PSICOLOGIA

No em concentro: consells per al teletreball en temps de coronavirus

El brot de Covid-19 impulsa un model laboral a què no estem acostumats

teletrabajoordenador

teletrabajoordenador

3
Es llegeix en minuts
Ángel Rull

Moltes empreses estan apostant pel teletreball en aquesta crisi sanitària del coronavirus. Tot i que algunes ja havien tingut ocasió de fer-ho, es limitava a fets puntuals. Fer-ho un dia de forma aïllada és relativament fàcil, el problema és saber-ho convertir en rutina i que la productivitat i el rendiment continuïn alts, sense la pressió de tenir un cap o la supervisió dels altres companys d’equip.

Quan el nostre cervell s’enfronta a un canvi, comença a detectar totes les amenaces i tots els punts positius de la nova situació, però no sempre és realista. Veu l’oportunitat d’estar més còmode a casa, però no és capaç de veure com podem veure’ns sobrecarregats a l’adonar-nos-en que hi ha més distraccions i pèrdues de temps. I és que, en temps de teletreball continuat i obligat, no sempre sabem adaptar-nos o cenyir-nos a una rutina a la nostra pròpia casa. No obstant, hi ha diverses pautes que podem seguir per ser productius i tenir més temps lliure.

L’oficina a casa

Ens aixequem, ens dutxem i esmorzem, anem a l’oficina, xerrem amb els companys i comencem a treballar. Entre pausa i pausa, anem desenvolupant la nostra rutina habitual a la feina. Tot i que hi pugui haver imprevistos o que cada dia no sigui igual, sí que el nostre cervell detecta un ordre i una rutina. És en aquests entorns on assoleix els seus nivells alts de productivitat. Quan sortim d’aquí, com passa en el teletreball, podem veure’ns més oxigenats durant unes hores o els primers dies, però després el rendiment comença a caure fins a desaparèixer.

Al no sentir la pressió dels caps o els companys i sumar-hi les nombroses distraccions que tenim a casa, treballar a través de la pantalla i en la comoditat del sofà acaba convertint-se en un problema. Estem bé, però només al principi. Podem perdre fàcilment la concentració i veure com el rendiment no es manté, cosa que ens genera culpa o sensació d’estrès i ansietat. Tot i que no ha de ser així sempre.

A través de les pautes següents podem començar a teletreballar de forma òptima i còmoda:

1. Lloc tranquil

L’ideal és que puguem reproduir de la forma més exacta les condicions que tenim a la nostra oficina, com un espai únicament destinat a treballar o el silenci. Intentarem buscar a casa el que més s’hi assembli i el que més ens ajudi a concentrar-nos. Durant un temps, aquest espai només es destinarà a treballar, res més.

2. Comoditat

El que sí que ha de ser diferent de l’oficina és la comoditat, sense que aquesta ens porti a la mandra o a la son. Tenim l’oportunitat d’acomodar-nos millor, tenir més espai o, fins i tot, treballar algunes estones drets. Sempre podem modificar l’entorn, ja que passarem diversos dies al mateix lloc.

3. Descans

Al principi, ja que pot ser que no hàgim de complir un horari, farem un sobreesforç perquè tot la feina quedi feta en el mínim temps possible. Això ens ajuda el primer o segon dia, però després veiem com hem perdut força. El recomanable és espaiar el temps de treball i fer descansos planificats i curts.

4. Rutina

Hem de mantenir el mateix horari per despertar-nos, especialment si fa molt temps que ho fem així. Aquell temps extra que no dedicaràs als desplaçaments el pots utilitzar per fer-te un cafè en silenci o planificar el dia i els objectius setmanals.

Notícies relacionades

El teletreball és una de les opcions laborals que es van estudiant per al futur. Moltes persones ja l’han anat combinat amb anar de forma presencial a l’oficina, però els canvis socials ens han portat aquests dies a declinar-nos només pel teletreball. Davant d’aquest canvi brusc, pot ser que no hi estiguem acostumats i que necessitem fer petits ajustaments que ens facin continuar sent productius.

Ángel Rull, psicòleg.