Compte enrere per a la Diada

La pandèmia permet als llibreters qüestionar el model multitudinari de Sant Jordi

Els responsables de La Central, Finestres i Jaimes saluden la descentralització de la festa

3
Es llegeix en minuts
Elena Hevia
Elena Hevia

Periodista

ver +

¿Per què no substituir la Diada de Sant Jordi per la Setmana de Sant Jordi? ¿Per què no esponjar i descentralitzar aquests carrers plens que habitualment no ajuden a l’hora de triar un llibre amb tranquil·litat mentre l’aroma de la suor del veí ens embarga? ¿La pandèmia pot ser un abans i un després en un nou model del dia del llibre i la rosa? Els llibreters no tenen el menor dubte que és necessària aquesta transformació per asserenar aquest caos bulliciós. Antonio Ramírez, de La Central, que ha format part d’una comissió de llibreters en la qual per primera vegada s’ha comptat amb protecció civil, bombers, guàrdia urbana i responsables dels districtes per establir les regles de joc d’aquest Sant Jordi perimetrat i descongestionat, està convençut que aquesta experiència canviarà radicalment la festa tal com l’enteníem. «En una llibreria el dia de més afluència sol ser dissabte i un Sant Jordi multiplica aquests clients per deu», explica. Així que bé per les vendes però malament pel que suposa un caos difícil de gestionar: «Als llibreters –explica– ens agrada recomanar, parlar, atendre bé la gent, així que això juga en contra nostre. El que genera és que molta gent compri un llibre per comprar o sense pensar a llegir-lo».

Part de l’activitat reposada d’aquest Sant Jordi actual de baixa intensitat però estès al llarg de tota aquesta setmana, pot detectar-se a la major part de les llibreries catalanes: els lectors estan anticipant les compres. «Potser això signifiqui facturar menys però m’interessa molt més generar nous lectors», assegura Ramírez. La Central tindrà durant Sant Jordi cinc punts de venda: al carrer de Mallorca, a la plaça del Bonsuccés al costat de la La Central del Raval més als recintes de Jardinets de Gràcia, Passeig de Gràcia i plaça Reial.

Baixar la intensitat

Notícies relacionades

Els que han tingut més afluència –aquest cap de setmana la cua per entrar feia la volta a l’illa– han sigut Finestres, que va obrir dijous passat amb la mirada posada en Sant Jordi, serà el primer per a la llibreria però no per al seu equip de llibreters, gats vells del sector. La llibretera Aurea Perelló i la coordinadora Camila Enrich tenen molt clar que la festa «mola» però la seva proposta programàtica és baixar una mica els decibels i la intensitat. Potser per això només col·locaran taula a l’entrada del flamant local de Diputació. «No serem a l’espai perimetrat de passeig de Gràcia, tampoc hauríem sigut allà per coherència si aquest hagués sigut un Sant Jordi normal», diuen, «faltava tornar a trobar un equilibri que amb els anys s’ha perdut». Que aquest Sant Jordi es convertirà en un punt d’inflexió és una cosa que Perelló no té tan clar. «Quan tornem a la normalitat tornaran les entitats polítiques i les associacions que potser tinguin dret a tenir el seu espai al carrer. El problema és que no hi ha carrer per a tanta gent».

Cafè per a tothom

Qui es felicita per aquest model pandèmic de la festa és la llibretera Montse Porta de Jaimes, la llibreria francesa de Barcelona que tindrà un lloc davant la llibreria, al carrer de València, i un altre a l’espai de passeig de Gràcia. «En aquesta ocasió cada llibreria té tan sols dos autors per hora, així que ens els hem repartit entre tots. Mai havíem comptat amb els supervendes, que possiblement no són els que més venem en aquesta llibreria però ens fa il·lusió poder-los tenir». No és l’únic al·licient. Porta recorda com en la seva antiga ubicació al passeig de Gràcia al costat de La Casa del Llibre no s’atrevien a col·locar una taula fora per por de quedar engolits per les cues del gegant llibreter. «Aquesta vegada, les grans llibreries i les petites han hagut d’adaptar-se a tenir els mateixos nou metres lineals. En les antigues edicions les grans superfícies llibreteres, com la Fnac, per exemple, ocupaven 60 o 70 metres».