5 de maig

Ciutats del Baix Llobregat s’uneixen en una trobada esportiva que lluita contra l’estigma en la salut mental

La jornada pretén fomentar la inclusió de les persones amb problemes de salut mental i els estils d’hàbits saludables a través de l’esport i els seus valors

Aquesta trobada està organitzada pels Serveis de Rehabilitació Comunitària de Viladecans, Cornellà i el Prat

Ciutats del Baix Llobregat s’uneixen en una trobada esportiva que lluita contra l’estigma en la salut mental

e.p

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Parc Sanitari de Sant Joan de Déu de Sant Boi (Baix Llobregat) ha organitzat la jornada d’esport inclusiva «Fem joc/lloc a la salut mental», que tindrà lloc a l’Atrium de Viladecans. El 5 de maig es reprèn aquesta jornada després de dos anys, que celebrarà la seva quarta edició amb l’objectiu d’enfortir vincles de les persones usuàries dels serveis de salut mental amb la comunitat.

La jornada pretén fomentar la inclusió de les persones amb problemes de salut mental i els estils d’hàbits saludables a través de l’esport i els seus valors. Aquesta trobada està organitzada pels Serveis de Rehabilitació Comunitària de Viladecans, Cornellà i el Prat de la Xarxa de Salut Mental del Parc Sanitari, i, més concretament, per l’Equip Esportiu del Baix Llobregat, integrat per persones del centre.

Durant tot el matí, persones vinculades als SRC del Baix Llobregat i l’alumnat de 3r i 4t d’ESO, i de 1r de batxillerat de l’Institut Josep Mestres de Viladecans participaran en aquest espai d’intercanvi i convivència que reunirà entre 120 i 130 persones. Es disputaran diferents tornejos de bàsquet, bàdminton, futbol 7 i voleibol.

Sant Boi i la salut mental

La història i la identitat de Sant Boi de Llobregat estan íntimament lligades a la salut mental i és que, a la ciutat del Baix Llobregat, s’ubiquen dos grans centres de referència en l’àmbit de la psiquiatria i la psicologia –el Parc Sanitari Sant Joan de Déu i el Complex Assistencial Benito Menni.

Tant institucions, organitzacions i entitats com la mateixa ciutadania de Sant Boi s’han proposat durant els anys revertir l’estigma que havia anat unit al nom del municipi i convertir-lo així en un senyal identitari municipal i un valor de ciutat. Per aquesta mateixa raó, el municipi commemora de manera especial cada any el Dia Mundial de la Salut Mental.

El mateix Parc Sanitari, a part d’organitzar les jornades esportives, també ha apostat aquest mateix mes per una jornada en què es debatrà com l’atenció biopsicosocial en les persones amb discapacitat intel·lectual i problemes de salut mental és clau per millorar la seva qualitat de vida. El 13 de maig, de les 9.00 a les 14.30 hores, tindrà lloc la xerrada «Nous reptes en discapacitat intel·lectual i problemes de salut mental: abordatges psicoterapèutics i farmacològics», coorganitzada pel mateix Hospital i la Societat Catalana de Psiquiatria i Salut Mental.

Augment en les emergències de salut mental

Sant Boi no és l’únic municipi del Baix Llobregat que té recolzament per a la salut mental. En els últims anys, l’Hospital de Sant Joan de Déu d’Esplugues ha impulsat iniciatives per informar, acompanyar, apoderar i sensibilitzar la societat sobre la importància de cuidar la salut mental de les persones. Com és el cas de SOM Salut Mental 360, un portal creat fa ja dos anys, que vol ser referent en l’àmbit nacional i internacional en temes de salut mental –en el qual també participa el Parc Sanitari.

Notícies relacionades

El 2021, els pacients adolescents atesos a les urgències del centre d’Esplugues de Llobregat per trastorns mentals van augmentar un 47% durant el primer trimestre del 2021, en comparació amb les visites que es van registrar durant el mateix període de l’any anterior. Tenint en compte aquestes xifres, el centre va iniciar, a principis d’aquest any, dos programes d’atenció domiciliària per atendre infants i adolescents amb trastorns de conducta alimentària i pacients que presentin problemes de salut mental en crisi d’especial complexitat.

Més notícies de Viladecans, Sant Boi , Esplugues i Cornellà a l’edició local d’EL PERIÓDICO