INCIVISME EN UNA DE LES ZONES MÉS TURÍSTIQUES DE LA CIUTAT

Sexe, borratxeres i gamberrisme a la Vila Olímpica

Els veïns de Trias Fargas amb Moscou conviuen amb prostitució al carrer, amb baralles i excrements

Denuncien que la seva zona s'ha convertit en una "claveguera"

fcasals34557841 barcelona 02 07 2016 sociedad barcelona ambiente de fiesta a160703160748 / RICARD CUGAT

fcasals34557841 barcelona 02 07 2016 sociedad barcelona ambiente de fiesta a160703160748
fcasals34558500 barcelona 02 07 2016 sociedad barcelona ambiente de fiesta a160703165402
fcasals34558313 barcelona 02 07 2016 sociedad barcelona ambiente de fiesta a160703164319
fcasals34518577 30 6 2016 barcelona fotos facilitadas por los vecinos de inc160703173708

/

5
Es llegeix en minuts
Carlos Márquez Daniel
Carlos Márquez Daniel

Periodista

Especialista en Mobilitat, infraestructures, urbanisme, política municipal, medi ambient, àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els fa vergonya rebre amics a sopar a casa. No perquè el seu pis sigui lleig o petit, ni una cosa ni l’altra perquè són vivendes àmplies i lluminoses, sinó perquè el carrer i els seus voltants s’han convertit en una «verdadera claveguera». No seria notícia si es tractés només de botellon o crits a la nit. Però sí que ho és quan l’intèrfon apareix ple d’excrements humans, quan el fornici és habitual a les porteries i al resguard dels arbustos que hi ha al voltant, quan el robatori organitzat abunda en el parc de davant. I quan tot fa pudor d’orina i els nens han d’anar esquivant condons.

Aquesta és la postal amb què conviuen els veïns de Trias Fargas amb Moscou, on es genera un cul de sac que dóna accés a un aparcament on, a la baixada, no és difícil veure-hi fel·lacions. Els residents, com és lògic, n’estan farts. Són conscients que són molt a prop de la zona d’oci nocturn de la Vila Olímpica, però una cosa és la festa, el hi, hi, ha, ha dels turistes i natius camí de la parada de metro, i una altra de molt diferent que facin servir el seu carrer i els voltants com si fos un drap brut.

QUATRE NITS D'ENRENOU

La cosa va començar a agreujar-se fa un parell o tres d’anys. No hi ha coincidència en les dates, però sí que n’hi ha en el grau de desesperació. El cas és que temps enrere, el gamberrisme i la prostitució només els visitaven els divendres i els dissabtes a les nits. I era més o menys suportable. Ara s’ha ampliat a la dels dijous i fins i tot a la dels diumenges, és a dir, quatre de set nits amb el carrer de cap per avall. 

RACONS I RACONETS / Han instal·lat càmeres, doble entrada a les finques; han trucat amb afany a la Guàrdia Urbana, però res, el lloc té la virtut i el defecte de reunir algunes qualitats perfectes per a aquesta classe d’incivisme: a prop dels bars nocturns, al costat de l’estació de metro de Ciutadella-Vila Olímpica de la L4, apartat, i ple de racons i raconets. S’hi ha d’afegir que a la zona hi ha fins a quatre botigues on la gentada sol comprar destil·lats i aliments d’escàs valor nutritiu. No cal detallar on acaben les escombraries que generen.

Excrements humans en un dels intèrfons del carrer de Moscou.

Una veïna que demana anonimat i a qui direm Marta explica que, fa pocs dies, un grup de xavals jugaven a barquets. Molt edificant, però resulta que navegaven sobre un enorme bassal de pipí que ells mateixos havien generat. Amb el seu fill, fa escassos mesos, van trobar a la rampa de l’aparcament una escena de sexe oral. La pujada de la porta automàtica se’ls va fer eterna. Segons sembla, les dones que exerceixen la prostitució a la zona de la Vila Olímpica han trobat en aquest carrer un espai perfecte per guanyar-se la vida.

TURISME DE BORRATXERA

Té un fill adolescent i li ronda pel cap la idea de marxar cap a un altre cantó de la ciutat. «Va apareixent en el nostre horitzó», comparteix. A l’Enrique el preocupa el dia en què el xaval comenci a sortir de nit. No pel que pugui perpetrar, sinó pel moment de tornar a casa i trobar-se tot aquest descontrol. A aquest educat veí no li agrada parlar de «mà dura», però sí de «respecte dels drets de la gent». Per això recepta més política preventiva i més presència policial.Un altre veí, Enrique, propietari d’un pis des del 1992, quan el barri va començar a prendre forma després dels Jocs, lamenta l’«eclosió d’un turisme low cost orientat a la borratxera». Agafa el metro cada dia a les set del matí i admet «una certa sensació d’inseguretat i por davant la gran quantitat de persones èbries que volten pel carrer». Ha presenciat escenes de sexe al costat del seu edifici, a més dels crits, les baralles i el botellon, que s’han convertit en un mal menor.

L’Alberto fa tres anys que viu en una de les finques de Moscou i també valora la possibilitat de marxar lluny de la Vila Olímpica. Ha esquivat tampons, condons, xeringues, homes masturbant-se, gent rentant la roba a la font, persones banyant-se despullades, excrements, orins, bosses amagades entre els arbustos del parc de Carles I amb pertinences presumptament robades. També ha sigut testimoni d’activitats que relaciona amb la venda d’estupefaents i com incomptables turistes patien un robatori.

La Marta explica que ja s’han reunit amb el gerent del districte, Josep Garcia, per expressar-li el malestar de la comunitat. L’ajuntament els ha promès eliminar la zona verda del carrer de Moscou més enllà de Trias Fargas i instal·lar-hi una barrera amb candau. Marc Andreu, conseller tècnic del districte de Sant Martí, detalla que el pivot hidràulic s’hi instal·larà el 2017, ja que la burocràcia pressupostària no permet abordar aquesta inversió en el present curs.

Notícies relacionades

L’ajuntament barceloní també té previst millorar la il·luminació a la zona i intensificar les tasques de neteja. I, a mitjà termini, portar a terme una reforma del parc de Carles I que inclouria l’eliminació del llac i la creació d’uns horts urbans.

ESTACIÓ DE GRAN AFLUÈNCIA / El consistori barceloní estudia la possibilitat de tancar aquesta zona verda durant la nit, deixant una passarel·la entre el passeig de la Circumval·lació i el litoral que seria accessible les 24 hores del dia. Així mateix, s’intentarà que TMB obri un nou accés a l’estació de metro, ubicat més cap a la Ciutadella, que alleugi el pas d’usuaris per la problemàtica zona de Trias Fargas i Moscou. Aquest baixador registra entre 8.000 i 11.000 entrades per dia, i és una de les deu estacions amb més afluència de la línia 4, segons dades facilitades per l’empresa de transport públic.