Col·lectius vulnerables

Veïns de Santa Coloma reclamen vivendes alternatives per a les famílies afectades pel PERI

  • Famílies de l’escola Fray Luis de León van requerir diumenge un lloguer social per a una família del centre, una demanda que s’ha complert aquest mateix dilluns

  • Des de l’ajuntament defensen que fa mesos que busquen solucions per a totes les famílies afectades i qualifiquen de fals que no s’haguessin ofert

Veïns de Santa Coloma reclamen vivendes alternatives per a les famílies afectades pel PERI

Àngel García

5
Es llegeix en minuts
Àlex Rebollo
Àlex Rebollo

Periodista

ver +

«Estic molt agraïda per tot aquest suport. Em sentia sola, però, veient-vos aquí, sé que no ho estic». D’aquesta manera celebrava la Irene haver aconseguit una alternativa habitacional per part de l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet (Barcelonès), després de saber que al cap de poc havia d’abandonar el pis que ocupa des de fa tres anys al carrer Padró, al nucli antic de la ciutat.

Visiblement emocionada, la Irene, que té tres fills menors, ha parlat davant el centenar de persones que aquesta tarda s’han concentrat davant el consistori colomenc convocades pel grup de suport a les famílies de l’escola colomenca Fray Luis de León, que es van organitzar per reclamar a l’ajuntament una solució habitacional «digna» per a la Irene i la seva família.

«És una família de l’escola i és per això que mares, pares i infants convoquem una concentració», va explicar el grup de suport en un comunicat aquest diumenge, 15 de gener.

Les famílies no han hagut d’esperar gaire: «Celebrem que l’alternativa al desallotjament imminent que vol executar el mateix govern municipal hagi passat de 30 dies de pensió a una alternativa més digna d’un lloguer social», han expressat integrants de la comunitat educativa de l’escola Fray Luis de León aquest dilluns en un altre comunicat.

Malgrat que la manifestació s’havia convocat perquè l’ajuntament reallotgés en una vivenda la Irene i la seva família i aquest objectiu s’havia complert abans d’iniciar la concentració, la protesta s’ha mantingut per reclamar solucions definitives per a les altres persones que viuen al carrer Padró, 14 i que, com la Irene, s’han vist afectades pels desallotjaments derivats del projecte urbanístic del Pla especial de reforma interior (PERI) Santa Coloma Vella II.

Des de l’ajuntament insisteixen que fa temps que la família de la Irene està atesa pels serveis socials municipals i que aquests ja treballaven per atorgar-li una vivenda social, i defensen que algun grup polític o col·lectiu «ha agafat el grup [les famílies de l’escola] per instrumentalitzar el tema». La Irene ha explicat a aquest diari que té cita per firmar el lloguer social a les deu del matí d’aquest dimarts, 17 de gener.

Cinc famílies afectades

La de la Irene és una de les cinc famílies que viuen en un dels pisos ocupats del carrer Padró, 14, l’antic Estudi 9, i que es troben just a sobre del que fins a la setmana passada era el Centre Social Okupat Autogestionat (CSOA) Lakasa, desallotjat dijous passat, després de cinc anys, per la unitat d’intervenció ràpida de la policia colomenca i els Mossos d’Esquadra.

L’Ajuntament de Santa Coloma va explicar llavors que havia «executat un decret municipal de cessament d’activitat» per «restablir la legalitat urbanística» en un local de la seva propietat ubicat a la plaça de la Vila, dins de l’àmbit del PERI.

Llavors, el desallotjament no va afectar les famílies, però, segons expliquen les mateixes, se’ls va notificar que haurien d’abandonar la vivenda al llarg d’aquesta setmana, ja que els pisos on encara resideixen es veuen també afectats pel PERI. Així, des del consistori van assenyalar llavors que les cinc famílies que ocupen les vivendes ja estaven «sent ateses pels serveis socials municipals des de fa temps» i que «se’ls ha ofert una solució habitacional mitjançant un lloguer social».

Dues de les famílies que viuen al bloc confirmen a aquest diari que fa temps que parlen amb els serveis socials de l’Ajuntament de Santa Coloma sobre ressituar-les amb un lloguer social, però remarquen que fins ara l’oferta es basava en un reallotjament provisional en un alberg o pensió pagats per l’ajuntament a l’espera de trobar un pis on ressituar-les amb el lloguer social.

Així ho afirma Jonathan Piñeros, que, junt amb la seva dona i les seves dues filles adolescents, també viu en un dels pisos ocupats del carrer Padró, 14. «He tingut i continuo mantenint converses amb l’ajuntament, però em diuen de ressituar-me en un hostal o alberg, mentre busquen un pis», declara a aquest diari.

Conflicte amb l’ajuntament

Després que aquest diumenge es fes públic el primer comunicat de les famílies de l’escola Fray Luis de León, des del govern municipal de Santa Coloma han respost que, malgrat reconèixer que la mostra de suport quan es tracta de menors és «lloable», resulta «rotundament fals que no ofereixi solució habitacional a cap de les famílies afectades».

En aquest sentit, des de l’ajuntament mantenen, en un comunicat emès aquest mateix dilluns, que van fer «diversos requeriments» a les famílies des dels serveis socials i que «no totes aquestes famílies van ser proactives ni van reaccionar o van acudir a la primera o segona convocatòria». Tanmateix, segons asseveren des del consistori colomenc, «s’estan tancant les propostes amb la majoria d’aquestes famílies per tenir un contracte de lloguer social en una vivenda municipal».

Així, afegeixen que els principals problemes s’han donat en un cas en què «les persones afectades no han facilitat el contacte amb els professionals, fins a aquesta mateixa setmana, i no havien acceptat les propostes de vivendes amb seguiment socioeducatiu que els oferien els professionals dels serveis socials».

Els arguments del consistori, tanmateix, no han convençut les famílies i activistes, entre els quals hi havia membres de la PAH o del mateix casal Lakasa, que s’han concentrat aquesta tarda a la plaça de la Vila i que han anunciat que es mantindran organitzades per mirar d’aturar qualsevol intent de desallotjament que es produeixi a la finca fins que totes les famílies tinguin «una alternativa habitacional digna».

El PERI

Totes aquestes actuacions s’emmarquen en la remodelació que suposa el PERI Santa Coloma Vella II, que, aprovat el 1999, té previst la reforma de bona part del centre de Santa Coloma de Gramanet, als entorns de la plaça de la Vila. El planejament, de promoció privada, ha passat per diferents fases a causa de la crisi econòmica i dels diferents canvis en la propietat al llarg d’aquests anys.

Va ser el maig de l’any 2018 quan es van iniciar a la plaça de la Vila les actuacions de demolicions de finques afectades pel PERI. Concretament, el PERI va ser aprovat pel Ple municipal colomenc el 1999 –govern socialista amb Manuela de Madre al capdavant–, però no va ser fins a la Junta de govern local del 18 d’octubre del 2016 quan el projecte d’urbanització es va aprovar definitivament per fer-se efectiu, després que la gestió dels terrenys passés a ser pública l’any 2014.

Notícies relacionades

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va anul·lar fa uns mesos el projecte de reparcel·lació del PERI. Per la seva banda, des del consistori assenyalen que ja tenen aprovats els diferents projectes de demolició, però que no començaran «fins que es recuperin les finques i es reallotgin les famílies sense llar».

Llegeix totes les notícies de Santa Coloma a EL PERIÓDICO Santa Coloma