SERENOS

Santa Coloma ha contractat 72 aturats de llarga durada per ser serenos en els quatre anys del servei

  •  El 2022, els serenos van fer prop de 129.000 actuacions per impulsar el civisme i la convivència

Santa Coloma ha contractat 72 aturats de llarga durada per ser serenos en els quatre anys del servei

LAURA GUERRERO

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El servei de serenos de Santa Coloma de Gramenet compleix aquest mes de març quatre anys en actiu. Des d’aleshores, s’han contractat 72 aturats de llarga durada a través de l’empresa municipal Grameimpuls. De fet, l’ajuntament assegura que «el projecte es va posar en marxa per millorar l’accessibilitat al mercat laboral de persones de més de 45 anys».

El balanç d’accions de l’any 2022 mostra que els serenos colomencs van fer 128.333 actuacions. D’aquestes, gairebé unes 3.000 van ser d’acompanyament directe a persones, sobretot dones, que anaven o tornaven de la feina. Però també a persones que necessiten ajuda, «per exemple, per trobar-se perdudes o desorientades, gent gran a la qual faci por baixar sola les escombraries, o persones amb mobilitat reduïda o discapacitat que necessitin anar a una farmàcia de guàrdia», explica el govern municipal.

Entre altres tasques, l’equip de serenos té l’encàrrec d’inspeccionar mobiliari urbà, enllumenat, vehicles estacionats, edificis i comerços per detectar-ne desperfectes. Col·laboren, a més, en esdeveniments multitudinaris i en la prevenció d’incendis forestals i en la lluita contra les violències cap a les dones als espais públics i d’oci.

Un model exportable

Després de la introducció dels serenos a Santa Coloma el 2019, diverses ciutats catalanes han exportat el model. Premià de Dalt, Cornellà o Mataró ja han implantat el servei; l’Ajuntament de Badalona, d’altra banda, va anunciar el mes de desembre passat que contractaria 26 persones per formar un equip de serenos.

Treball nocturn

Les persones contractades reben una formació específica de 35 hores, treballen en parelles mixtes i es desplacen a peu per tots els barris. El seu horari laboral és de 23.30 a 6.30 h, tot l’any excepte el 18 d’octubre, dia de la festivitat del sereno.

Notícies relacionades

El consistori assegura que el servei de serenos «ha sigut molt ben acollit per la ciutadania i ha permès millorar la percepció de seguretat, però en cap cas ha substituït el paper dels cossos de seguretat». La funció del sereno és molt semblant a la dels agents cívics que treballen de dia, i no han d’intervenir directament en cas que detectin activitats delictives, robatoris o emergències greus com un incendi. En aquests casos, i en coordinació amb la policia local, els serenos han de comunicar el problema als cossos de seguretat i emergències.

Llegeix totes les notícies de Santa Coloma a EL PERIÓDICO Santa Coloma