PSICOLOGIA

Així se supera una ruptura de parella: 14 consells avalats per la ciència

Aprèn a superar més fàcilment una ruptura de parella amb trucs demostrats

2
Es llegeix en minuts
Ángel Rull

Al principi tot és amor i rialles però les relacions tenen els seus cicles, evolucionen i –de vegades– també moren. Això és el que els va passar a parelles famoses com David Bustamante i Paula Echevarria o Alba Carrillo i Fonsi Nieto (sense oblidar-nos de Feliciano López). Tampoc se n’escapen els Brangelina i aquestes situacions poden semblar impossibles de superar.

Sobreviure a una ruptura pot ser una tasca molt complicada si no sabem per on començar. De fet, partint d’això, els psicòlegs Xiaomeng Xu i Gary Lewandowski van decidir investigar a través de quines maneres podríem superar el duel i començar a prendre les regnes de la nostra vida.

La llista de 14 claus

Així, van dissenyar una sèrie de consells per començar de zero, recollits a 'Positive Approaches to Optimal Relationship Development'. Aquestes són les claus: 

1. Accepta que passaràs per un remolí d’emocions. És un procés de dol i, a més, està determinat per com va acabar la relació.

2. Mima’t. Menja, dorm i fes exercici. Per recompondre’t has de començar cuidant-te tu, no t’abandonis.

3. Fora alcohol, drogues o sexe per venjança. Les ruptures de parella sovint ens fan entrar en estats d’autodestrucció.

4. Ni assetjament ni vigilància. Whatsapp, Facebook, Instagram... qualsevol mitjà pot ser utilitzat per continuar enganxat a aquella persona. És necessari trencar el vincle. I, si ets tu l’assetjat, bloqueja o denuncia.

5. Envolta’t d’amics i familiars que et donin suport. És hora d’externalitzar les nostres emocions, però sense caure al bucle de lamentacions.

6. Cerca ajuda. Si veus que el procés de duel dura més del que és normal o tens símptomes de depressió molt aguts, contracta l’ajuda d’un professional.  

7. És normal no sentir-nos normals. El nostre autoconcepte es ressent i l’autoestima cau. Tranquil, només és una fase necessària.

8. Reconstrueix la teva identitat. Canvia alguna cosa de casa teva, alguna cosa del teu físic... És un bon moment per avaluar què més volem canviar a la nostra vida.  

9. Pensa de manera positiva. Encara que ens dolgui, sempre trobem alguna cosa beneficiosa en el fet que l’altra persona ja no estigui al nostre costat.  

10. Centra’t en tu. Abandona el pensament del "nosaltres". És el moment d’actuar buscant el teu propi benefici. Entra en l’egoisme raonable.

11. Una nova relació no és res dolent, sempre que no vagis buscant el mer un clau en treu un altre. Basa’t en l’honestedat abans de començar una relació seriosa.

12. Que el teu ex comenci amb una altra persona no és el final del món. D’acord, dol, dol molt, però tu ja no estàs amb aquella persona.  

13. El teu cor no està trencat, encara que sí que és cert que el teu cervell ha sortit una mica perjudicat. Ara el cervell patirà un procés de rehabilitació, estigues tranquil.

14. Tot passa. Tot. Pren les regnes de la teva vida. I tingues sempre clar que res dura per sempre, que cap dolor es quedarà al costat teu tota la vida.

Notícies relacionades

Espai per a tu, per expressar les teves emocions, encara que siguin negatives, valorar-te o considerar tot el que has après són claus fonamentals per superar una ruptura de parella. I, encara que el temps tot ho cura, necessites començar a fer-ho tu mateix. És el moment perfecte per començar a dissenyar la nova etapa tal com vols que sigui.

Ángel Rull, psicòleg clínic.