Els pocs minuts mostrats a Sant Sebastià de l'adaptació de la novel·la de Fernando Aramburu apunten a un èxit

zentauroepp49971646 icult patria190921203645

zentauroepp49971646 icult patria190921203645 / Javier Etxezarreta

2
Es llegeix en minuts
Beatriz Martínez

Fa tan sols un mes que el rodatge de l’esperada adaptació de la novel·la de Fernando Aramburu ‘Patria’ va arribar a la seva fi i ha sigut en el marc del Festival de Sant Sebastià on s’han donat a conèixer en primícia les primeres imatges de la sèrie estrella d’HBO per a la pròxima temporada.

Han sigut dues pinzellades de tot just uns minuts, però la intensitat dramàtica de les imatges i el caràcter rotund de la proposta ha generat l’entusiasme entre la premsa convocada. Hi veiem una dona agenollada al costat del cadàver del seu marit acabat d’assassinar, cridant desconsolada sense que ningú s’acosti a ajudar-la, un jove nu en una cel·la sent torturat, l’enfrontament entre dues dones que veuen com el seu món s’esquerda a causa d’ideologies oposades i de la violència i, per descomptat, molta pluja i ambient carregat de dolor i odi.

A la cita ha acudit el creador i guionista de la sèrie, Aitor Gabilondo, els productors per part d’HBO Europe, Miguel Salvat i Steve Matthews, i les dues actrius protagonistes, Elena Irureta i Ane Gabarin, que donen vida a Bittori i Miren respectivament, amigues i veïnes de tota la vida que passaran a ser enemigues després que el fill d’una participi en l’assassinat del marit de l’altra. 

«Quan es menysprea el dolor aliè, s’enverinen les relacions», ha dit Aitor Gabilondo resumint l’esperit de la sèrie. «I això fa que cadascú s’atrinxeri en el seu dolor i la seva ràbia. La violència ho destrueix tot, a qui l’exerceix i qui la pateix».

Per a Gabilondo es tracta d’un cicle de venjança que s’inicia amb una bala que es converteix en una onada expansiva que ho va corcant tot.

Notícies relacionades

Els responsables reconeixen que encara queden moltes ferides obertes i que per aquesta raó s’han sentit especialment sensibilitzats a l’hora de tractar el tema. Aramburu no ha interferit en el procés de creació, però el projecte ha comptat des del principi amb el seu beneplàcit.

Encara no hi ha data d’estrena, però se sap que la sèrie tindrà vuit episodis d’una hora de durada i que molt probablement es converteixi en un dels esdeveniments televisius de l’any, igual com la novel·la va aconseguir no només l’estatus de supervendes, sinó també el de fenomen sociològic. Patria és un viatge cap al futur, una abraçada per a les següents generacions. La reconciliació serà complicada, com la memòria és traïdora, per això teníem la responsabilitat d’explicar les coses bé».