Celebració massiva

Els llibres més venuts del Sant Jordi 2023: Gemma Ruiz Palà, La Sotana i Sáenz de Urturi i Marian Rojas triomfen en una jornada de rècord

La Cambra del Llibre assegura que ha sigut el dia «més participatiu» de la història i amb les vendes més altes, amb un creixement global superior al 5%

Els llibres més venuts del Sant Jordi 2023: Gemma Ruiz Palà, La Sotana i Sáenz de Urturi i Marian Rojas triomfen en una jornada de rècord

Pere Francesch

5
Es llegeix en minuts
Anna Abella
Anna Abella

Periodista cultural

Especialista en art i llibres, en particular en novel·la negra, còmic i memòria històrica

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Leticia Blanco

«Som davant la diada més participativa i la que més venda ha fet de la història, amb un creixement superior al 5%», van confirmar el Gremi de Llibreters i la Cambra del Llibre al final d’un Sant Jordi que van qualificar de «rècord», i van fer bones les sensacions que escriptors, llibreters i editors van avançar durant tot el dia.    

El Premi Sant Jordi triomfa a Sant Jordi

Aquest Sant Jordi també va confirmar que continua funcionant la regla no escrita que qui guanya el Premi Sant Jordi té molts números de ser un dels més venuts de la diada. I més, si a sobre ha sigut artífex del pregó de la festa del dia i la rosa: la periodista de TV-3 i escriptora Gemma Ruiz Palà s’ha coronat al podi de la ficció en català amb ‘Les nostres mares’ (Proa), el seu homenatge a les dones que van viure la dictadura de Franco, seguida d’un habitual del ‘best-seller’, Xavier Bosch, amb el seu ‘32 de març’ (Univers).

La llista del Gremi de Llibreters, confeccionada segons les estimacions reunides durant la setmana i fins a última hora de diumenge, no va donar gaires sorpreses en castellà: l’impuls d’Eva García Sáenz de Urturi és innegable i ‘El àngel de la ciudad’ (Planeta) es va coronar com el llibre de ficció més venut en una jornada en què l’escriptora de Vitòria no va donar l’abast: centenars de lectors van col·lapsar durant tota la jornada els seus punts de firma i van anticipar un èxit que la confirma com una de les favorites de Sant Jordi, en què el ‘best-seller’ copa gairebé tots els primers llocs del rànquing de més venuts. 

Si l’any passat Sáenz de Urturi va quedar segona per darrere de Santiago Posteguillo, aquest any el seu últim ‘thriller’ ambientat a Venècia ha arrasat. En el segon lloc la segueix una altra tot terreny en matèria de ‘best-sellers’, Elísabet Benavent, que fa una setmana va treure la seva última novel·la, ‘Cómo (no) escribí nuestra historia’ (Suma), protagonitzada per una escriptora d’èxit que travessa una crisi creativa i es planteja matar el personatge que la va catapultar a l’èxit per superar-la.  

En el número 3, tant en la llista de català com en la de castellà fa doblet la irlandesa Maggie O’Farrell amb ‘El retrat de matrimoni’ (L’Altra / Libros del Asteroide), en què narra la vida de la jove Lucrezia de Medici, assassinada pel seu marit als 15 anys després de dos de matrimoni. En la ficció en castellà, completen el podi ‘El cuco de cristal’ (Suma), de Javier Castillo, i ‘Hijos de la fábula’ (Tusquets), de Fernando Aramburu. En ficció en català, el quart més venut va ser ‘Les calces al sol’, de Regina Rodríguez Sirvent (La Campana), seguit de ‘Demà, i demà, i demà’, de Gabrielle Zevin (Periscopi). 

La Sotana i Rojas Estapé

En la no-ficció en català, un duel de titans: En la cúspide, ‘Gran Enciclopèdia del Barça’, de La Sotana (Blackie Books), de la qual ahir a la tarda ja s’havien ‘fos’ els 10.000 exemplars que havien preparat, seguida del rei del ‘true crime’ local, Carles Porta, amb la seva nova entrega de ‘Crims’, ‘Pecats capitals’ (La Campana).

