DURANT EL PLE

Santa Coloma crea un recàrrec del 50% a les vivendes desocupades de la ciutat

L'Ajuntament ha fet una Declaració Institucional de recolzament a les mobilitzacions juvenils en lluita contra el canvi climàtic

El consistori ha aprovat una moció on s'exigeix a Endesa la retirada de l'amenaça de tallar els subministraments a partir de l'1 d'octubre

ayto scg

ayto scg

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Aquest dilluns 30 de setembre s’ha celebrat la sessió ordinària del Ple de l’Ajuntament de Santa Coloma. Entre els diversos temes tractats, destaca l’aprovació provisional de la modificació de les Ordenances Fiscals i de Preus Públics per a l’any 2020. En general, com en anys anteriors, es congelen els tributs i preus públics, i la modificació més rellevant és la creació d’un recàrrec sobre l’IBI de les vivendes desocupades.

Altres assumptes que s’han tractat durant la sessió són l’aprovació d’una modificació de crèdit que permetrà l’asfaltatge de tres carrers de la ciutat, així com l’aprovació de diferents mutacions demanials per construir un nou institut públic en l’àmbit del parc del Molinet. 

Així mateix, en un comunicat, l’Ajuntament ha informat que també s’ha fet una declaració institucional en recolzament a les mobilitzacions juvenils de lluita contra el canvi climàtic, i s’ha aprovat una moció en resposta a les amenaces d’Endesa en les administracions locals en relació amb el deute de les factures energètiques de les famílies vulnerables.

Finalment, també s’ha dut a terme una moció de recolzament al Correllengua 2019, presentada per ERC, el PSC i ECP, i amb el vot en contra de Ciutadans.

Recàrrec a les vivendes desocupades

Durant el ple de dilluns, s’ha aprovat provisionalment la creació d’un recàrrec sobre l’IBI dels immobles residencials desocupats permanentment. 

Segons el consistori, aquest recàrrec ja es contemplava des de fa 15 anys en les ordenances fiscals municipals però era impossible portar-lo a la pràctica per falta de desenvolupament reglamentari. Finalment aquest any s’ha aprovat la possibilitat de poder exigir un recàrrec a les persones propietàries d’immobles desocupats, gràcies a l’aprovació del reial decret llei 7/2019, de mesures urgents en matèria de vivenda i lloguer.

L’Ajuntament requerirà un recàrrec del 50% sobre la quota líquida als immobles d’ús residencial que es trobin desocupats amb caràcter permanent. S’entendran com a «aturats» si no han sigut habitats durant dos anys de forma continuada, tal com defineix la llei 18/2007 del dret a la vivenda del Parlament de Catalunya.

Es comprovarà la situació de l’immoble i es donarà audiència a la propietat perquè procedeixi a presentar les al·legacions que consideri. Es recullen supòsits de causes justificades d’atur, com per exemple el trasllat laboral, una elevada dependència que impedeix ocupar l’immoble, que estigui ocupat il·legalment, que hi hagi un litigi pendent, etc.

La quota líquida mitjana del municipi es troba entorn dels 300 euros, per la qual cosa suposaria un gravamen de 150 euros a aquells propietaris que compleixin els requisits de tenir desocupada una vivenda residencial durant dos anys interromputs.

Asfaltatge de tres carrers

Durant el ple, també s’ha aprovat la millora de l’asfaltatge de tres carrers. Per dur a terme aquestes obres, l’Ajuntament ha aprovat una modificació de crèdit del pressupost de l’exercici 2019, per un import de 275.000 euros.

Lluita contra el canvi climàtic

Tots els grups municipals han firmat una Declaració Institucional de recolzament a les mobilitzacions juvenils de lluita contra el canvi climàtic, «per fer un món sostenible i pels drets mediambientals de les generacions presents i futures». L’Ajuntament s’ha compromès a assumir els objectius d’aquesta mobilització i recolza i anima la ciutadania a implicar-se en la causa.

Entre altres punts, el Ple s’ha compromès a: seguir el Pacte d’Alcaldes, una iniciativa europea d’aplicació municipal que vol garantir les reduccions de gasos amb efecte d’hivernacle per arribar al balanç net zero a la ciutat no més tard del 2040 i, si pot, ser abans del 2035; abordar iniciatives per sensibilitzar sobre l’emergència climàtica tant en nens i joves com en la població adulta; desenvolupar institucionalment l’Agenda 2030, a través d’instruments com el PAM 2020 fins al 2023; i enfortir les aliances amb la resta d’administracions públiques i la societat civil.

Moció contra Endesa

Finalment, el PSC, ECP i ERC han presentat una moció en resposta a les amenaces d’Endesa en les administracions locals en relació amb el deute de les factures energètiques de les famílies vulnerables. El grup de Ciutadans s’ha abstingut.

En la moció es demana a l’empresa elèctrica la retirada de l’amenaça d’efectuar talls de subministraments a partir de l’1 d’octubre a les persones endeutades en situació de vulnerabilitat, a fi de poder iniciar una negociació amb un clima de cooperació i diàleg, ja que aquesta amenaça constitueix una il·legalitat d’acord amb la llei 24/2015.

Notícies relacionades

També es proposa crear una acció conjunta institucional per donar una resposta coordinada a la problemàtica de la pobresa energètica, i s’insta la Generalitat a liderar la negociació per a la condonació del deute acumulat per les persones protegides per la llei 24/2015 des de l’any 2015 i que és reclamada a les administracions locals.

Més notícies de Santa Coloma