PSICOLOGIA

¿Pot protegir-se l'autoestima? Així ho podeu fer

Valorar més les necessitats dels altres provoca malestar a mitjà i llarg termini

31053526 l

31053526 l / Photographer:Pindyurin Vasily

3
Es llegeix en minuts
Ángel Rull

Cada persona té una sèrie de percepcions, pensaments i judicis interioritzats sobre ella mateixa. Són imatges mentals que actuen com a esquemes i que permeten fer-se una idea global de com és, quin lloc ocupa al món, en la seva pròpia vida i les capacitats que té. Aquestes imatges parlen tant del físic com de la gestió emocional o social. Tot això defineix i dona forma a la nostra autoestima, un foli en blanc que tenim al néixer i que es va omplint i completant a mesura que creixem. La nostra educació, les relacions afectives que vivim o les experiències sofertes ens aniran donant un autoconcepte i una autovaloració, sempre modificable.

Actualment, el treball del desenvolupament o de la psicoteràpia se centra a enfortir autoestimes que estan malmeses. Atorgar unes eines noves i millors, millorar el que es percep de si mateix i entrenar-lo en la vida real. No obstant, també es parteix en molts casos de persones que sí que tenen una autoestima elevada i que els permet desenvolupar-se en la seva vida tal com està. En aquests casos, i sabent que la vida no és lineal i que es pateixen alts i baixos, el que es fa és protegir l’autoestima perquè, atès el moment, pugui mantenir-se gairebé intacta i ajudar la persona a superar els diversos obstacles que es vagi trobant.

Enfortir-se a un mateix

L’autoestima parteix de quatre premisses fonamentals que la defineixen: es modifica al llarg dels anys, no naixem amb ella així, es pot entrenar i tot el que ens passa hi impacta. D’aquesta forma, en alguns casos, la persona viurà amb una autoestima perfecta. Són aquestes persones que han tingut una infància tranquil·la, s’han vist envoltada d’allò que necessitaven, han sigut resilients i han tingut experiències de què sempre han tret un benefici emocional. No significa que no hi hagi hagut problemes, sinó que les habilitats que tenien han fet que els superessin i que l’autoestima sigui forta. No obstant, aquestes mateixes persones han de ser conscients que l’autoestima no sempre es mantindrà així. Obstacles amb què no comptàvem o situacions a què no sabem fer front poden arribar a fer-nos mal. Si la nostra autoestima estigués enfortida, podríem superar tot això sense problema, però és una cosa que sempre cal treballar prèviament.

¿Com podeu protegir la vostra autoestima perquè us pugui ajudar en el futur?

1. Reafirmar-vos

Ser assertiu és qüestió d’establir límits i dir que no. Això no passa si unes vegades ens deixem envair i d’altres protegim el nostre espai. L’assertivitat ha de ser permanent i estable, independentment del context i de la persona que tinguem davant.

2. Conèixer-te

Ens defineixen els nostres valors, les nostres emocions i les nostres eines, en qualsevol moment i situació. Quan estem en una època bona, no tendim a parar atenció al que portem dins, simplement vivim. No obstant, és allà on ens hem de parar a mirar per dins. El que veiem ens ajudarà en els mals moments.

3. Gratitud

La gratitud és una fortalesa que en els últims anys ha anat cobrant cada vegada més interès científic. No és l’acte per si mateix de donar les gràcies, sinó de saber veure i reconèixer tot allò bo que hi ha en la nostra vida i que solem donar per fet, com la salut, tenir una casa o poder anar a treballar. S’ha descobert que ajuda en episodis depressius i ens permet centrar el focus en coses felices, sense haver d’ignorar les negatives.

Notícies relacionades

L’autoestima ens acompanya allà on anem. És part indispensable de qualsevol persona i defineix el que pensem, sentim o diem. Tot passa per aquest filtre. Si està elevada, la nostra vida anirà millor, tot i que això pot fer que ens confiem i no les enfortim, predisposant a un malestar futur. Hem de cuidar-la i mimar-la també quan estem bé.

Ángel Rull, psicòleg.

Temes:

Psicologia