PATRIMONI HISTÒRIC

Les termes romanes de Sant Boi, declarades Bé d'Interès Nacional

El Govern els atorga la distinció per la seva singularitat, el seu llegat històric i el seu bon estat de conservació

Les termes romanes de Sant Boi.

Les termes romanes de Sant Boi.

1
Es llegeix en minuts
M.B. / ACN / SANT BOI DE LLOBREGAT

Són un dels conjunts romans més ben conservats de tot el país. Per això, des d'aquesta setmana, les Termes romanes de Sant Boi formen part del catàleg de Béns d'Interès Nacional, una distinció esperada i merescuda per la conservació, la singularitat i la seva significació històrica.

La Generalitat va voler esmentar la singularitat de les Termes romanes de Sant Boi com un dels factors que l'han portat a declarar-les Bé d'Interès Nacional. Asseguren que el conjunt es troba entre els "més ben conservats" d'edificis termals privats a Catalunya. Així, el jaciment conté una sèrie de característiques que el diferencien de la resta de ‘balnea’ que formen part d'una vil·la romana.

Per una altra part, el seu estat de conservació és "excel·lent i excepcional", va apuntar la Generalitat, perquè s'ha preservat pràcticament tota la planta de l'edifici termal i fins a 4,80 m d'alçària dels murs per sobre del paviment de l'hipocaust.

RECURS PATRIMONIAL INDISPENSABLE

Així mateix, el Govern va destacar que això ha permès museïtzar i adequar l'espai per a visites, de manera que el jaciment s'ha convertit en un recurs patrimonial per comprendre els sistemes termals del món romà.

Les termes eren de caràcter privat, 'balnea', perquè formaven part d'una vil·la rural, d'època Baix Imperial -entre finals del s. II i principis del s. III dC fins al s. V dC-. El Govern ha assegurat que "la monumentalitat" de les restes conservades i "la sumptuositat" de les tècniques en la construcció confirmen la importància, tant de la vil·la de la que formaven part, com del nucli de Sant Boi en època romana.

Notícies relacionades

A part de les Termes romanes de Sant Boi, la Generalitat també ha distingit la Festa Major de Sitges i el Ball Cerdà de la Seu d’Urgell per la tradició i pel seu arrelament entre la població.

Més notícies de Sant Boi

Temes:

Patrimoni