Dilluns, 27 de febrer

Parlen veïns desconfinats després de l’incendi de Sant Boi: «Em feia mal el cap pel fum»

  • Després de 15 hores de confinament en barris del Baix Llobregat, ciutadans expliquen la seva experiència durant un aparatós foc en una nau de pneumàtics

  • No hi ha constància que ningú hagi patit danys pels compostos tòxics i l’estructura s’enderrocarà pròximament

Parlen veïns desconfinats després de l’incendi de Sant Boi: «Em feia mal el cap pel fum»
3
Es llegeix en minuts
Elena Martínez
Elena Martínez

Periodista

ver +

Després de més de 15 hores, ja aquest dimarts, 28 de febrer, al matí, els Bombers de la Generalitat han donat per controlat totalment l’incendi de la nau de pneumàtics a Sant Boi de Llobregat (Baix Llobregat). L’incendi va començar dilluns al voltant de les 16.30 hores al carrer de la Riera Roja. Una densa columna de fum, que s’arribava a albirar des de tot el Baix Llobregat i des de l’aeroport del Prat, va alertar tots els veïns de Sant Boi de Llobregat i els dels municipis pròxims.

El fum va ser produït pels pneumàtics. Al cremar-se, aquests generen una combustió de gasos tòxics que llancen elements químics, com ara diòxid de carboni, sofre o compostos clorats, que es desplaça a través de l’aire i poden resultar perjudicials per a la salut.

És per aquesta raó que Protecció Civil va ordenar ràpidament el confinament «recomanat» dels barris pròxims de la ciutat: el barri de Vinyets, el de Casablanca i part del nucli antic de la ciutat; i fins a una part del seu municipi veí, Cornellà de Llobregat.

L’Elisenda, veïna del barri de Vinyets de Sant Boi, a través d’un missatge de WhatsApp que s’anava reexpedint de grup en grup, es va assabentar que s’estava recomanant que era millor quedar-se a casa: «Em vaig assabentar de tot pel grup que tinc amb els meus amics», explica a aquest diari.

Treballadors de la zona, com l’Óscar, que es trobava en el seu horari laboral a la gasolinera més pròxima, se’n va assabentar pels clients que entraven al seu local, tot i que a mesura que passaven les hores ja va poder veure i olorar el fum per si mateix. «L’olor era insuportable i hi va haver un moment a la tarda en què em va començar a fer mal el cap pel fum», comenta l’Óscar.

«Hi havia trossos de cautxú a la vorera»

Durant l’incendi, la nau, una part de la qual pertany a l’empresa de reciclatge Alfredo Mesalles, es va cremar totalment i la coberta va col·lapsar, cosa que va dificultar la tasca dels bombers. El cos va haver d’actuar sense poder accedir a les instal·lacions i sense poder controlar del tot l’incendi fins a les 7.06 h del matí d’aquest 28 de febrer.

La Maribel, treballadora d’una fleca que es troba al costat de la nau afectada, va viure de prop l’incendi. «Vaig sentir una explosió, però al principi vaig pensar que seria alguna cosa d’alguna de les naus pròximes i no hi vaig donar gaire importància». Al passar els minuts, ja va prendre consciència de la serietat del succés: «De sobte van venir més de 10 camions de bombers, la policia i les ambulàncies».

Quan el fum s’estava expandint, li van fer tancar el local i la Maribel, assegura, va haver de tancar la persiana perquè entrava tota la fumarada dins: «L’olor era molt forta i fins i tot hi havia trossos de cautxú escampats per la vorera», explica la veïna.

L’avís de Protecció Civil ha sigut vigent fins a les 7.00 h del matí d’avui, dimarts. La recomanació es basava en el fet que, si qualsevol persona sentia molèsties per inhalació de gasos tòxics, acudissin immediatament al metge. Fonts municipals de Sant Boi de Llobregat confirmen que no tenen constància que ningú hagi patit danys pels compostos tòxics.

L’únic que ha patit danys irreversibles ha sigut l’estructura de la nau i s’ha produït un sinistre total a l’edifici amb la seva consegüent demolició . Per sort, cap treballador es trobava dins en el moment de l’incendi i cap bomber ni treballador d’edificis adjacents han patit danys.

Notícies relacionades

Els bombers continuen treballant a la zona, que continua acordonada i amb el trànsit tallat. En els pròxims dies s’acabarà d’enderrocar l’edifici perquè no pugui causar cap mal major als del seu al voltant.

Llegeix totes les notícies de Sant Boi a EL PERIÓDICO Sant Boi de Llobregat