FALTA DE DOCENTS

SOS d'una directora d'escola de Santa Coloma: «¡Necessito professors!»

La docent va compartir la seva demanda per 'whatsapp' i, segons l'escola, la resposta ha sigut «massiva»

El Govern afirma que el substitut nomenat va rebutjar la plaça, el que ha obligat a reiniciar el procés

zentauroepp54844593 barcelona 09 09 2020 dos profesoras de primaria preparan una200912132830

zentauroepp54844593 barcelona 09 09 2020 dos profesoras de primaria preparan una200912132830 / FERRAN NADEU

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

És habitual, sobretot a les xarxes socials, que la gent demani determinades coses. Hi ha qui vol un bon fuster, un manyà un diumenge de Nadal, un mecànic de patinets. El que segueix no és tan habitual: una directora d’escola demanant reforços. La responsable del centre públic Les Palmeres, a Santa Coloma de Gramenet, va enviar un missatge de ‘whatsapp’ que no dona peu a interpretacions: «¡Necessito mestres!». L’ensenyament en temps de la Covid. El Departament d’Educació argumenta que va nomenar un substitut per a aquest centre, però que la persona escollida no estava disponible i això va obligar a iniciar de nou el procés, i per tant, a retardar-lo. «És un fet puntual, no sol passar», assenyala un portaveu de la conselleria.

«A Barcelona comarca ens hem quedat sense mestres per fer substitucions (que no són poques) a l’escola pública i tenim la possibilitat de captar mestres per a la meva escola», anunciava el missatge. La directora, que ha rebutjat fer qualsevol comentari al respecte, convidava qualsevol interessat a què enviés les seves credencials per optar a les vacants de l’escola. Una vegada rebudes les ofertes, ella mateixa s’oferia per «explicar els requisits i els passos a seguir». No podia ser de cap altra manera, ja que aquesta és una tasca d’Educació, que és l’Administració encarregada de gestionar la borsa d’interins

No és un cas aïllat

Fonts de les associacions de famílies de Santa Coloma consultades per aquest diari, i a diferència del que defensa la Generalitat, assenyalen que aquesta falta de professors per a substitucions «és un problema comú en molts centres». «No cobreixen les baixes des del primer dia i en molts casos estan sense professorat», remarquen les mateixes fonts, que també indiquen que és un fenomen que es produeix «tant a primària com a secundària».

L’escola Les Palmeres, aquest dimecres 7 d’octubre, va emetre un comunicat on afirmava que la resposta davant la falta de docents va ser «massiva» i on apuntaven que ja no necessitaven més currículums. «El Departament gestionarà les possibles sol·licituds», afegia el text. De fet, per aclarir dubtes, la conselleria afirma que des que va començar el curs s’ha ampliat el nombre de dies de nomenament. Ara n’hi ha tres per setmana, la borsa es mantindrà oberta tot el curs i hi ha entre 300 i 400 professionals nomenats en cada tanda.

Com una empresa privada

«Hi ha una realitat: estan faltant professors en els centres, però en el cas de Santa Coloma s’ha fet una cosa que no s’ha de fer», valora Xavier Díez, portaveu adjunt del sindicat USTEC·STEs. «Aquesta escola ha llançat un crit desesperat i ha actuat com si fos una empresa privada quan no ho és», afegeix. Díez recorda que la normativa conclou que totes aquelles persones que treballen a l’escola pública han de complir uns determinats requisits que només es poden contrastar des del mateix Departament d’Educació. «Li poden haver caigut la tira de currículums de gent que potser no té ni qualificació», apunta el portaveu adjunt de l’USTEC·STEs.

En la mateixa línia s’expressen fonts de la Federació d’Educació de Comissions Obreres (CCOO): «Tot i que sigui una situació excepcional, aquest enviament de currículums pot generar una doble via que acabi perjudicant la gent que ja estava a la borsa de substituts i que tenia més punts». 

Atur a la vista

Notícies relacionades

Parlant de falta de professors, aquest divendres (i també el 15 d’octubre) es pot trobar a faltar als que s’afegeixin a la vaga convocada a l’educació pública pels sindicats CGT i Sindicat de Professors de Secundària (Aspepc-sps) per reclamar millors condicions de cara a fer front al curs de la Covid. El Departament de Treball ha dictat uns serveis mínims, en el context de la pandèmia, que incrementen el nombre d’efectius respecte a aturades anteriors a l’ensenyament.

La Generalitat ha decretat garantir la presència d’una persona de l’equip directiu per cada centre. I per a l’alumnat d’infantil i primària, que és el que requereix una vigilància més constant, s’estableixen dues persones docents per cada quatre unitats o aules. Per a l’etapa de secundària s’estableix una persona docent per cada tres unitats o aules i el 50% de les plantilles en els centres d’educació especial i a les escoles bressol, ja que es tracta de col·lectius amb una necessitat d’atenció diferent. Segons la resolució, els serveis mínims no s’estableixen per a l’activitat docent, sinó per garantir la seguretat dels menors de 16 anys.