En castellà, l’autoajuda i els ‘long-sellers’ es van imposar: el més venut va ser ‘Cómo hacer que te pasen cosas buenas’, de Marian Rojas Estapé (Espasa), seguit d’‘Hábitos atómicos’, de James Clear (Diana); ‘Encuentra tu persona vitamina’, de Marian Rojas Estapé (Espasa); ‘El amor comienza por ti’, de Curro Cañete (Planeta), i en cinquena posició ‘Una historia compartida’, de l’escriptora Júlia Navarro i que edita Plaza & Janés.

Després de La Sotana i Porta, en la no-ficció en català, van completar la llista, en tercer lloc, ‘De la sabana a Mart’, de Xavier Sala i Martín (Rosa dels Vents); en quart, ‘Mitologia dels països catalans’, de Daniel Rangil (Efadós), i en cinquè, ‘Si la memòria no ens falla’, de Quim Monzó i Sergi Pàmies (La Vanguàrdia).

Ficció català

1- ‘Les nostres mares’, Gemma Ruiz Palà (Proa Editors)

2- ‘32 de març’, Xavier Bosch (Univers)

3- ‘El retrat de matrimoni’, Maggie O’Farrell (L’Altra)

4- ‘Les calces al sol’, Regina Rodríguez Sirvent (La Campana)

5- ‘Demà, i demà, i demà’, Gabrielle Zevin (Periscopi)

Ficció castellà

Ficció castellà1- ‘El ángel de la ciudad’, Eva García Sáenz de Urturi (Planeta)

2- ‘Como (no) no escribí nuestra historia’, Elísabet Benavent (Suma)

3- ‘El retrat de casada’, Maggie O’Farrell (Libros del Asteroide)

4- ‘El cuco de cristal’, Javier Castillo (Suma)

5- ‘Hijos de la fábula’, Fernando Aramburu (Tusquets)

No-ficció català

No-ficció català1- ‘Gran Enciclopèdia del Barça’, La Sotana (Blackie Books)

2- ‘Crims: Pecats capitals’, Carles Porta (La Campana)

3- ‘De la sabana a Mart’, Xavier Sala i Martín (Rosa dels Vents)

4- ‘Mitologia dels països catalans’, Daniel Rangil (Efadós)

5- ‘Si la memòria no ens falla’, Quim Monzó i Sergi Pàmies (La Vanguàrdia)

No-ficció castellà

No-ficció castellà1- ‘Cómo hacer que te pasen cosas buenas’, Marian Rojas Estapé (Espasa)

2- ‘Hábitos atómicos’, James Clear (Diana)

3- ‘Encuentra tu persona vitamnina’, Marian Rojas Estapé (Espasa)

4- ‘El amor comienza por ti’, Curro Cañete (Planeta)

5- ‘Una historia compartida’, Júlia Navarro (Plaza & Janés)

Un creixement «rècord» del 5%

En un diumenge en què una autèntica marea ciutadana va prendre els carrers de Barcelona des de primera hora del matí, l’èxit editorial estava totalment assegurat. Els sectors del llibre i les roses pronosticaven que aquest Sant Jordi, que va caure en cap de setmana i arribava després de tres anys de restriccions pandèmiques, seria de rècord i al final les previsions es van complir amb escreix.

Notícies relacionades

La Cambra del Llibre de Catalunya, institució que agrupa els gremis i les associacions d’editors, llibreters, distribuïdors i la comunicació gràfica de Catalunya, va assegurar que va ser el dia «més participatiu» de la història i amb les vendes més altes, amb un creixement global superior al 5%.

El president del Gremi d’Editors de Catalunya, Patrici Tixis, va afirmar aquest diumenge que les xifres de vendes per Sant Jordi anaven «camí» de batre rècords i que tenia «bones sensacions» per l’alta participació des de primera hora, per l’increment de l’oferta respecte a l’any passat i perquè les vendes van començar a créixer divendres.