PSICOLOGIA

Dia dels Avis: 5 claus per enfortir la relació avis-nets

Les relacions amb familiars que no conviuen amb nosaltres poden ser igual d'enriquidores

15310381 59

15310381 59

2
Es llegeix en minuts
Ángel Rull

Els avis juguen un paper important en tota unitat familiar. Tot i que actualment la llar sol estar formada únicament pel pare o els pares i els fills, els altres membres de la família influeixen directament i el vincle es potencia amb freqüència. En alguns casos, els avis veuen diàriament els nets, ja sigui perquè s’encarreguen de part de la seva cura o perquè van de visita. Això fa que puguin mantenir una relació estreta i beneficiosa, amb uns vincles forts que facin que les dues parts creixin. Ajuda cada membre implicat de forma directa, però també els altres de manera indirecta.

El Dia dels Avis, podem analitzar el tipus de relació que tenim amb aquests familiars, si és tan bona com podria ser o si la podem enfortir. Els avis estan a prop i és una cosa que ha de ser aprofitada per generar més i millors emocions positives.

Més afecte

La relació amb els avis és un motiu perquè floreixin vincles i es generi un bon clima a nivell familiar. Ens recolzen, ens ajuden i ens ensenyen. S’encarreguen de la nostra cura i fan que puguem ser cada dia millors. Aquesta relació és bilateral, de la mateixa manera que influeixen en nosaltres, els nets també influeixen en els avis positivament.

Independentment del punt en què ens trobem, sempre podrem millorar la relació o crear-la si és ara gairebé inexistent. Són membres de la nostra família que mereixen atenció i que ens poden aportar multitud de coses.

D’aquesta manera podràs enfortir la relació amb els avis:

1. Aficions

Cada persona té una sèrie d’aficions que no sempre són compartides pels membres de la família. És aquí on pensem que hem de mantenir els dos mons separats. Aquest espai és beneficiós, permet que entrin més persones i que les parts creixin. No obstant, sí que existeixen aficions que poden ser compartides. Simplement cal buscar una cosa que agradi a tots dos i que ens faci crear moments especials.

2. Visites

La millor manera de crear i potenciar vincles és mitjançant el contacte directe. En la mesura possible, augmenta la freqüència de les visites. El que al principi pot ser una obligació, ja que no tenim confiança, anirà canviant amb el temps, agafant un ritme natural amb què tots dos se sentin còmodes. És especialment útil si volem treballar també les aficions.

3. Aportar

Quan pensem en una parella o un amic, veiem com sempre hi ha alguna cosa que un aporta a l’altre. Les relacions dins de la família es basen també en això. ¿Què pots aportar al teu avi o a la teva àvia i que faci que us sentiu bé?

4. Ensenyar

La diferència d’edat és notable i existeix una infinitat de coses que es poden ensenyar els uns als altres, des de dades històriques fins a jocs o avenços tecnològics. Això unirà més les persones i salvarà les barreres generacionals.

5. Reforçar

Mantenir una bona relació no implica simplement construir-la. Una vegada que hem assolit un nivell alt d’unió, ha de continuar treballant-se i enfortint-se. És una cosa natural que implica el contacte, l’afecte i la confiança. Una cosa que es treballa cada dia i amb què les dues parts disfruten.

Notícies relacionades

El Dia dels Avis recordem aquestes persones que estan en la nostra vida des del moment en què naixem. Ens acompanyaran en diverses etapes i podrem disfrutar de la seva companyia, enfortint cada vegada més els vincles. Una relació especial, diferent de la que es manté amb altres persones i altament enriquidora.

Ángel Rull, psicòleg.

Temes:

Psicologia