ACREDITACIÓ PROFESSIONAL

Santa Coloma acull la primera escola d'estudis oficials de flamenc de Barcelona

L'Escola de Dansa Tacón i Bordón es converteix en la nova seu de l'Escola de Flamenc d'Andalusia, que treballa per a la projecció i professionalització d'aquest gènere artístic com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat

foto 3540283-1

foto 3540283-1

1
Es llegeix en minuts
Anna Rocasalva

Santa Coloma de Gramenet acollirà la primera acadèmia de ball amb estudis oficials de flamenc de la demarcació de Barcelona. Es tracta de l’Escola de Dansa Tacón y Bordón, dirigida per la ‘bailaora’ catalana Raquel Alegría. La institució colomenca s’ha convertit en laseu oficial de l’Escola de Flamenc d’Andalusia (EFA), que treballa per a la projecció i professionalització del flamenc com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat, mitjançant“un pla d’estudis homologat que permet acreditar-se com a professional d’aquest gènere artístic”, va afirmar ahir el president de l’EFA, Luis Guillermo Cortés.

L’Escola de Dansa Tacón y Bordón, situada al carrer Sant Josep, va obrir les portes fa cinc anys i ara la seva fundadora ha volgut anar “un pas més enllà” perquè els seus alumnes puguin obtenir un certificat professional oficial, com demanen “el 90% dels ‘bailaores’ de l’escola”, va explicar Alegría. A més, el centre també treballarà la interculturalitat i la inclusió de persones vulnerables i amb diversitat funcional.

L’alcaldessa de Santa Coloma, Núria Parlon, ha valorat molt positivament la iniciativa, que ha qualificat de “gran oportunitat de ciutat per vincular la cultura i la creació d’ocupació”.

Segons Cortés, la seva organització es va decantar per Santa Coloma –malgrat haver rebut “nombroses propostes de Barcelona”– per la professionalització dels docents, l’adequació de les instal·lacions i la voluntat de projecció nacional i internacional de la ciutat. I és que Catalunya és el quart territori en l’Estat on més impacte té el flamenc, després d’Andalusia, Múrcia i Madrid. 

Flamenc “inclusiu”

A més de proporcionar un pla d’estudis homologat perquè els alumnes puguin dedicar-se professionalment al flamenc amb una acreditació oficial, l’Escola de Dansa Tacón i Bordón també vol posar èmfasi en altres aspectes de la dansa.

Es tracta del “flamenc inclusiu”,que treballa per potenciar la interculturalitat, mitjançant la inclusió social de ‘bailaors’ en situació de vulnerabilitat; i fomentar una altra classe d’intel·ligències amb la incorporació d’alumnes amb diversitat funcional.

Notícies relacionades

És el cas d’una de les docents i ‘bailaores’ de l’escola, Cristina Blanco, que afirma que, en el seu cas personal, ha pogut notar els beneficis de la dansa en la seva filla amb discapacitat. “Ella disfruta i li encanta, però a més ha millorat en aspectes físics, com la motricitat, i socials, al poder connectar amb les altres alumnes”, acaba Blanc.

Més notícies de Santa Coloma