FESTIVAL ALTAVEU 2018

Pau Riba, Love of Lesbian i la Sala Apolo, entre els premiats en el Festival Altaveu de Sant Boi

Núria Graham, Bad Gyal i Ferran Palau completen la llista de guardonats i el col·lectiu No Callarem s'emporta l'estrenat premi Alça la Veu

altaveu

altaveu

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Pau Riba, Love of Lesbian, Núria Graham, Bad Gyal, Ferran Palau i la Sala Apolo han sigut els guanyadors delsPremis Altaveu 2018, entregats en el marc de la 30a edició del Festival Altaveu de Sant Boique acull del 7 al 9 de setembre la ciutat i que aquest any ha estrenat a més el premi ‘Alça la Veu’, que ha anat a parar en mans del col·lectiu No Callarem per la seva lluita per la llibertat d’expressió.

Els premis, que s’entreguen des de 1990, tenen per objecte reconèixer aquells artistes, grups, entitats i iniciatives que, de manera destacada, han enriquit el panorama musical del país durant els últims dotze mesos. Cada premiat ha sigut escollit pels membres del jurat –format per músics, periodistes i professionals del món de la música– responent a un motiu concret.

En el cas de Pau Riba, el jurat ha volgut premiar la trajectòria d’aquest artista i escriptor “iconoclàstic i inclassificable” que va “sempre a contracorrent” i al qual qualifiquen com un “creador diferent, que mira en sentit contrari de la resta” i que “amb les seves lletres, plenes de llums, colors, visions i estats d’ànim” ha aconseguit convertir tota la seva vida en la seva pròpia obra d’art.

Per la seva banda, el festival de música de Sant Boi ha volgut reconèixer també la cantautora Núria Graham per haver sabut “construir un so i un imaginari propi dins del llenguatge del rock, sense sumar-se a corrents ni modes” i a Alba Farelo, més coneguda com a Bad Gyal, la vilassarenca que ha aconseguit convertir-se en una de les veus essencials de la música urbana espanyola, inspirada en la cultura dancehall jamaicana.

Per la seva aportació al panorama musical

Els 20 anys de trajectòria de Love of Lesbian també han merescut l’ovació i el premi del jurat, pels seus “missatges carregats de metàfores” i el seu treball constant al llarg de les últimes dues dècades. I igual de merescut ha sigut el premi atorgat a Ferran Palau que, tant en solitari com en grup amb la banda Anímic, ha aconseguit guanyar-se el públic i la crítica.

Però sens dubte la trajectòria més longeva és la de la Sala Apolo. Aquesta mítica sala del Paral·lel de Barcelona celebra aquest any el seu 75è aniversari, motiu pel qual el jurat ha decidit atorgar-li un Premi Altaveu per la seva “tasca social” i la seva contribució a la construcció de la identitat cultural i musical de la Ciutat Comtal.

Lluita per la llibertat d’expressió

Aquesta és la primera edició en la qual el jurat ha fet entrega, a més, d’un guardó molt particular, el Premi Alça la Veu. Una novetat d’aquesta 30a edició de l’Altaveu que vol reconèixer aquells que han contribuït a reivindicar la cultura i a lluitar per la llibertat d’expressió al món cultural, tema central d’aquest any.  

I aquests són precisament els valors que ha vist el jurat en el col·lectiu No Callarem, que s’ha convertit en el primer guanyador del guardó. Una plataforma que ha aconseguit aglutinar diversos sectors socials i culturals per defensar la llibertat d’expressió arran dels casos d’artistes com ara Valtònyc, Pablo Hasel i La Insurgència.

 Des dels seus inicis, el Festival Altaveu ha reconegut a través d’aquests premis grans noms del panorama musical, com Maria del Mar Bonet, Jaume Sisa i Sílvia Pérez, a més de programacions com el Sónar, el Festival Internacional de Jazz de Terrassa i professionals com ara Verkami, BCore Disc i el Taller de Músics.

Notícies relacionades

L’entrega de premis s’ha fet en una gala celebrada aquest dijous a Sant Boi i conduïda per la presentadora Laura Sangrà, que ha suposat, a més, el tret de sortida al Festival Altaveu, que omplirà la ciutat de música, concerts, activitats i iniciatives gratuïtes per a tota la família fins al diumenge 9 de setembre.

Més notícies de Sant Boi en l’edició local d’EL PERIÓDICO DE CATALUNYA