Seguretat ciutadana

Els serenos de Santa Coloma quadrupliquen les seves actuacions respecte al 2019

  • El 2020, l’equip d’agents cívics nocturns va realitzar un total de 69.679 accions malgrat la pandèmia de la Covid-19

  • El 63% van estar vinculats a la detecció d’incidències en l’àmbit de la neteja i els residus

zentauroepp47189595 01 03 2019 barcelona  primera ruta nocturna de los nuevos se190302110502

zentauroepp47189595 01 03 2019 barcelona primera ruta nocturna de los nuevos se190302110502 / Laura Guerrero

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Aquest mes de març, el servei de serenos de Santa Coloma de Gramenet (Barcelonès) ha complert dos anys de funcionament i, el seu segon any, ha quadruplicat les seves actuacions respecte al 2019, segons ha publicat l’Ajuntament. Així, al llarg del 2020, es van realitzar 69.679 accions, el que suposa quatre vegades més que en el mateix període de l’any anterior, «malgrat haver hagut de suspendre la seva activitat dos mesos a causa de la pandèmia», recorden des de l’executiu colomenc.

El 63% de les accions realitzades el 2020 van estar vinculades a la detecció d’incidències en l’àmbit de la neteja i els residus, especialment a l’abandonament de mobles i trastos vells; un 34% a la detecció d’incidències a l’espai públic (il·luminació, mobiliari urbà, sorolls, etc.) i un 11% al recolzament directe a la ciutadania (acompanyaments, orientació, etc.). De fet, la figura d’aquests agents cívics nocturns té com a principal funció contribuir a millorar la percepció de seguretat als carrers, ja que, en realitat, no té competències de seguretat.

Quan es va anunciar la seva posada en marxa, alguns sindicats es van mostrar recelosos, ja que pensaven que els serenos podrien envair competències dels agents de policies, però, en declaracions a aquest diari l’any passat, fonts sindicals de la Policia Local de Santa Coloma reconeixien que el treball dels serenos havia sigut ajustat a les seves competències i que, per exemple, quan detectaven algun aldarull, aquests agents cívics es limitaven a trucar a la policia perquè acudís i, de mentrestant, es mantenien al marge, vigilant la situació.

En aquesta segona etapa, la pandèmia ha fet que hagin hagut d’anar adaptant la seva feina als canvis que s’han anat produint. Des de l’Ajuntament expliquen que, durant la desescalada, per exemple, van ajudar a buidar el Parc Fluvial del Besòs a la seva hora de tancament, així com a controlar als grups i evitar l’incompliment de les normes del Procicat.

Pla d’ocupació

El dels serenos de Santa Coloma és un projecte ocupació, impulsat per l’Ajuntament, i destinat a persones de més de 45 anys i en situació d’atur de llarga durada. Està gestionat per l’empresa municipal Grameimpuls, en el marc del Pla d’Ocupació Local, i dona feina a 18 persones.

Notícies relacionades

Així, els plans d’ocupació duren un any, per la qual cosa aquest mes de març ha començat a treballar la tercera promoció de persones en situació d’atur que es beneficien del projecte. «Com a equip de govern i com a alcaldessa, sentim orgull amb els resultats tan positius que ha comportat aquest projecte per als veïns i veïnes», afirma l’alcaldessa de Santa Coloma, Núria Parlón.

Més notícies de Santa Coloma a l’edició local d’EL PERIÓDICO