Els llibres de Sant Jordi 2016: assaig

El premi Nobel sud-africà J. M. Coetzee, al Festival de Literatura de Roma, el juny del 2004.

El premi Nobel sud-africà J. M. Coetzee, al Festival de Literatura de Roma, el juny del 2004. / AFP / TIZIANA FABI

6
Es llegeix en minuts

Aquí podràs trobar la resta de l'especial de Sant Jordi d'EL PERIÓDICO

CONTRA LA CREDIBILITAT DELS OPINADORS TOT TERRENY 

LA DESFACHATEZ INTELECTUALIgnacio Sánchez-CuencaLibros de la Catarata 17,50 €

Candidat a llibre polèmic de l’any, aquesta obra suposa una fita inaudita: per primera vegada, sagrats noms de la intel·lectualitat pàtria com Vargas Llosa, Muñoz Molina, Pérez Reverte, Savater, Azúa i Cercas, entre altres, són qüestionats com a fiables creadors d’opinió. El politòleg i professor de Ciència Política revela la seva «falta de solidesa» mitjançant cites exactes dels articles polítics d’aquests autors.. JUAN FERNÁNDEZ

EL VIAJE A ECHO SPRINGOlivia LaingÁtico de los Libros 18,90 €

L’escriptora i crítica literària Olivia Lang emprèn un viatge «literal i literari» rere els passos de sis dels escriptors americans més importants (Scott Fitzgerald, Ernest Hemingway, Tennesse Williams, John Berryman, John Cheever i Raymond Carver) per entendre les causes i les conseqüències de la seva addicció a la beguda i explorar la relació entre la creativitat i l’alcoholisme. Un llibre lúcid, bonic i desmitificador. IMMA MUÑOZ

LAS MANOS DE LOS MAESTROS (VOLUMS I I II)J. M. CoetzeeRandom House 17,90 € (cada vol.)

Dos volums en què es reuneixen les conferències i articles del Nobel sud-africà sobre el seu propi cànon literari i sobre alguns escriptors grans com Doris Lessing i William Faulkner. A més de respondre, amb l’ajuda de T. S. Eliot, a la pregunta de què és un clàssic, Coetzee dirigeix una mirada política a les seves lectures i descobreix alguns dels seus autors de capçalera, com l’australià i també premi Nobel Patrick White..

VIOLENCIA E ISLAMAdonisAriel  14,95 €

Etern aspirant al Nobel, el sirià Adonis no només és el principal poeta àrab viu, sinó també una veu política molt radical. Aquest llibre, una llarga conversa amb la professora Houria Abdelaouched, mostra el pensament secular d’Adonis, radicat a París, que contempla el terrorisme islamista com l’últim alè d’una religió en declivi. No és estrany que hagi desencadenat la polèmica.

L'OR BLANC / El ORO BLANCOEdmund de WaalEd. 62 / Seix Barral  24 €

El britànic, que es va donar a conèixer amb la magnífica memòria familiar 'La llebre amb els ulls d’ambre', explica la història i derivacions culturals de com un preat fang de les muntanyes xineses es va convertir en una de les més admirades exquisideses de les arts aplicades, la porcellana. No en va, Waal és un ceramista les caríssimes peces del qual es disputen famosos com Madonna, Issey Miyake i Donna Karan..  

FILOSOFÍA INACABADAMarina GarcésGalaxia Gutenberg  18,90 €

Basada en la idea que la filosofia ha d'estar vinculada a la realitat i ser profundament humanista, aquest llibre de la barcelonina Marina Garcés segueix tenint una excel·lent recepció lectora, després de la seva aparició l'any passat. Garcés, professora de Filosofia a la Universitat de Saragossa, propugna que pensar no és un acte solemne que s'ha de portar sobretot al terreny de domèstic. La seva exposició és amena i diàfana.

ADA, LA REBEL·LIÓ DEMOCRÀTICAJoan SerraAra 18,90 €

Un retrat autoritzat i un reportatge que segueix el dia a dia d'una alcaldessa, que agradi o no, ha portat un nou estil a la ciutat de Barcelona. Segons Serra, l'autor, el seu mandat simbolitza la concreció del seu activisme i una feminització de la política, inèdita fins ara. El llibre mostra la seva tensa convivència amb Pablo Iglesias, la distant relació amb Artur Mas, la seva sintonia amb Varufakis i la seva complexa conciliació familiar.

