Propostes per a la diada

Literatura infantil i juvenil: 15 llibres recomanats per a Sant Jordi 2021

De supervendes com Ibáñez, Jan o Blue Jeans i la col·lecció ‘Petita & Gran’ a títols a descobrir com ‘Snapdragon’ i elaborats ‘pop-ups’, les propostes per a petits i joves es multipliquen

Literatura infantil i juvenil: 15 llibres recomanats per a Sant Jordi 2021
5
Es llegeix en minuts
Anna Abella
Anna Abella

Periodista cultural

Especialista en art i llibres, en particular en novel·la negra, còmic i memòria històrica

Ubicada/t a Barcelona

ver +

‘Hannah Arendt. Petita & Gran’

María Isabel Sánchez Vegara i Sofía Martinech. Alba Editorial. 16 €

La popular col·lecció d’Alba ‘Petita & Gran’, nascuda per celebrar la vida de dones rellevants i avui amb més de 3 milions d’exemplars venuts a tot el món, continua creixent i des de ja fa un temps també amb figures masculines. Entre els últims títols, els assoliments de la pensadora Hannah Arendt, del científic Alan Turing, pare de la intel·ligència artificial, o de l’artista Jean-Michel Basquiat. Referents a seguir. 

‘Snapdragon’

Kat Leyh. Astronave. 18,95 € 

Un dels llibres de l’any per enganxar els joves a la lectura és aquest màgic i enriquidor còmic juvenil aplaudit per la crítica autòctona i estrangera. Snap és una nena que d’entrada creu en els rumors que diuen que Jacks és una bruixa. Això fins que descobreix que només és una senyora una mica rondinaire que ven esquelets d’animals per internet després de fer-los un ritual per calmar els seus esperits. 

‘Pop-up Tierra / Pop-up Terra’

A. Jankeliowitch, O. Charbonell i A. Buxton. Edelvives / Baula. 12,90 € 

La biodiversitat explicada com un castell de cartes o les tripes d’un volcà emergeixen dels cinc ‘pop-ups’ d’aquest volum (de 8 a 10 anys) que mostra en tres dimensions l’evolució i formació del planeta. En la mateixa línia, amb solapes, desplegables i 40 peces mòbils, ‘El gran libro de la Tierra’ (en castellà, ‘La Terra en moviment’; Cruïlla / SM, 22 €), d’Anne-Sophie Baumann.  

‘Gràcies. Història d’un veïnat’

Rocío Bonilla. Animallibres. 15,95 €

Durant el confinament molts potser es preguntaven qui eren aquells veïns que mai havien vist. Aquest nou àlbum de Rocío Bonilla ensenya als petits que potser l’ogre del sobreàtic és en realitat un jove amant dels llibres o que al seriós advocat senyor Rius el que li agrada en realitat és fer malabarismes. Un títol sobre la convivència i les relacions humanes que inclou un joc similar al de l’Oca.

‘Horror. Rebelión en la huerta’

Madlena Szeliga i Emilia Dziubak. Maeva. 27,90 €

Tota una tragicomèdia de terror és aquesta sorprenent i cuidada proposta il·lustrada que ens fa pensar que si les pastanagues, els tomàquets, les cebes... tinguessin sentiments nosaltres tindríem alguna cosa d’assassins. Si fos així, ¿com ens sentiríem sent a la seva pell quan les arrenquem de l’hort, casa seva, les fiquem en cistells o caixes i les tallem a trossets i afegim en una olla d’aigua bullint? A partir de 10 anys. 

¡Vaya siglo nos espera! Instrucciones para salvar el mundo’

Pedro Cifuentes. Plan B. 15,90 € 

¿Com acabar amb la pobresa, les injustícies, la contaminació, les guerres...? En definitiva, ¿com ja des de petits podem fer un món millor i més sostenible? Algunes de les eines les explica aquest nou còmic didàctic del premiat i compromès professor Pedro Cifuentes, que també firma ‘Renacimiento’, tercer títol de la més que recomanable sèrie ‘Historia del arte en cómic’ (Desperta Ferro, 19,95 €).  

