PSICOLOGIA

Tècnica Pomodoro: la millor tècnica de productivitat

La tècnica Pomodoro és una de les tècniques més senzilles i que més impacte produeix en la productivitat

pomodoro

pomodoro

2
Es llegeix en minuts
Ángel Rull

El 1980 l’italià Francesco Cirillo va crear una de les tècniques més importants en el món de la productivitat. El seu funcionament és senzill i deu el nom al ‘pomodoro’, ‘tomàquet’ en italià, ja que la seva forma és molt típica a l’hora de fabricar temporitzadors per a la cuina.

El seu ús és cada vegada més comú, tant en el món laboral com en l’universitari, i té un efecte directe sobre el rendiment. De fet, compta amb una sèrie d’avantatges que la fan destacar sobre moltes altres tècniques de productivitat.

Avantatges

Quan ens enfrontem a un determinat nombre de tasques que requereixen molta concentració ens trobem amb falta de motivació i una tendència a distreure’ns. Això es podria reduir si utilitzéssim la tècnica Pomodoro.

¿Quins avantatges té aquesta tècnica en comparació amb d’altres?

1. Consciència de temps

El seu funcionament ens fa ser conscients del temps que transcorre per a la realització de cada tasca i dels descansos que fem. D’aquesta manera, podrem calcular la pròxima vegada el temps real que necessitarem per fer una feinal o si de veritat necessitem tant descans com moltes vegades ens imposem.

2. Creació de rutines

Al treballar sempre utilitzant la mateixa tècnica, amb el mateix funcionament tancat, podem anar creant un hàbit de feina, que, com que l’anem repetint, va formant part de nosaltres. Aquesta nova rutina més productiva repercutirà de forma positiva en les nostres tasques, ja siguin de la universitat o les que fem en horari d’oficina.

3. Pressió de temps

El ritme de feina és planificat i inamovible. Això crea una sensació de pressió de temps que genera més productivitat. Són temps molt curts, on no hi ha espai per a la distracció amb mòbil o les xarxes socials. De fet, el descans és curt, per tant, impedeix que tinguem dificultats a l’hora de reprendre les tasques.

Aquests avantatges també fan que la tècnica no sigui viable per a tota mena de persones i tasques. Per això, en hores d’estudi intensives o en treballs en què es fan diverses tasques alhora, no pot aplicar-se.

Com funciona

Per realitzar aquesta tècnica, només és necessari un temporitzador que ens vagi marcant el ritme de treball i sobre el qual nosaltres anirem assenyalant els temps preestablerts. També hi ha aplicacions mòbils que tenen configurat el disseny de temps Pomodoro. D’aquesta manera, només s’ha de prémer el botó d’inici.

¿Com funciona la tècnica Pomodoro?

La tècnica Pomodoro intercala feina intensiva amb moments de descans. Cada interval de treball es diu ‘pomodoro’.

  • Programa el temporitzador a un lapse de 25 minuts. Durant aquest ‘pomodoro’ treballarem de forma intensiva.
  • Al sonar l’alarma, tornarem a posar el temporitzador, però aquesta vegada durant 5 minuts, el temps de descans.
  • Tornem a programar el temporitzador durant 25 minuts més de feina.
  • Transcorreguts 4 ‘pomodoros’ de treball, amb les tres pauses entremig, el temps de descans serà aquesta vegada de 15 minuts. Aquest descans ha de ser utilitzat per estirar les cames i aixecar-nos de la cadira.
  • Passats els 15 minuts de descans, tornem a iniciar els ‘pomodoros’ de 25 minuts amb descansos de 5 minuts.
Notícies relacionades

Treballar amb la tècnica Pomodoro ens permet guanyar en productivitat a través de la pressió del temps i evitant qualsevol distracció. Sabem quin temps real treballem, reduïm els temps innecessaris de descans i podem marcar-nos metes més específiques. Per això, és una de les tècniques més utilitzades i esteses per millorar el rendiment.

Ángel Rull, psicòleg.