Una empresa de Sant Boi crea un prototip de vehicle impulsat per hidrogen

La catalana EVARM treballa amb l'institut d'investigació de Corea per crear un vehicle que redueix un 60% les emissions

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’empresa catalana EVARM, de Sant Boi de Llobregat, presentarà aquest 2020 un prototip de cotxe impulsat per hidrogen. El vehicle incorpora una tecnologia que EVARM ha desenvolupat conjuntament amb el principal institut d’investigació de Corea, el Korea Institute of Science and Technology (KIST), i que consisteix en una estació que transforma el gas natural en hidrogen.

Segons la companyia, el prototip permet reduir en un 60% les emissions de CO2. El projecte, amb una durada de dos anys i mig i que ha comptat amb recolzament econòmic de l’agència ACCIÓ, pretén investigar alternatives als combustibles fòssils per a l’automoció. En concret, EVARM permet aprofitar els vehicles dièsel per adaptar-los per a l’ús d’hidrogen.

EVARM preveu presentar durant el primer trimestre del 2020 el disseny final del prototip del vehicle i a finals d’any durà a terme les primeres proves de circulació a Catalunya. Per la seva part, l’institut coreà KIST ha desenvolupat la tecnologia de conversió de gas natural en hidrogen que es podrà instal·lar a les estacions de gas natural liquat, que ja hi ha en algunes gasolineres, per transformar-lo en hidrogen. Així, es podria facilitar la distribució, perquè estaria disponible als punts de recàrrega actuals.

Aprofitar les aigües residuals

EVARM també està investigant com obtenir el gas natural liquat que es transformarà en hidrogen de forma sostenible. Per exemple, es planteja reaprofitar residus provinents d’aigües residuals, de purins o d’aliments per obtenir un biogàs que, una vegada tractat, pugui utilitzar-se com a gas natural. Aquest combustible d’origen sostenible es pot injectar a la xarxa de subministrament de gas natural i utilitzar-se per als vehicles. A més, aquest mateix gas pot transformar-se en hidrogen utilitzant l’estació que ha desenvolupat el KIST a Corea del Sud.

Per al director d’EVARM, Xavier Ribas, treballar amb aquest centre d’investigació coreà «és una molt bona oportunitat» perquè té una «tecnologia molt avançada» i compta amb personal amb coneixements «molt elevats» que es complementen amb els de la plantilla de l’empresa catalana, que és de 12 treballadors.

Segons Ribas, «es tracta d’aplicar els principis de l’economia circular per obtenir gas natural net que es pugui transformar en hidrogen, l’element més abundant de l’univers». «En cinc anys podrem veure vehicles impulsats per hidrogen de forma habitual circulant per les carreteres», pronostica.

Col·laboració Catalunya-Corea

El projecte també compta amb la col·laboració de l’empresa Enagás, que treballa en diferents projectes per impulsar les tecnologies que accelerin la transició energètica com la generació d’hidrogen.

El projecte entre EVARM i el KIST forma part de la línia d’ajuts conjunts entre Catalunya i Corea del Sud sorgida arran d’un acord firmat el 2017 entre la Generalitat, a través d’ACCIÓ, i el National Research Council of Science and Technology (NST), entitat de la qual és membre el Korea Institute of Science and Technology.

Notícies relacionades

El NST forma part del Ministeri de Ciència i TIC del país asiàtic, engloba un total de 25 centres públics d’investigació científica i tecnològica i compta amb més de 15.000 treballadors i un pressupost anual de 3.600 milions d’euros.

Més notícies de Sant Boi a l’edició local d’EL PERIÓDICO DE CATALUNYA