‘Els adeus del Jaguar’

Joanjo Garcia. Bromera. 11,95 €

El suïcidi d’adolescents, un tema dur i que continua sent tabú, abordat des de la perspectiva de la protagonista, una jove que recorda el Jaguar, sobrenom del seu amic, que es va treure la vida als 18 anys. Per escriure sobre ell torna al poble on van compartir estius juvenils i on el drama continua silenciat dos anys després. Premi Fundació Bancaixa de Narrativa Juvenil. 

‘Mortadelo i Filemón. Misión por España’

Francisco Ibáñez. Bruguera. 14,90 €

Indiscutible mestre de l’humor, Ibáñez i la seva desenraonada parella de detectius mai falten a la seva cita amb els lectors joves. Aquest Sant Jordi presenta una aventura que els portarà de gira per tot el país, de Barcelona a Àvila, Canàries, Còrdova, València, Saragossa o Madrid. L’objectiu: desarticular una banda de traficants de droga.

‘Leñadoras 5’

Noelle Stevenson. Sapristi. 19,90 € 

El cinquè volum de la premiada sèrie de còmic adolescent de Noelle Stevenson continua sent un exemple de com reflectir la diversitat de gènere normalitzant gais, lesbianes, bisexuals i trans. Jo, April, Mal, Molly i Ripley intenten tornar a la seva llar els ietis, expulsats pels bigfoots. Humor, poders sobrenaturals i amistat a prova de bomba.

‘Viaje por patios infinitos’ / ‘Viatge pels patis infinits’

El Hematocrítico i Albert Monteys. Anaya. 12,95 €

Dues firmes de luxe per a aquesta divertida col·lecció comiquera per a xavals a partir de 6 anys anomenada ‘Llegendes del pati’. La Sara puja a un arbre per recuperar la pilota penjada del seu germà petit però una vegada entre les espesses branques es colarà per un portal cap a una altra dimensió on coneixerà l’omnipresent Vigilant dels Patis.  

‘Les fabuloses aventures de l’Aurora’ / ‘Las fabulosas aventuras de Aurora’

Douglas Kennedy i Joann Sfar. Flamboyant. 20,50 €

No menys de luxe són els autors d’aquesta història d’aventures, sobre assetjament escolar i la diferència, protagonitzada per una nena autista que busca la seva amiga desapareguda. El reconegut dibuixant i guionista francès Joann Sfar brinda els seus pinzells al debut infantil de l’escriptor Douglas Kennedy. A partir de 9 anys.

‘Palabras pintadas’

Emmanuel Lecaye i Marc Majewski. Libros del Zorro Rojo. 12,90 €

Una proposta en cartró per a criatures a partir de 3 anys amb unes suggerents, acolorides i plàstiques il·lustracions que conviden a una lectura familiar en què descobrir visualment i evocadorament accions quotidianes i sensacions que componen el món en què creixen els petits. Un títol elogiat per la crítica a França.

‘Los influyentes influencers’

Jan. Bruguera. 14,90 €

El mestre Jan, sempre al cas dels temps, entrega una nova aventura de Superlópez en les vinyetes de la qual els joves sabran identificar-se. L’heroi de còmic haurà d’acudir al rescat de dues noies ‘influencers’ que viatgen a una selva del Congo per gravar entre feres vídeos de YouTube. Allà toparan amb una societat secreta que ret culte a les serps.

‘Fes picar els anells’

Jordi Casals. Llibres del Delicte. 13,90 €

No és usual que una editorial tingui una col·lecció de novel·la negra i de misteri per a joves. És el cas de Llibres del Delicte, el nou títol del qual el protagonitza una noia de 14 anys que es trasllada a viure Figueres amb el seu germà i el seu pare, a l’atur i que juga a ser inventor. Un dia, aquest desapareix i els fills toparan amb un món tèrbol mentre intenten trobar-lo.

‘El campamento’

Notícies relacionades

Blue Jeans. Planeta. 18,90 € 

Ja en el ‘crossover’, el supervendes sevillà homenatja Agatha Christie i la seva cèlebre novel·la ‘Deu negrets’ amb aquest ‘thriller’ en què deu talentosos joves menors de 23 anys, entre ells ‘influencers’, ‘gamers’ i ‘instagramers’, que són en un campament al Pirineu, veuen com un d’ells apareix assassinat.