LA SÈRIE DE LA TEMPORADA

Així eren els personatges reals de la sèrie 'Chernobyl' d'HBO

Del científic Valeri Legasov a la ciutadana Lyudmilla Ignatenko, només és fictícia la físic nuclear Ulana Khomyuk

chernobyl-hbo-la-serie-sobre-el-accidente-nuclear-que-rusia-no-quiere-que-veas

chernobyl-hbo-la-serie-sobre-el-accidente-nuclear-que-rusia-no-quiere-que-veas

2
Es llegeix en minuts
Julián García
Julián García

Periodista

ver +

Salvant les llicències dramàtiques i narratives –molt sovint per la foscor política que envoltava la catàstrofe de Txernòbil–, la sèrie d’HBO relata amb bastanta fidelitat la història d’alguns dels grans protagonistes d’aquella crisi d’efectes radioactius devastadors.  D’entre els personatges principals, només el de la físic nuclear Ulana Khomyuk (Emily Watson) és fictici, ja que és una amalgama de diferents científics que van treballar en la investigació del fatal accident.

Valeri Legásov (Jared Harris)

Prominent científic soviètic en el camp de la química inorgànica, va ser membre clau de la comissió governamental encarregada de d’investigar les causes de l’accident i d’intentar miniminizar-ne els letals efectes. Dos anys i un dia després de la catàstrofe, Legásov es va penjar a casa seva, víctima dels efectes de la radiació i d’una profunda depressió per l’aïllament a què el va sotmetre el Govern soviètic. Abans de treure’s la vida, enregistra diverses cintes en què denuncia errors de disseny de Txernòbil i altres d’incompetència que el sistema va voler silenciar durant anys.


Boris Shcherbina (Stellan Skarsgård)

Membre del Comitè Central del Partit Comunista de l’URSS  i vicepresident del Consell de Ministres, el polític ucraïnès va gestionar la crisi per encàrrec personal de Mikhaïl Gorbatxov. Després de negar al principi la gravetat de la situació, Shcherbina va haver d’admetre la catàstrofe i va acabar ordenant l’evacuació de Prípiat 36 hores després de l’explosió del nucli del reactor 4. Dos anys després, va rebre una missió similar després del devastador terratrèmol de Spitak, a Armènia, que va causar la mort de gairebé 50.000 persones. Va morir a Moscou el 1990.


Anatoly Dyatlov (Paul Ritter)

Notícies relacionades

Enginyer en cap adjunt del reactor 4 de Txernòbil i controvertit supervisor de l’experiment que va derivar en la fatal explosió. Va ser condemnat a 10 anys de treballs forçats a causa de la seva responsabilitat en l’accident, juntament amb el dissenyador de la central, Víktor Bryujanov (interpretat per Con O’Neill), i l’enginyer Nikolai Fomin (Adrian Rawlins). Diatlov, nascut a Sibèria, va complir la meitat de la sentència i va morir el 1995 pels efectes nocius de la radiació. 


Lyudmilla Ignatenko (Jessie Buckley)

Veïna de Prípiat. Muller del bomber Vasili Ignatenko (interpretat per Adam Nagaitis), valent ‘liquidador’ que va participar en l’extinció del foc a la central la nit del 25 al 26 d’abril i que va morir a causa de les letals dosis de radiació que va rebre. Va posar en risc la seva vida i la del nadó que esperava (que va morir quatre hores després d’haver nascut). Lyudmillano es va separar de Vasili durant la terrible agonia que va patir a l’hospital de Moscou al qual va ser traslladat. Svetlana Alexiévich, premi Nobel de Literatura el 2015, recollia el seu colpidor testimoni al llibre ‘Veus de Txernòbil’.

Temes:

HBO Txernòbil