Continuïtat

L’Institut 9 de Santa Coloma atura les classes per reclamar estudis de batxillerat a Educació

  • «No entenem perquè hem de ser l’únic institut de Santa Coloma que només té l’ESO. És una manera de carregar-se el projecte», denuncien des del centre

L’Institut 9 de Santa Coloma atura les classes per reclamar estudis de batxillerat a Educació

Ayuntamiento de Santa Coloma

3
Es llegeix en minuts
Àlex Rebollo
Àlex Rebollo

Periodista

ver +

«No entenem perquè hem de ser l’únic institut de Santa Coloma que només té l’ESO. És una manera de carregar-se el projecte», així s’expressa Marta Calvo, cap d’estudis de l’Institut 9 de Santa Coloma de Gramenet (Barcelonès). Tant des de l’equip directiu del centre com des de l’Associació de Famílies (AFA) reclamen al Departament d’Educació que aprovi la possibilitat de fer el batxillerat a l’institut, una cosa que fins ara s’ha denegat. Per aquesta raó, l’AFA i els estudiants del centre han decidit fer vaga i aturar les classes aquest dijous 20 de gener.

«Malgrat la petició de l’equip directiu, el claustre, les famílies i el Consell Escolar Municipal i sabent que diferents autoritats han reconegut el bon projecte que oferim, encara no sabem si el curs vinent el nostre alumnat podrà seguir estudiant al centre, ja que no ens acaben de garantir l’oferta d’educació postobligatòria al nostre institut», destaca un comunicat publicat per l’AFA i l’Institut 9.

El curs vinent seria el primer que al centre li correspondria tenir estudis postobligatoris, ja que es va crear el 2018 i els alumnes que llavors van començar primer d’ESO són ara a quart.

Continuïtat

«Vam començar amb la idea que seríem un centre 3-2 (3 línies d’ESO i 2 de batxillerat). Aquest és el nostre quart any i portem quatre directores diferents de Serveis Territorials. En el primer canvi ja vam tenir una reunió i la directora que hi havia llavors ens va deixar molt sorpresos quan ens va dir que no hi hauria batxillerat en una escola amb mòduls», assenyala Calvo, que explica que s’han posat en contacte amb altres instituts de Badalona i Mataró que també tenen mòduls i sí que tenen batxillerat.

«Seríem l’únic centre que només tindria l’ESO, per a quatre anys, és clar, ¿les famílies portaran els nois a un centre on no poden tenir continuïtat? No ho entenem», es pregunta la cap d’estudis de l’institut colomenc. Calvo també comenta que, en cas de ser necessari, podrien fer ús de les aules de l’Escola Oficial d’Idiomes, pròxima al centre.

Consultat per aquest conflicte, des del Departament d’Educació no concreten si l’Institut 9 podrà tenir estudis de batxillerat el curs 2022-23 o no i simplement assenyalen que estan «treballant per concretar l’oferta del centre, tenint en compte les necessitats del municipi i la comunitat educativa, i també la planificació educativa». Des del centre expliquen que Educació ha de comunicar la decisió la setmana que ve.

L’alcaldessa de Santa Coloma, Núria Parlon, també ha reivindicat altres vegades la implementació del batxillerat a l’institut de nova creació INS Santa Coloma de Gramenet (El 9), de cara al curs 2022-23. «El conseller s’ha compromès a estudiar la documentació que li han presentat per analitzar si és viable», apuntaven des del consistori el juliol del 2021. «Acaba de ser un centre catalogat de ‘Màxima Complexitat’», va explicar llavors Parlon. «Considerem que donar continuïtat a l’alumnat que vulgui fer estudis postobligatoris és important per reforçar la idea que l’alumnat continuï estudiant un cop acabada l’ESO», va afegir.

Pendents de la construcció definitiva

L’Institut 9 de Santa Coloma està instal·lat de forma provisional en mòduls prefabricats. Per començar la construcció del centre definitiu, l’Ajuntament de Santa Coloma ha de cedir primer els terrenys a la Generalitat, perquè aquesta s’encarregui de la construcció de les instal·lacions.

Notícies relacionades

No obstant, aquest procés s’ha anat dilatant en el temps. Des del consistori expliquen que al sector on és previst instal·lar l’institut hi havia cinc finques sobre les quals «no estava clara la propietat». «Es van iniciar els procediments administratius i judicials per determinar-ne la propietat i finalment totes les finques són de titularitat pública», expliquen des de l’ajuntament, des d’on també asseguren que durant aquest trimestre «quedarà resolt i es podrà fer la cessió a la Generalitat».

Més notícies de Santa Coloma a l’edició local d’EL PERIÓDICO