PSICOLOGIA

Reinventar-se: com canviar de rumb més fàcilment

Els moments de crisi ens fan plantejar-nos si hem escollit el camí correcte

27570066 l

27570066 l / Gualtiero Boffi

3
Es llegeix en minuts
Ángel Rull

Quan hem d’escollir a què dedicarem la resta de la nostra vida, sembla que ho fem des de la premissa que aquesta elecció és irrefutable. Tot i així, la decisió no sempre està realment meditada. Podem prendre el rumb que esperaven de nosaltres, una opció més còmoda o que es trobava dins de la nostra zona de seguretat. Cal sumar-hi que aquestes decisions se solen fer en etapes relativament primerenques en les quals ens falta molta maduresa. Però el camí que triem no sempre és el que de debò ens fa feliços. Podem tenir una seguretat econòmica i una estabilitat, però estem insatisfets i buits. En alguns casos, ni tan sols es tracta d’una veritable insatisfacció, sinó que el que estàvem fent ha deixat de funcionar i hem de canviar el rumb. Tant en un cas com en l’altre, quan fem el pas, ens hem de reinventar.

Sortir del camí establert o del camí segur genera moltes pors i incertesa. Són reaccions normals que sembla que ens indiquin que no ho fem perquè ens equivocarem. Solem malinterpretar aquesta por amb pronòstics de fracàs. No obstant, és important tenir en compte que aquesta emoció és només un senyal d’alarma que ens està volent dir que, davant de l’amenaça, hem de generar eines i límits de seguretat i control. No és una catàstrofe que anticipem sinó un indicador perquè tinguem millors eines.

Quan ens atrevim a fer el pas i busquem reinventar-nos, tant dins de la mateixa professió com en una altra diferent, sempre cal saber que el camí no és fàcil, però que això no implica que no pugui disfrutar-se. Tot pot arribar a ser més fàcil del que ens sembla si seguim els passos adequats.

Un altre camí

Si decidim escollir un camí diferent del que portàvem, tant si és deliberat com si ens obliguen les circumstàncies, tenim por i una sensació constant que fracassarem, tot i que hi ha petits traços d’il·lusió, també. Barrejar tot això és normal i necessari. Sense por som temeraris i sense il·lusió ens falta motivació. Equilibrar-ho tot ens pot semblar complicat i no sabem per on començar. El que sí que tenim clar és que ha arribat el moment de reinventar-se.

Si hem pres la decisió de canviar el rumb professional hi ha diversos passos que hem d’aconseguir. No és un canvi fàcil ni ràpid, però sí podrem disfrutar-lo i sentir-nos més satisfets. Això és el que hem de gestionar:

1. Em conec millor

Alineo els meus valors reals, no els imposats socialment, amb les meves emocions i les meves fortaleses. És el punt d’autodescobriment.

2. Conec l’entorn

Analitzo l’àmbit cap al qual em mouré, quins requisits són necessaris o les relacions que necessitaré. Començo a crear també una xarxa de contactes per nodrir-me en l’aprenentatge.

3. Milloro jo

Sempre des de l’acceptació del que soc, busco noves eines per sumar al meu repertori, habilitats socials, fortaleses o nous coneixements.

4. Genero un pla

Aquest pas, que podria ser el que moltes persones posarien en primer lloc, sempre ha d’anar al final. Treballem amb nosaltres mateixos, coneixem l’entorn i creixem abans de generar qualsevol pla. Si ho fem al revés, res fluirà i cometrem errors i fracassos constantment.

Notícies relacionades

Reinventar-se professionalment és una tasca a la qual s’enfronten cada cop més persones. Actualment cap professió és completament immutable i les circumstàncies ens empenyen a sortir sempre de la nostra zona de confort. Aquesta zona a la qual arribem és la d’aprenentatge i pot portar-nos grans moments de felicitat. Però sempre cal tenir un bon pla.

Ángel Rull, psicòleg.

Temes:

Psicologia