Ciència
Sant Boi crea el Premi Manel Esteller per impulsar la investigació de malalties malignes de la sang
La beca té per objectiu ajudar que estudiants aconsegueixin fer el primer pas en el món de la investigació de la mà del doctor Esteller
«No podem perdre talent per motius econòmics», defensa l’investigador de Sant Boi
«El que costa més a un noi o noia quan acaba la carrera és iniciar-se en el món de la investigació. No podem perdre talent per motius econòmics». Amb aquestes paraules ha celebrat el doctor Manel Esteller que Sant Boi de Llobregat (Baix Llobregat) hagi impulsat el Premi Manel Esteller d’Iniciació a la Investigació Biomèdica, una beca que, ha dit l’investigador de Sant Boi, busca «omplir el forat en aquest primer pas de la cultura del coneixement».
Amb aquest premi, presentat aquest divendres 10 de març, Sant Boi ha fet un pas per promoure la investigació biomèdica sobre la leucèmia, el limfoma i altres malalties malignes de la sang. «¿Per què una administració local local fa una aposta així? Per coherència amb la nostra història. Som referents en salut i especialment en salut mental des del 1853», ha defensat per la seva banda l’alcaldessa de Sant Boi, Lluïsa Moret.
Moret ha emfatitzat també que la salut «no té només una mirada assistencial», sinó que també la investigació és «fonamental». «És un sector referent per a nosaltres i que genera més de 7.000 llocs de treball a la ciutat», ha explicat l’alcaldessa de Sant Boi en la seva intervenció.
D’aquesta manera, des del consistori remarquen que la finalitat d’aquest premi és fomentar la investigació d’aquest tipus de malalties mitjançant la incorporació d’un investigador o investigadora predoctoral a l’Institut d’Investigació contra la Leucèmia Josep Carreras (IJC), on el benefactor iniciarà la seva carrera científica sota la direcció del doctor Manel Esteller. La dotació, que ascendeix a 40.000 euros, finançarà els dos primers anys de tesi doctoral.
Així, l’IJC convocarà pròximament el premi Manel Esteller, que tindrà una periodicitat biennal. Entre les condicions per poder optar a la beca, les persones candidates hauran de posseir un títol de màster o haver-se matriculat en el curs 2021-22 en un màster universitari oficial que doni accés a un programa de doctorat, a fi d’haver superat un mínim de 300 crèdits ECTS en el moment d’acceptació de la beca.
«Despertar vocacions científiques»
El guardó s’ha presentat oficialment al Campus Docent del Parc Sanitari Sant Joan de Déu de Sant Boi aquest divendres en un acte presidit per la ministra de Ciència i Innovació, Diana Morant, qui ha celebrat que aquest premi tiri endavant i ajudi a «despertar les vocacions científiques i innovadores al nostre país. En definitiva per retenir i atraure talent».
En la seva intervenció, Morant ha remarcat que la ciència salva vides, «salva el planeta», però també que «ajuda a crear llocs de cada treball». «A Catalunya, un de cada tres llocs de treball s’està creant en el sector de la ciència i la innovació. Anem pel bon camí», ha dit la ministra. Amb tot, el jurat del premi estarà format pel doctor Manel Esteller, com a president d’honor; l’alcaldessa de Sant Boi, Lluïsa Moret, en qualitat de presidenta; un investigador de reconegut prestigi en l’àmbit de la Biomedicina; el regidor de Salut de l’Ajuntament de Sant Boi i el president del Clúster de Salut Mental de Catalunya.
El doctor Esteller és un metge i investigador de reconegut prestigi mundial per la seva lluita contra el càncer, és en l’actualitat director de l’Institut d’Investigació contra la Leucèmia Josep Carreras (IJC) i catedràtic de Genètica per la Universitat de Barcelona (UB).
El científic de Sant Boi, a més, ha rebut més de 40 premis de prestigi a nivell internacional, europeu i nacional i, en 2002 ,el Ajuntament de Sant Boi li va concedir el títol honorífic de Fill Predilecte de la ciutat.
Llegeix totes les notícies de Sant Boi a EL PERIÓDICO Sant Boi de Llobregat
Sant Boi Investigació Diana Morant Ripoll Lluïsa Moret Malalties Ministeri de Ciència Ajuntaments