PSICOLOGIA

Controla l'ansietat i evita les fartaneres nadalenques

Els problemes emocionals orientats al menjar s'aguditzen si hi ha males relacions familiars

25919357 l

25919357 l

3
Es llegeix en minuts
Ángel Rull

L’ansietat és una activació física i mental que es produeix quan hi ha circumstàncies tant pròpies com externes que no estem controlant. Ens sentim desbordats i decidim canalitzar la frustració i buscar aquest suport en elements com el menjar, creant una mala relació amb l’alimentació que es pot perpetuar, tot i que hi hagi moments que sembli controlada.

Les festes nadalenques suposen per a moltes persones una font d’estrès i tensió que fa que perdin el control i mengin en excés. Però també aquestes fartaneres són degudes a situacions d’ansietat presents durant tot l’any i que, en aquestes dates, al girar totes les celebracions al voltant de la taula, s’arriben a descontrolar. Conèixer-lo i poder evitar-ho és, llavors, primordial.

Ansietat i menjar

El menjar suposa un dels elements imprescindibles en la nostra vida. Ja no per un factor de supervivència, sinó també cultural. Les nostres celebracions o qualsevol cita i reunió es realitzen en una mesura o una altra, entorn de l’alimentació. És aquí on si ja hi ha problemes relacionats amb l’alimentació, la persona sent un alt nivell de malestar i acaba necessitant ajuda.

Els factors que ens porten a tenir una mala relació amb l’alimentació basada en l’ansietat són els següents:

  • Problemes de confiança i autoestima.
  • Nivells elevats d’estrès, a nivell professional i/o familiar.
  • Mala adaptació social o problemes en les relacions amb els altres.
  • Insatisfacció amb la feina, la parella o un mateix.
  • Educació tòxica respecte al cos i l’alimentació.

Fartaneres nadalenques

Quan no sabem gestionar emocionalment els problemes, el nostre cos busca una manera de descarregar la tensió, que acaba produint un cercle viciós. En aquesta ocasió, aquesta relació gira sobre el menjar i tots els aspectes que hi estan relacionats. Per això, el Nadal suposa un perill per a aquells que tenen fam emocional. Però, a més, també es pot produir en aquells que durant tot l’any controlen el que mengen perquè estan fent una dieta.

Per poder controlar la forma de menjar i les quantitats, podem seguir els següents consells, evitant així les fartaneres:

1. No et saltis menjars

Creiem que saltar-nos menjars al llarg del dia, abans de l’esdeveniment, o fins i tot després, és la millor manera de compensar els excessos. No obstant, acaba augmentant la gana i propiciant que l’excés sigui més gran i amb tendència als aliments menys sans. Per evitar-ho, procura menjar al llarg de tot el dia, almenys quatre vegades. A més, si han passat moltes hores des de l’última vegada que has menjat, intenta fer un mos abans del sopar o el dinar nadalenc.

2. La quantitat és important

Tret que estiguem portant una dieta i mengem només d’un determinat tipus d’aliments, hem de procurar menjar tots els aliments disponibles en petites quantitats. Tenim una tendència a quedar molt saciats amb els aperitius i quan arriben els altres plats, tot i que en sentim plens, continuem menjant. Per evitar-ho, menja quantitats reduïdes de tot.

3. Hidrata’t

Ja no només perquè ajudarà a digerir millor els aliments, sinó que també acabarà repercutint en la sensació de sacietat i ompliment. És especialment important si també hi ha alcohol.

4. Menja a poc a poc

Si mengem a un ritme elevat, no disfrutarem els aliments, no identificarem bé els senyals del cos i acabarem menjant en excés. La clau és menjar a poc a poc. Per a això centra’t en les converses, a parlar i escoltar, i anar deixant anar amb freqüència els coberts.

5. L’esport abans

Quan hi ha un excés, volem compensant cremant les calories ja ingerides. No obstant, una idea millor és practicar l’esport abans d’aquest excés. A través dels processos hormonals del nostre cos, podrem regular millor aquest estrès i trobar-nos de més bon humor.

Notícies relacionades

El Nadal és una època de celebració i reunió amb els amics i la família. No obstant, es pot tornar negatiu quan tenim una tendència als excessos i les fartaneres. Amb els consells anteriors ho podrem controlar i disfrutar de forma plena.

Ángel Rull, psicòleg.