PSICOLOGIA

Vacances amb els sogres sense discussions: és possible

Així pots evitar conflictes i disfrutar de les vacances quan t'acompanyen els sogres

3
Es llegeix en minuts
Ángel Rull

La família política es converteix en font de conflictes, no només amb ells sinó també amb la mateixa parella. Això s’aguditza de vacances, quan passem més temps en família i, especialment, si compartim destinació turística amb ells.

A través d’unes pautes podrem no només no discutir en les vacances, sinó consolidar la relació amb ells i aconseguir disfrutar de la platja.

Situacions de conflicte

Algunes famílies basen les seves relacions en el respecte de la individualitat i l’espai. Aquesta forma d’actuar i la presa de distància acaba generant un equilibri en les relacions, on sorgeix un clima agradable de cordialitat. Però no sempre és així. Pares que exerceixen més control sobre els seus fills o sogres dependents acaben generant conflicte i discussions de forma contínua.

Les situacions de conflicte acaben sorgint per tres causes principals:

- Implicació en la presa de decisions. Tot i que les decisions són cosa de la parella, els pares hi fiquen cullerada donant la seva opinió, no necessàriament de forma malintencionada. Això acaba crispant la situació, ja que es té la sensació que no som responsables de les nostres decisions més personals.

- Educació dels fills. Una sogra que et diu com criar els fills, les decisions que s’han de prendre o la manera òptima de criança. Sovint apareix al demanar-los que cuidin els nets. Acaben sentint-se responsables de la seva educació i afegeixen normes pròpies.

- Les vacances en família. Problemes econòmics o vincles forts acaben fent que anem amb els sogres a la platja. La convivència fa saltar problemes que ja existien i, a més, que en puguin sorgir d’altres de nous.

Vacances sense discussions

La família té un paper fonamental en la vida de qualsevol persona. Forma part del dia a dia i no sempre hi ha una bona relació. Això s’aguditza de vacances, a causa dels frecs de la convivència.

Amb aquestes pautes podrem rebaixar la tensió, evitar les discussions i generar un clima en què poder disfrutar de l’estiu.

1. Basa’t en el respecte

Sense una base de respecte, sorgiran les discussions. Hem de tenir en compte que les paraules poden ferir si no s’escullen de forma correcta. Això farà que no arribem a punts en què perdem els papers ni a situacions en què algú pugui sentir-se molest.

2. Assertivitat

Comunicar-nos sense agressivitat, posant límits amb calma i donant la informació a tota hora del que necessitem i de com ens sentim. Hem d’evitar la culpabilització: no tot va dirigit a fer-nos sentir malament.

3. Escolta’t

Hem de parar atenció al que sentim en cada moment. Algunes situacions generen malestar que no té a veure res amb el moment present, sinó que es deu a temes no resolts del passat. Ens hem de fer responsables de les emocions i de l’origen real.

4. Acosta’t

Ens formem sempre la imatge d’una persona des d’uns quants trets i partint d’esquemes amb prejudicis. La millor manera de trencar això és acostant-nos-hi i coneixent bé aquesta persona. Interessar-se per la feina o la ciutat d’origen crearà un vincle segur en què expressar-se i arribar a conèixer-se.

5. Punts intermedis

Hem d’arribar a acords sobre les coses a fer, els llocs a visitar o els restaurants on menjar. No sempre ha de guanyar la mateixa persona i es poden arribar a punts intermedis on les dues parts disfrutin.

6. Posa distància

A la platja no és necessari passar tot el temps junts. Podem separar-nos en moments puntuals pot donar espai i oxigenar la relació entre tots.

Notícies relacionades

Les vacances no han de ser motiu de discussions, sinó espais per a la nostra tranquil·litat i desconnexió. És el moment de consolidar vincles i acostar-nos més a la família política. Seguint aquestes pautes podrem tenir un estiu agradable en què tothom disfruti.

Ángel Rull, psicòleg.

Temes:

Família