Fomentar-ne l’ús

Més de 30.000 persones han après català a L’Heura de Santa Coloma en els últims 30 anys

  • Malgrat la pandèmia, durant el 2020 hi ha hagut 1.366 inscripcions per a classes de català, entre presencials i en línia

  • També es manté el Voluntariat per la Llengua, un programa per practicar català a través de la conversa entre una persona voluntària, que parla català fluidament, i una aprenent

Més de 30.000 persones han après català a L’Heura de Santa Coloma en els últims 30 anys
1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Des de la seva constitució el 1990, més de 30.000 colomencs han après català a les aules del Centre de Normalització Lingüística (CNL) L’Heura de Santa Coloma de Gramenet. El 2019, un 61% van ser dones i un 39% homes, la majoria d’origen estranger (83%); destacant la marroquina (14%), l’hondurenya (10%), la xinesa (8%), la colombiana (7%) i la peruana (6,4%), com a principals nacionalitats al centre.

A la ciutat, «cada vegada hi ha un interès més gran per aprendre català», assenyalen des de l’Ajuntament colomenc. De fet, el 2019 es va batre un rècord de matriculacions i es van superar les 2.000 inscripcions. No obstant, la pandèmia de la Covid-19 «ha fet frenar aquesta tendència a l’alça» i durant 2020 han disminuït en un 36% les matriculacions, amb 1.366 persones inscrites a 74 cursos diferents.

Des del consistori expliquen que la majoria de nivells estaven programats per fer-se de manera presencial (57), però les mesures de prevenció davant la crisi sanitària, han obligat a impartir gairebé tota l’oferta formativa en línia.

L’Ajuntament de Santa Coloma va ser un dels fundadors del Consorci per la Normalització Lingüística (CPNL) el 1989, i el CNL L’Heura de la ciutat és un dels primers CNL que es van constituir (1990), amb l’objectiu de facilitar a la població adulta l’accés al coneixement del català i afavorir-ne l’ús.

Voluntariat per la Llengua

Voluntariat per la LlenguaMés enllà de les classes, el CNL L’Heura inclou altres programes o formats per aprendre català, com el Voluntariat per la Llengua (VxL), un programa per practicar català a través de la conversa que es basa en la creació de «parelles lingüístiques» formades per una persona voluntària, que parla català fluidament, i una aprenent, que té coneixements bàsics i vol adquirir fluïdesa.

L’equip de dinamització del Consorci acompanya les parelles i fa el seguiment. Aquesta iniciativa va començar el 2003, i el 2019 es va assolir el rècord en nombre de parelles: 267. El 2020, malgrat la pandèmia de la Covid-19, s’han format 218 parelles, 106 de virtuals i 112 de presencials.

Notícies relacionades

Així, des de l’Ajuntament apunten que, en els últims anys, s’ha observat una dada «molt positiva»: les persones estrangeres que comencen en els primers nivells tenen continuïtat en els cursos més elevats.

Més notícies de Santa Coloma en l’edició local d’EL PERIÓDICO DE CATALUNYA