PSICOLOGIA

10 pautes per renyar el teu fill de forma constructiva

Educar els més petits de forma errònia pot malmetre la seva autoestima

zentauroepp45998844 custodia181123163159

zentauroepp45998844 custodia181123163159

3
Es llegeix en minuts
Ángel Rull

Quan considerem que els nostres fills tenen comportaments inadequats, decidim reprendre’ls per això. És la millor via perquè pugui entendre que el que fan no és correcte i que hi ha altres maneres més acceptables. Ho fem des de la creença que tenim més coneixement sobre les normes i el funcionament social. I, tot i que puguem tenir raó, el que pot fallar és la manera que tenim de renyar-los.

Si aconseguim reprendre els més petits de forma constructiva, podrem salvaguardar la seva autoestima i aconseguir que creixin amb els nous aprenentatges. És una bona manera d’aportar valor al seu desenvolupament.

Nens i autoestima

L’autoestima dels nostres fills es troba en plena consolidació. Són en aquells anys molt sensibles a tot el que veuen i tot el que els diem. A través de les nostres paraules i els nostres actes tenim influència sobre la seva autovaloració. Cada experiència afegeix un punt més a la base sobre la qual se sustentarà el seu amor propi en el futur.

Quan tenim explosions, amb les nostres reprimendes els nostres fills creuen que són dolents i que no mereixen el nostre afecte. Els llancem missatges de desvaloració que acaben interioritzant i forjant una baixa autoestima que es desenvoluparà en els anys següents i que afectarà la seva vida adulta.

Renyar constructivament

Reprendre de manera efectiva pot resultar complicat en moments de tensió, especialment si hem tingut un mal dia o estem cansats. No obstant, cal tenir en compte que els nens tenen dificultat per distingir correctament el que està bé del que està malament i que no són culpables de com nosaltres ens sentim.

Ensenyar-los a ser cada dia millors és la nostra tasca com a pares. Per a això hem de saber com renyar els nostres fills de manera constructiva:

1. Controla’t

Les explosions d’ira o els crits tenen un efecte improductiu. Has d’utilitzar un to ferm, però afectiu. El que estàs buscant és educar-lo perquè sigui millor, i això parteix de l’exemple.

2. No generalitzis

Els mals comportaments, independentment de la seva freqüència, no fan un nen dolent. De fet, si nosaltres l’hi repetim, sí que ho interioritzarà i tendirà a repetir actes negatius. A més, serà un dur impacte per al seu benestar emocional.

3. Mai en públic

Els nostres fills, igual que nosaltres, se senten pressionats a nivell social. Per això, a l’hora d’ensenyar-los com han de fer les coses, hem de ser curosos i procurar que no hi hagi terceres persones al davant.

4. Ofereix solucions

Si no volem que repeteixi una conducta, li hem de donar una alternativa. Si el que vol és tenir una nova joguina i la seva estratègia és cridar a la botiga, podem ensenyar-li com pot fer una cosa diferent per tenir aquesta joguina, com ajudar durant una setmana a recollir la taula.

5. Sigues conscient de la seva atenció

Els nens tenen un rang d’atenció limitat. Adapta les teves paraules a la seva edat i sigues clar i precís. Si és molt llarg, només et serveix a tu per desfogar-te, però el teu fill no li aportarà valor.

6. Busca el premi

Tenim l’alternativa de castigar les males conductes o premiar les positives. Si bé els càstigs poden no sempre complir-se o causar temor, els premis encoratgen la motivació i el compromís. Però no abusis del material; passar més temps amb ells també és un premi.

7. Evita les comparacions

Els nens han d’entendre que no són ni millors ni pitjors que altres nens. Evita les comparacions amb companys de l’escola o amb germans. El faran sentir menys vàlid i incapaç d’aconseguir les coses.

8. Escolta les seves necessitats

En molts casos, els més petits ens estan enviant senyals amb les seves accions. Criden la nostra atenció perquè tenen unes necessitats que no són escoltades. Parar-te a parlar amb ells i interessar-se pel que necessiten evitarà futurs enfrontaments.

9. Sigues coherent

Si el que pretenem és que mengin sense estar utilitzant una ‘tablet’, nosaltres tampoc hem de treure el mòbil a la taula. Hem de ser el millor exemple per a ells i mantenir les nostres opinions en el temps. Si canviem constantment d’idees, els enviarem missatges contradictoris.

10. No t’excedeixis

Reprendre de forma excessiva farà que el que estàs dient perdi valor, ja que s’hi acostumen. Si no acaba d’eliminar una cosa que no ha de fer, és perquè estem utilitzant estratègies que no funcionen. Canvia la metodologia.

Notícies relacionades

Renyar el teu fill és fonamental per a la seva educació. Necessita interioritzar aquelles coses de la seva conducta que estan bé i aquelles que poden ser substituïdes per altres de millors. Per a això, és fonamental saber com fer-ho sense danyar la seva autoestima.

Ángel Rull, psicòleg.

Temes:

Psicologia Fills