Empoderament

‘Confinades de per vida’, de Najat El Hachmi, guanya el IV Premi de periodisme María Luz Morales

  • El reconeixement està recompensat amb un premi de 2.000 euros i una peça de l’artista Mar Arza

  • L’entrega de premis va tenir lloc a La CIBA, un espai de «recursos per a dones, innovació i economia feminista» de Santa Coloma de Gramenet

‘Confinades de per vida’, de Najat El Hachmi, guanya el IV Premi de periodisme María Luz Morales

Ayuntamiento de Santa Coloma

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El 13 de juliol passat es va portar a terme l’entrega de guardons de la IV edició del Premi de periodisme feminista María Luz Morales, a La CIBA, un espai de «recursos per a dones, innovació i economia feminista» de Santa Coloma de Gramenet (Barcelonès). Així, ‘Confinades de per vida’ –publicat a El País–, de Najat El Hachmi, va ser reconegut com el treball guanyador i recompensat amb un premi de 2.000 euros i una peça de l’artista Mar Arza.

El d’El Hachmi, és un article on el confinament puntual conseqüència de la pandèmia contrasta amb les dones que, arribades del Magrib, com la seva pròpia mare, han sigut obligades al marge de la Covid-19 a quedar-se a casa com una forma més de domesticació.

El certamen està convocat per l’Observatori Cultural de Gènere (l’OCGènere) i l’Ajuntament de Santa Coloma, amb la col·laboració del Diari ARA. L’objectiu d’aquest premi és «incentivar treballs periodístics que tractin sobre l’empoderament de les dones i els feminismes en qualsevol dels seus vessants», expliquen des de l’ajuntament.

«Ens agrada acollir aquest guardó a La CIBA perquè, en certa forma, reflecteix la filosofia de l’espai. Ens hem marcat com a objectiu recuperar aquestes genealogies, el treball en xarxa», va explicar l’alcaldessa de Santa Coloma, Núria Parlon.

Per la seva part, la directora de l’OCGènere, M. Àngels Cabré, va agrair la participació de les dones i homes que s’han presentat en l’edició d’aquest any, en la qual van concursar més de 200 treballs de tot l’estat, i va recordar la figura de María Luz Morales, la prestigiosa escriptora i periodista cultural que va ser la primera dona directora d’un diari d’abast nacional a Espanya.

Un altre premi

#PerAquíNoPassem, de Sara Borrella, publicat a La Directa, també va ser guardonat, en aquest cas, amb 1.000 euros i una peça de l’artista Mar Arza. És un reportatge on es mostra com l’espai digital reprodueix les desigualtats de gènere i que aborda les violències masclistes en línia amb dades dels impactes que té, els ordenaments jurídics vigents i les estratègies d’autodefensa de les dones que les pateixen. També inclou un vídeo realitzat per Elena Bulet, Marta López Mas i Pepa Rosselló.

Notícies relacionades

El jurat d’aquest any ha estat format per: Maribel Cárdenas, directora de polítiques d’igualtat de l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet; Esther Vera, directora de l’ARA; M. Àngels Cabré, de l’Observatori Cultural de Gènere; Marta Corcoy, presidenta de l’Associació de Dones Periodistes de Catalunya; Marina Subirats, Lluís Reales i Ariadna Oltra.

Més notícies de Santa Coloma a l’edició local d’EL PERIÓDICO