PSICOLOGIA

Com actuar amb els teus fills després del divorci

La separació té un efecte sobre els nostres fills i nosaltres podem determinar si és positiu o negatiu

lmmarco39626427 actors angelina jolie and brad pitt attending the wsj magazi180402160307

lmmarco39626427 actors angelina jolie and brad pitt attending the wsj magazi180402160307 / CS5

3
Es llegeix en minuts
Ángel Rull

La separació i el divorci generen estrès en tots els membres de la família. Comporten una sèrie de canvis que poden generar ansietat i incertesa, especialment en els més petits, ja que poden sentir culpabilitat, por i frustració.

Si els pares generen el clima adequat, els nens poden sobreposar-se al divorci i guanyar en flexibilitat i tolerància. Tot i que els primers moments siguin difícils, podem pal·liar els seus efectes i que acabin repercutint de forma positiva en la situació familiar.

Efectes del divorci

Els motius d’una separació són independents de cada família. En molts casos, la relació acaba d’una forma cordial, però en d’altres, les discussions i les disputes augmenten després de la separació, en què una guerra de poder col·loca els fills en una situació intermèdia d’estrès i ansietat.

Però, independentment del clima que hi ha després de la separació, poden aparèixer diversos efectes sobre els fills amb el divorci:

  • Baixada dràstica en el rendiment acadèmic.
  • Mal comportament a classe.
  • Aïllament social i males relacions amb els companys.
  • Baixa autoestima.
  • Culpabilitat.
  • Estrès.
  • Problemes del son.
  • Alteracions en l’alimentació.

Redueix-ne els efectes

No podem controlar el que els nostres fills senten en cada moment, però sí que podem generar situacions diferents més positives que facin que es redueixin les emocions negatives i apareguin les positives.

Aconseguir que els nostres fills surtin enfortits després del divorci és tasca de cada pare i mare, i entre tots dos poden aconseguir que els efectes a mitjà i llarg termini siguin enriquidors i positius.

1. Aïlla el conflicte

La mala relació que apareix en algunes separacions o les discussions per la custòdia o la casa no han d’influir en els fills. Han de quedar sempre al marge de la situació. Per a això, cal evitar el tema quan ells hi són presents i no parlar negativament de l’altre progenitor en la seva presència.

El nivell d’exposició al conflicte és un dels desencadenants d’ansietat més grans en els més petits, que acabaran imitant aquestes eines d’adaptació i les desenvoluparan en el futur.

2. Permet les emocions negatives

Reajustar la família i adaptar-se als canvis genera sempre emocions negatives tant en els pares com en els fills. Aquestes emocions són fruit del canvi i han de ser enteses i respectades. Per això, és important passar més temps amb ells, tant de lleure com de conversa, on tornin a sentir-se segurs i puguin expressar tot allò que sentin, sense ser censurats ni recriminats.

En aquest punt, és convenient vigilar el grau de malestar que ha aparegut. D’una banda, ens indica si com a pares estem actuant correctament. I de l’altra, si el nostre fill pogués necessitar una ajuda extra per sobreposar-se a la situació.

3. Fomenta la sinceritat

És una etapa en la qual apareixen molts dubtes. Els fills es pregunten què ha passat, si ells en són responsables o si la situació ja és permanent. Per això, parlar amb ells i explicar-los la veritat pot millorar el que senten.

El que expliquem als nostres fills ha de ser adaptat a la seva edat, sense amagar res, però sempre utilitzar paraules i conceptes que ells puguin entendre fàcilment.

4. Estableix rutines

Els nens petits són els que més necessiten una rutina. En cas de no ser així, emocionalment senten desequilibri i estrès. Adoptar una rutina clara, i en funció de la nova situació és la millor manera de generar benestar en ells.

Notícies relacionades

Les separacions i divorcis són cada vegada més habituals en les famílies, són fets coneguts per als nens. Ho veuen en els seus companys de classe o en altres familiars, per la qual cosa és més fàcil que entenguin que els pares no sempre han d’estar junts. Aquest coneixement redueix l’estrès, i juntament amb petites pautes podrem aconseguir que els fills no sentin la situació com una cosa desagradable sinó com una cosa nova a la qual adaptar-se i que pot generar un millor clima per a tots els implicats.

Ángel Rull, psicòleg.

Temes:

Divorci