PSICOLOGIA

Cinc senyals que indiquen que has d'acabar una amistat

Les relacions tòxiques redueixen significativament el nivell d'autoestima d'una persona

zentauroepp27194429 amistad190208102840

zentauroepp27194429 amistad190208102840

3
Es llegeix en minuts
Ángel Rull

L’amistat és una de les fonts imprescindibles de benestar d’una persona. Sumen moments de felicitat en condicions òptimes, propicien la felicitat i són un recolzament important quan estem passant mals moments. No obstant, les persones que ens envolten no sempre ens aporten sentiments positius. Tot i que una amistat passi per diverses fases, especialment quan l’altre es troba en un moment delicat, s’ha saber distingir quan algú s’ha convertit en un focus de toxicitat per a nosaltres. És en aquells moments en què hem de valorar què fer amb l’amistat.

A vegades, parlar amb l’altre i saber posar-li límits farà que la situació canviï de rumb i puguem tenir una amistat sana. Però, altres vegades, hi ha senyals inequívocs que el nostre amic no ens convé i hem de posar punt i final a la relació.

Amics tòxics

Les persones tòxiques no són aconsellables psicològicament i emocionalment per a ningú. Resten energia, ens desgasten les forces i ens van minant l’autoestima. Aquesta part comuna ens afecta directament, independentment de la intencionalitat de l’altre. Però no tots es comporten de la mateixa forma i podem distingir diferents trets en funció del tipus de persona.

¿Quins amics tòxics ens podem trobar en la nostra vida?

  • ­La queixa contínua: és una persona que, passi el que passi, mai estarà d'acord amb res, des de la feina que tingui fins al menjar que li serveixin al restaurant. A més, també traurà la part negativa a tot el que a tu et passi i sempre es queixarà del teu comportament.

  • El negativisme: sempre tot està malament i res podrà funcionar. Anticipa sempre el futur de la pitjor forma possible.

  • Crítica constant: critica tota la teva vida; el que et poses, com ets o la parella que tens. La teva vida és pitjor que la seva.

  • Utilitarisme: t’utilitza de totes les formes inimaginables, des d’anar de compres o per descarregar quan ha tingut un mal dia. I et fa pagar quan no estàs disponible.

Senyals del final

Quan sents que no hi ha connexió o l’altra persona t’aporta més situacions negatives que positives, potser ens hem de replantejar si ha arribat el moment de posar fi a una amistat. Aquesta situació que, a priori, pot semblar-nos egoista és realment un acte necessari que acabarà beneficiant les dues parts. Hem de tenir clares quins senyals ens indiquen que ha arribat el moment de deixar de lluitar per una cosa que ens està perjudicant en el terreny emocional.

¿Quins senyals ens indiquen que hem d’acabar una amistat?

1. Relació unidireccional

En la relació, hi ha una persona que sol aportar més que l’altre, de forma totalment descompensada. No es tracta d’un acte de passivitat, sinó d’egoisme. Això significa que el temps, l’atenció o el material només van en un sentit.

2. Control i manipulació

Tot s’ha de fer de la forma que l’altre vol. Escull les pel·lícules al cine, les destinacions per als viatges o el tipus de persones amb qui us relacioneu. Si no es fa d’aquesta forma, et manipularà i generarà culpabilitat. Necessita sentir que té poder i control.

3. Enveja

No se sol trobar còmode quan esteu amb terceres persones, especialment si són parts significatives de la teva vida. Buscarà aspectes negatius i deixarà clar que t’estan fent mal. Es pot emmascarar al·legant que et mereixes alguna cosa millor, però realment vol dir-te que et centris en ell. Crea un cercle tòxic d’exclusivitat.

4. Falta de confiança

Apareixen mentides i situacions on es mostra clarament que no hi ha transparència. Es deu moltes vegades als seus intents de cridar l’atenció i de manipular-te. Saps que passa alguna cosa estranya i no sempre t’encaixen les històries que explica.

5. Qualitat del temps

El temps al seu costat no sol ser de qualitat. Hi ha tensió, no saps què explicar-li per por que ho critiqui i comences a mentir i a inventar excuses per no estar amb aquesta persona. Et sents esgotat i tens sensació de pèrdua de temps, però també apareix la culpa si no quedeu.

Notícies relacionades

Els amics han de treure la millor versió de nosaltres mateixos, ens han de donar suport i reconfortar i compartir interessos amb nosaltres. Tot i que no totes les relacions han de ser igual de profundes ni basar-se en els mateixos aspectes positius, sí quehem de tenir en compte totes les coses negatives que puguin estar fent que ens sentim infeliços. La culpa o la baixa autoestima són conseqüències directes de relacions tòxiques que hem d’eliminar.

Ángel Rull, psicòleg.

Temes:

Psicologia