PSICOLOGIA

Baixa autoestima en la vellesa: maneres de millorar-la

La tercera edat comporta canvis emocionals que poden ser ignorats

 

  / ALBA HAUT

2
Es llegeix en minuts
Ángel Rull

El pas dels anys, l’arribada de la jubilació i el deteriorament de la salut tenen un impacte psicològic sobre les persones grans. Això fa que puguin patir conseqüències emocionals que no sempre es tenen en compte i que se solen associar a un pitjor estat del cos. Pot aparèixer depressió, problema d’ansietat i baixa autoestima. Una sèrie de problemes que sempre s’han de detectar i treballar.

El simple fet de veure com minven les capacitats físiques i, en algunes persones, també mentals, fa que la persona comenci a desvalorar-se creient que ha deixat de ser útil i fins i tot sentint-se un destorb per als altres. Això fa baixar l’autoestima, cosa que l’afectarà en tots els aspectes i retroalimentarà la sensació de poca vàlua.

Estimar-se més

Un dels principals problemes associats a la tercera edat és la baixa autoestima com a conseqüència de la valoració subjectiva que la persona fa de si mateixa, influïda per tots els canvis i el moment vital en què es troba. En aquesta etapa, els aspectes socials, laborals, físics i mentals formen un quartet que predisposa a emocions negatives i una baixa autoestima. No estar en un període actiu, veure com la vida social disminueix i com el cos pateix el pas del temps fa que ens vegem pitjor i comencem a perdre l’afecte i l’acceptació per nosaltres mateixos, aspectes que sempre hem de treballar, independentment de l’etapa en què ens trobem.

¿Com podem treballar la baixa autoestima en la vellesa?

1. Acceptació de les limitacions

Els canvis físics han d’anar acompanyats d’un reajustament del ritme de vida. Això no implica deixar de realitzar certes activitats. De fet, l’ideal és portar un ritme actiu i estimulant però sempre adaptat a les necessitats. Tindrà un impacte molt positiu també sobre la motivació i potenciarà estats de benestar emocional.

2. Lleure i vida social

Aquest aspecte tractar tant amb la família com amb el cercle d’amistats. Convé realitzar més activitats aprofitant que també es disposa de més temps. Tallers, conferències o grups en associacions ajuden a passar el temps de lleure.

3. Independència

El que més fa baixar l’autoestima és la sensació de veure’s limitat i creure que necessiten ajuda per a tot. Però això no només ho pensa la persona gran sinó que els familiars també són responsables de fer que se senti així. Al veure un deteriorament, intenten fer més coses per la persona, pensant que així l’ajuden. Li treu independència i autonomia i pot ferir emocionalment.

4. Activitat física

Sigui per manteniment o per rehabilitació, hi ha d’haver una activitat física regular. Tant en gimnasos com en una piscina poden aprofitar per mantenir actiu el cos i la ment. A més, un passeig diari ajuda a pujar l’energia i oxigenar el cervell.

5. Perspectiva del temps

Amb la tercera edat pot sorgir la sensació que el temps és molt limitat i que els queda poc per fer. En aquest punt s’ha de reenfocar la situació: el temps viscut ha sigut llarg. Si no s’ha disfrutat prou ara hi ha més temps per fer-ho. Només cal ajustar-lo a la nova etapa.

Notícies relacionades

L’autoestima està associada a tothom, independentment de la fase vital en què es trobi. En qualsevol moment es pot veure compromesa i s’ha d’enfortir per aconseguir una qualitat de vida més gran. I això és especialment important en la vellesa, ja que la salut física cobra una especial atenció que pot fer ombra a problemes emocionals.

Ángel Rull, psicòleg.