UNA ENTITAT DE SANT ANDREU

Carrosseries clàssiques

Vintage Classic Car Club organitza anualment una trobada urbana de cotxes clàssics - El grup d'aficionats suma uns 25 vehicles de models diferents i aspira a doblar-ne la xifra

Al seu garatge 8 El president del club, De la Cruz, parla amb Girbau.

Al seu garatge 8 El president del club, De la Cruz, parla amb Girbau. / ELISENDA PONS

2
Es llegeix en minuts
SÍLVIA ALBERICH / BARCELONA

Situat al cor de Sant Andreu, el garatge de César de la Cruz, un dissenyador industrial jubilat, sembla un museu a les parets del qual pengen fotos en blanc i negre, pòsters de fa més de mig segle, llantes de diferents èpoques... I a terra, perfectament alineats, hi ha quatre cotxes clàssics i 14 motos del mateix estil.

La passió d'aquest veí pels cotxes i les motos clàssiques li ve de família, ja que el seu pare era mecànic i, des de molt petit, va conèixer de prop el món del motor. Aquesta afició, unida a la passió que sent per Sant Andreu, el seu barri, el va portar, el 2008, a crear el Vintage Classic Car Club.

«Em moc en un entorn de gent amb cotxes clàssics i volia organitzar una trobada al barri», recorda De la Cruz. «Són tots cotxes clàssics, és a dir, dels anys 40 en endavant», matisa el fundador del club, que els distingeix dels cotxes antics, «que són aquells models d'entre els anys 1900 i 1940». Per a ell, són molt més que vehicles: «Cada un té el seu segell propi i són un patrimoni».

De la Cruz va contactar llavors amb l'ajuntament i amb diferents entitats del barri, entre les quals hi ha l'Eix Comercial de Sant Andreu (Mateu Ferran, 4), el principal promotor d'aquestes trobades. «És un reclam perquè la gent surti al carrer i reuneix moltes persones de diferents generacions», destaca Rut Sans, dinamitzadora de l'Eix.

La primera trobada va tenir lloc el 4 d'octubre del 2008. L'èxit va ser tan gran que, l'any següent, se'n va organitzar una altra i així successivament, gairebé sempre el mes d'octubre. La dinàmica és sempre la mateixa i, el recorregut, també. El punt de trobada és l'emblemàtic bar Versalles (Gran de Sant Andreu, 255), a prop del qual els participants, d'entre 18 i més de 80 anys, deixen els seus 25 cotxes aparcats. Mentre esmorzen, la gent ho aprofita per fotografiar els seus autos, entre els quals hi ha un Cadillac, un Chevrolet Impala o el mític Seat 600.

Hi ha un cotxe de cada model, no se'n repeteix cap. Després d'esmorzar, els cotxes fan una volta pels principals carrers del barri. «Aquest recorregut també ajuda a dinamitzar les vendes», apunta Montse Girbau, veïna del barri i aficionada a aquestes trobades, a les quals va amb el seu icònic Renault Dauphine, herència del seu avi. Fins i tot un dels cotxes exposats, un Ford Mustang, va arribar a protagonitzar un videoclip de Malú.

Notícies relacionades

El 21 d'octubre vinent celebraran la seva desena trobada. «Volem fer una celebració especial i intentar reunir 50 cotxes, el doble dels actuals», explica, amb entusiasme, Girbau.

I també motos

Veient la gran acollida dels cotxes clàssics, el mateix club -que té previst constituir-se com a associació-, va organitzar el 2015 la primera trobada de motos de la mateixa època. Ho va fer sota el nom de Saint Andrew Vintage Biker's Club. «Hem recuperat una tradició, perquè als anys 60 ja es feien aquestes quedades», recorda Xavier De la Cruz, fotògraf, germà de César i aficionat als clàssics, que ha cedit algunes de les seves motocicletes com a decoració per a diverses botigues d'accessoris de motos. La pròxima cita motard serà el 20 de maig.

Temes:

Cotxes