El VIH causa envelliment precoç per si sol, al marge dels retrovirals

Alejandro García / Efe

2
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

La mateixa infecció del VIH –i no només els tractaments antiretrovirals– provocal’envelliment precoç d’aquests pacients. Aquest s’associa a desordres neurocognitius, afectacions en la salut cardiovascular i en malalties del fetge i els ossos. «L’envelliment prematur té bastant a veure amb el VIH. Ja ho sabíem. Però buscàvem vies que expliquessin per què aquestes persones envelleixen de forma més accelerada i més ràpida», explica a aquest diari Robert Güerri, cap de la secció de Malalties Infeccioses de l’Hospital del Mar (Barcelona). Aquest centre sanitari ha aconseguit validar un biomarcador que deixa clar que l’origen d’aquest envelliment precoç es deu a la mateixa infecció, independentment del tractament per parar-la. L’estudi s’ha publicat a la revista ‘Journal of Microbiology, Immunology and Infection’.

Els resultats d’aquesta anàlisi permeten disposar d’una bona eina per monitoritzar l’evolució dels pacients, el seu estat inflamatori i l’efecte que tenen els fàrmacs que se’ls administren en el seu sistema immunitari. Per a això, els investigadors han analitzat els nivells de les molècules de microRNA. L’equip ha detectat com una en concret presentava nivells molt més elevats del que és habitual. Es tracta de miR-21-miR-21-5p, que està relacionada amb la inflamació i amb l’estrès oxidatiu, el qual deriva en un envelliment accelerat.

Alentiment

Notícies relacionades

«Ara sabem que les persones que tinguin uns nivells més alts de miR-21-miR-21-5p tindran un envelliment més accelerat. Hem de veure quines inflamacions produeix i on per alentir-ne el procés», assenyala el doctor Güerri, que reconeix no obstant que l’envelliment precoç en persones amb el VIH «probablement tingui una causa múltiple», si bé aquest nou biomarcador demostra que la mateixa infecció ‘per se’ ja produeix un perjudici que persisteix tot i que els antiretrovirals el tractin. «El dany en el sistema immunitari no es reverteix pel tractament. I aquest treball demostra que hi ha efectes que persisteixen tot i que el virus estigui controlat», afegeix.

Cada vegada més les persones amb el VIH han anat veient com augmenta la seva esperança de vida fins a pràcticament equiparar-se amb la de la resta de la població, si bé continua sent «entre cinc i set anys més baixa». Segons Güerri, això també podria ser a causa dels tractaments antiretrovirals de persones que es van infectar als 90, quan els fàrmacs eren molt més tòxics. «Caldrà veure en els pròxims anys, però els antiretrovirals que tenim ara són molt potents, eficaços i segurs. La investigació està més enfocada ara en el fet que s’administrin cada dos mesos que a desenvolupar-ne de nous», diu Güerri. Actualment les persones amb el VIH es prenen cada dia una pastilla, si bé ja es comercialitza un tractament injectable intramuscular que consisteix en una punxada cada dos mesos.