PSICOLOGIA

Desorientació espaciotemporal: així són les conseqüències del confinament prolongat

Les etapes de privació de llibertat produeixen efectes psicològics

GRA3242 MADRID 19/03/2020.- Una mujer toma el sol en el balcón de su casa en Madrid este jueves durante la cuarta jornada laboral de aislamiento por el coronavirus. EFE/Mariscal

GRA3242 MADRID 19/03/2020.- Una mujer toma el sol en el balcón de su casa en Madrid este jueves durante la cuarta jornada laboral de aislamiento por el coronavirus. EFE/Mariscal / Mariscal (EFE)

3
Es llegeix en minuts
Ángel Rull

La crisi sanitària produïda per l’expansió del brot de Covid-19 ens ha portat a quedar-nos tancats a casa durant ja gairebé dos mesos, quan encara no s’han aixecat totes les restriccions i moltes de les mesures de seguretat continuen. Això ha suposat una ruptura total en l’estil de vida que estàvem portant a tots els àmbits. La nostra manera de treballar, relacionar-nos amb els nostres veïns o anar a fer la compra ha canviat, i altres situacions més significatives també s’han trencat, com anar-se’n de vacances o celebrar un casament. Si això ja és complicat, més ho és si tenim en compte que això està deixant en nosaltres diferents conseqüències emocionals i cognitives que no desapareixeran immediatament amb la nostra sortida als carrers. La pèrdua de contacte amb la realitat no és permanent però sí que interfereix en les nostres vides.

Cada fet quotidià i cada esdeveniment de la nostra vida conformava un puzle en el qual ens sabíem desenvolupar i totes les prediccions indicaven que podíem continuar així, amb petites crisis puntuals, com els divorcis, els acomiadaments o la mort de persones de la nostra vida. No obstant, no entrava en la nostra concepció del món viure una pandèmia ni que, lluny que sigui una cosa puntual on estem tancats una sèrie de setmanes, en patirem conseqüències que ens acompanyaran un temps. Hi ha diferents punts que ens comencen ara a fer sonar les nostres alarmes i que poden desbordar-nos.

Danys col·laterals

Qualsevol cosa que passi en la nostra vida, tot i que ens sembli petita, pot tenir conseqüències realment significatives. Situacions laborals d’estrès, una mala relació de parella o veure’ns privats de llibertat durant un temps acaba generant al nostre cervell modificacions, algunes relacionades amb l’estrès posttraumàtic. Però no tot implica que hi hagi seqüeles ja psicològiques, sinó que alguns danys només serien temporals, ja que interfereixen en la quotidianitat durant un temps. Dins d’aquests danys col·laterals podem trobar-nos la desorientació espaciotemporal, aquells moments on puc notar com la meva memòria falla, perdo la concentració o deixo de saber el dia que visc. No implica que sigui una cosa nociva o perillosa però que sí que han potser de canviar les nostres estratègies en el dia a dia.

Hem de tenir en compte que quan alguna cosa s’escapa del nostre control, el més normal és sentir por i ansietat, cosa que ja ens empenyerà que certes habilitats cognitives es vegin minvades. El confinament prolongat ja té per si mateix efectes psicològics negatius. Si ho sumem tot, és normal que la desorientació espaciotemporal aparegui. Per això, és important que reconeguem el que ens passa, sapiguem que entraria dins de la normalitat i puguem utilitzar diverses estratègies per compensar-ho. A continuació, podem veure quins signes s’han de tenir en compte i quines eines hem de posar en pràctica:

1. Fallades en la memòria

Podem observar com en el dia a dia oblidem petits detalls i ens trobem enmig de la casa sense saber què anàvem a fer. En aquest sentit, podem portar una agenda petita o utilitzar pòstits per la casa que ens puguin ajudar.

2. Pèrdua en l’atenció

Passa, sobretot, al no sortir de casa i veure’ns atabalats o amb ansietat. Hem d’utilitzar estratègies de relaxació, ja que ens permetran concentrar-nos millor.

3. No saber quin dia és

Quan fa molts dies que no sortim de casa, perdem la noció del temps. Si hi ha una cosa important un dia concret a recordar, ens hem de posar una alarma al mòbil.

4. Alteracions en el son i l’alimentació

Intenta adaptar-te al que el teu cos et pugui anar demanant. No és necessari aixecar-se tan aviat ni menjar sempre a la mateixa hora, però sí anar mantenint una coherència al llarg dels dies.

5. Canvis d’humor

Tot l’anterior sumat a la privació de llibertat altera significativament el nostre humor. Hem de validar les nostres emocions i donar-los espai. Hi són per ser escoltades.

Notícies relacionades

El confinament provocat per la crisi sanitària té com a finalitat protegir-nos i evitar una propagació més gran del virus. Tot i que sigui pel nostre bé, té conseqüències emocionals i cognitives en nosaltres. El que sentim s’extrema i comencem a tenir la sensació que falla la nostra memòria o no sabem el dia en què vivim. Això, a mesura que anem sortint, anirà desapareixent. Mentrestant, podem utilitzar diferents estratègies per pal·liar-ho.

Ángel Rull, psicòleg.