RECUPERAR EL BESÒS

La renaturalització del Besòs culmina la seva primera fase i presenta el refugi de la biodiversitat

  • El flamant refugi pretén millorar la qualitat ambiental de l’espai fluvial i protegir la biodiversitat de la flora i la fauna

3
Es llegeix en minuts
Gerardo Santos
Gerardo Santos

Ubicada/t a Badalona, Santa Coloma, Mataró, Martorell, Esplugues i Vilanova i la Geltrú

ver +

Enrere han quedat els anys en què el Besòs era considerat el segon riu més contaminat d’Europa. Aquest divendres al matí, l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet ha tornat a la ribera del Besòs per presentar la culminació d’un dels projectes insígnia del consistori: el refugi de la biodiversitat del Besòs, un corredor ecològic d’espais naturals que connectarà la Serralada de Marina amb el litoral, amb una bassa, dos aiguamolls i un prat fluvial.

A la presentació hi han acudit l’alcaldessa de Santa Coloma, Núria Parlon, acompanyada pel gerent de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), Ramon Torra.

Un Besòs «resilient»

Es tracta de l’acabament de les obres de la fase 1 del Projecte de Renaturalització delBesòs, que es va iniciar el gener de l’any passat, amb l’objectiu principal que tot l’espai pugui funcionar de manera natural, sense la pressió humana, perquè es pugui autoregular: «Fa temps que la ciutat va fer una gran aposta per recuperar el curs del riu per a les persones», ha declarat Parlon, que ha definit el passeig del riu com «un gran bulevard de salut».

Per al gerent de l’AMB, Ramon Torra, «aquest és l’exemple d’un projecte molt ambiciós perquè planteja una inversió important de recursos econòmics, però també és ambiciós pel canvi que proposa a la ciutat col·locant la infraestructura verda del riu al servei de la ciutadania».

Les obres han comptat amb un pressupost d’adjudicació de gairebé un milió d’euros, finançat per l’ABM, l’ajuntament i FEDER. A més, el consistori informa que ha aconseguit accedir als fons europeus Next Generation, que aportaran 3 milions d’euros per a la següent fase de les obres. Així, el pressupost global de les tres fases és de 5,8 milions d’euros.

De cara al riu

Segons l’alcaldessa de Santa Coloma, Núria Parlon, les millores practicades en el curs del riu els últims anys evidencien que la ciutat, i els seus veïns, ja no viuen «d’esquena al riu». «Ara el disfrutem amb orgull, i és un símbol identitari i de benvinguda a la ciutat», assegura.

Pel consistori, la renaturalització del riu «és una estratègia per augmentar la seva resiliència davant els impactes del canvi climàtic, així com per alliberar els ecosistemes de la pressió humana perquè tendeixin a autoregular-se i a funcionar de manera natural».

Una de les finalitats que contempla la renaturalització de la ribera té a veure amb la formació i la divulgació científica de la realitat biològica de la zona. En aquest sentit, l’EcoAula Visual va inaugurar a l’agost un mural educatiu de 430 metres de llarg i 4,7 metres d’alt, i amb una superfície total pintada de més de 2.000 m², a càrrec de l’artista Swen Schmitz. Al mural s’aprecien prop de 100 espècies vegetals i animals, així com diferents hàbitats del riu Besòs.

Diumenge de festa

La inauguració d’aquest divendres es veurà rematada amb la Festa de la Biodiversitat, preparada per al diumenge 19 de març. Organitzada per l’ajuntament, es convida la ciutadania a visitar els espais naturals del Refugi de la Biodiversitat, així com l’EcoAula Visual.

A més, hi haurà tallers i activitats per conèixer millor la flora i la fauna del riu Besòs: «La festa servirà per mirar de cara al patrimoni natural i cultural que defineix molt bé els valors que compartim, l’orgull i el sentiment de pertinença d’una Santa Coloma que il·lusiona», ha declarat Parlon.

Notícies relacionades

El consistori adverteix que el Refugi és un espai protegit i que es programaran visites guiades cada diumenge.

Llegeix totes les notícies de Santa Coloma a EL PERIÓDICO Santa Coloma

Temes:

Santa Coloma