estenent la 'xarxa violeta'

Santa Coloma implica els taxistes en la lluita contra la violència masclista

Els conductors s'incorporen a la 'xarxa violeta' de la ciutat per atendre les víctimes d'agressions sexistes o LGTBI-fòbiques

foto 3606645

foto 3606645

2
Es llegeix en minuts
acn

La flota de taxis de Santa Coloma de Gramenet s’ha incorporat a la ‘xarxa violeta’ Des d’aquest dimarts passat, els vehicles identificats amb el distintiu de la campanya es converteixen en punts de recolzament a possibles víctimes d’agressions sexistes o LGTBI-fòbiques. 

Aquests dies, l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet té un punt informatiu a la parada de taxis del centre de la ciutat per informar els taxistes del protocol d’actuació en cas de presenciar una situació d’aquestes. 

«Són agents amb presència a la nit que es converteixen en un espai segur i de referència per a les víctimes», explica la directora de Polítiques d’Igualtat de Santa Coloma, Maribel Cárdenas.

A part dels taxis, també formen part d’aquesta xarxa altres agents amb presència nocturna com bars, restaurants i locals de lleure, aparcaments, farmàcies, gasolineres i serveis municipals, com la grua municipal, o els serveis de neteja. Són llocs on les persones que hagin patit una agressió o pateixin per la seva integritat per qüestions sexistes puguin trobar refugi.

En el cas dels taxis, explica Cárdenas, la seva implicació és clau, ja que per les característiques del sector la presència de la xarxa al carrer adopta una «dimensió multiplicadora». A més de ser aquest espai de refugi, els taxis són també ulls en moviment capaços de detectar possibles situacions de violència de gènere.

I encara hi ha una «tercera dimensió» que té el sector del taxi respecte de la resta d’agents que formen part de la ‘xarxa violeta’: «Són un confessionari. Quan la gent entra en un taxi també explica històries i, desgraciadament, també històries sobre les violències que moltes dones viuen en les seves relacions», assegura Cárdenas.

Una xarxa d’espais segurs

Per dotar els taxistes de les eines necessàries per oferir una primera atenció a les víctimes que ho requereixin, aquests dies l’àrea de Polítiques d’Igualtat de l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet ha instal·lat un punt informatiu a la parada de taxis del centre de la ciutat per informar els conductors dels protocols d’actuació establerts per a aquests casos.

Notícies relacionades

Els taxistes, com la resta d’agents implicats, podran fer una primera atenció i, en el cas d’agressions greus, s’activarà la policia local i un psicòleg. En situacions lleus serà el mateix taxista que pugui fer l’acollida i acompanyament de la víctima. Tot el dispositiu es fa també en coordinació amb la policia local, sanitaris i el servei d’agents cívics nocturns.

Més notícies de Santa Coloma