XRisto MejideEspasa 19,90 €

Un compendi dels pensaments del publicista i fenomen televisiu, marcats especialment per la seva relació amb la seva jove nòvia, Laura Escanes, a qui està dedicat el llibre. Els enamoraments i les relacions amoroses, les pors quotidianes, els nostres vicis i virtuts, de quina manera es concreta el lideratge en la nostra vida són alguns dels seus temes, tractats amb l’àcid estil del seu autor. 

PENSAR L’ISLAMMichel Onfray1984 16 €

El filòsof francès de moda ha sigut també el més rebutjat per les seves idees, ja que ha responsabilitzat la política francesa 

-que ell denomina islamòfoba- de l’ascens del terrorisme islamista. Després dels atemptats de 'Charlie Hebdo', Michel Onfray va haver d’endarrerir la sortida d’aquest llibre, que basa els seus arguments en el pensament de la Il·lustració. Ara apareixen a l’uníson la versió francesa i la catalana.

EL PUNTO CIEGOJavier CercasRandom House 15,90 €

Cercas reuneix les conferències que va dictar a la Càtedra Weidenfeld a Oxford, en què el van antecedir Umberto Eco, Mario Vargas Llosa, Amos Oz i George Steiner. La teoria de l’escriptor és que en els clàssics que li interessen sempre hi ha un punt cec, un nucli central que no es pot acabar d’explicar a partir de la teoria. 'El Gatopardo', 'La ciudad y los perros', 'Moby Dick' i 'El Quixot' són alguns dels volums que analitza.

SEMPER DOLENSRamón AndrésAcantilado 24,90 €

Andrés recull i amplia aquest assaig elaborat fa 12 anys, una història cultural del suïcidi, que històricament va ser un acte suprem de voluntat, amb exemples com el de Cató, Sèneca i Lucrècia que van ser valorats com un model en l’antiguitat. La moderna psiquiatria, no obstant, l’equipara a la malaltia mental. L’autor se situa entre un extrem i un altre, considerant-ho una pulsió més de la vida..  

PER QUÈ LLEGIR ELS CLÀSSICSItalo CalvinoEd. 62 21,50 €

Un llibre que recull els articles de Calvino sobre els seus clàssics preferits -Borges, Henry James, Dickens, entre altres-, però sobretot els situa com a font d'enriquiment -sobretot, la seva relectura-, per la seva capacitat de descobrir-nos noves lectures (encara que la primera vegada que llegim un clàssic en realitat el rellegim), per servir de talismans, per la seva capacitat de no deixar indiferents…

HUMILLACIÓN EN LAS REDESJohn RonsonEdiciones B 16 €

El periodista britànic, autor del 'best-seller' ‘Los hombres que miraban fijamente a las cabras’, s'ha entrevistat amb un bon nombre de persones demonitzades socialment perquè un mal dia van deixar caure una frase desafortunada a les xarxes socials. Un reportatge entre la comèdia i el terror, que demostra que la democratització d'internet implica un cert control social mitjançant l'escarni.

JACINT VERDAGUER, UNA BIOGRAFIAMarta Pessarrodona, Narcís GaroleraQuaderns Crema 24 €

Una biografia que, per sobre de tot, intenta reivindicar l’altura de Jacint Verdaguer com a poeta, que ha quedat enfosquida per aspectes més anecdòtics de la seva vida però també més morbosos, com la seva pràctica exorcista o les desavineces amb el seu protector, el marquès de Comillas. Els biògrafs, que han tingut accés a material inèdit, intenten col·locar Mossèn Cinto sota una mirada més racional.

LIBROS, SECRETOSJacobo SiruelaAtalanta 21 €

Notícies relacionades

Un llibre d’assajos sobre la bibliofília que suposa també una espècie d’autobiografia esbiaixada del seu autor, l’editor Jacobo Siruela. S’hi evoquen rareses com ara 'El manuscrito Voynich', un dels llibres més enigmàtics que existeixen; l’extravagant poeta Valentine Penrose, obsessionada amb el mite de la comtessa sagnant, Erzsébet  Barthory, i el misteri que inclouen les fotografies del japonès Masao Yamamoto.

CARTA SOBRE EL PODER DE LA ESCRITURAClaude-Edmonde MagnyPeriférica  12 €

Periférica celebra els 10 anys de vida amb aquesta bella edició d’un llibre molt carismàtic. En l’origen va ser una carta que l’autora, una de les crítiques literàries més destacades dels anys 40 i 50, va destinar a un adolescent Jorge Semprún immers en la disjuntiva de si escriure o no les experiències com a reclús a Buchenwald. Aquest llibre va acompanyar tota la vida l’escriptor.