PSICOLOGIA

¿Estrès positiu? Així pots beneficiar-te'n

Exposar-nos a reptes pot arribar a treure el millor de nosaltres mateixos

estres

estres

3
Es llegeix en minuts
Ángel Rull

L’estrès és un dels principals problemes a què ens enfrontem actualment. S’associa a emocions com l’angoixa, la por i l’anticipació. Ens generem mentalment problemes que no han ocorregut ni sabem si de veritat ocorreran. De fet, arribem a a haver de buscar ajuda per poder superar-lo. Les consultes mèdiques i psicològiques busquen tractar el problema amb noves eines o fàrmacs que calmin cos i ment. No obstant, un dels problemes és que no acabem de veure-ho com una cosa que també és positiva, sinó que sentir estrès és sempre una cosa dolenta que ens passa i que ens dificultarà la nostra vida diària.

Quan pensem en estrès, l’associem a símptomes físics i psicològics que generen malestar, però no expressa la totalitat de la realitat. De fet, és un mecanisme evolutiu i adaptatiu, una reacció del nostre cos perquè puguem enfrontar-nos a problemes que amenacen la nostra seguretat, no només quant a supervivència, sinó també a gestió dels conflictes. Ens genera un estat d’alerta i activació fisiològica a fi de millorar la nostra eficàcia, cosa que, fins a cert punt, és positiu per a nosaltres.

L’altra cara

Els estats emocionals que comunament s’etiqueten com a negatius, semblen generar en nosaltres rebuig o aversió. No volem sentir-los i busquem maneres d’escapar-nos-en. La solitud, la tristesa, la por o l’estrès comporten un estigma i l’associem a estar malament, bloquejar-nos o treure el pitjor de nosaltres. No obstant, tota emoció té la seva part positiva, el seu punt en què tot funciona i del qual podem treure un rendiment. La solitud o la tristesa ens permeten escoltar-nos i reflexionar, la por detecta les amenaces i l’estrès ens posa en vigilància per augmentar el nostre rendiment o superar obstacles. Si no es depassa cert punt i si sabem escoltar l’ambient i el nostre cos, podem aconseguir que aquests estats emocionals siguin favorables i beneficiosos per a nosaltres.

L’estrès no és només la pressió per acabar una cosa ni la por de no donar el millor de nosaltres, és també l’activació física i mental que ens prepara i ens predisposa per enfrontar-nos als diferents problemes, tant de manera puntual com en el dia a dia, sempre que sapiguem beneficiar-nos-en.

1. Més creatius

L’estrès apareix quan no comptem amb enfrontar-nos a una determinada situació i hem de treure o aprendre eines per a això. Això estimula el cervell perquè apareguin noves idees, perquè ampliï el focus i utilitzem el costat dret del nostre cervell.

2. Més resolutius

Si sento estrès és perquè crec que no compto amb les habilitats necessàries per resoldre un problema concret. Això, lluny de fer-nos caure en la passivitat, ens motiva al repte i a buscar els camins necessaris per resoldre’l.

3. Menys còmodes

La zona de confort és aquest entorn del qual ens costa moure’ns, independentment del benestar percebut, perquè tot és predictible. L’estrès sacseja l’esmentada zona i ens mobilitza al canvi.

4. Més pensatius

La productivitat es relaciona amb les diferents variables de l’atenció i la memòria, just les mateixes variables que milloren davant d’esdeveniments estressants moderats. Per tant, el fet de sentir estrès laboral ens ajudarà a tenir un millor rendiment, sempre que no ens desbordi.

Notícies relacionades

¿Què fem davant d’allò per a la qual cosa no comptem amb totes les eines necessàries? El debat entre quedar-se de braços plegats o trobar el camí no existeix. Tendim a mobilitzar els nostres recursos, aprendre noves estratègies i utilitzar tota el nostre potencial per a això. Són aquests esdeveniments estressants i el que sentim davant d’ells el que ens predisposa a lluitar. És la part positiva que sempre ens generarà l’estrès.

Ángel Rull, psicòleg.