Conseqüència indesitjada

¿Què és la ‘cara Ozempic’ i com es pot treure?

L’ús de la injecció setmanal amb finalitats aprimadores pot provocar un efecte secundari no descrit al prospecte

¿Què és la ‘cara Ozempic’ i com es pot treure?
2
Es llegeix en minuts
Vega S. Sánchez
Vega S. Sánchez

Periodista

Especialista en animals, plantes i curiositats

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Ozempic és el nom comercial d’un medicament receptat que conté el principi actiu semaglutida. És un medicament antidiabètic injectable que s’utilitza per millorar el control del sucre a la sang en adults amb diabetis tipus 2.

La semaglutida a Ozempic actua com un agonista del receptor del pèptid similar al glucagó tipus 1 (GLP-1), cosa que significa que imita l’acció d’una hormona natural al cos anomenada GLP-1. La GLP-1 ajuda a regular els nivells de glucosa a la sang a l’estimular l’alliberament d’insulina al pàncrees i reduir la producció de glucosa al fetge. També retarda el buidament de l’estómac, cosa que ajuda a reduir els pics de glucèmia després dels àpats. És a dir, que ajuda a regular els nivells de sucre a la sang.

Injecció setmanal

Ozempic s’administra una vegada a la setmana mitjançant injecció subcutània i s’utilitza juntament amb una dieta i exercici adequats per ajudar a controlar els nivells de sucre a la sang. També pot ajudar a reduir el risc de complicacions diabètiques, com malalties del cor, malaltia renal i ceguesa. Com amb qualsevol medicament, és important seguir les instruccions dels metges i llegir acuradament el prospecte abans d’utilitzar-lo.

Entre els seus efectes secundaris més freqüents es troben les nàusees, la sensació de pesadesa, la diarrea, el restrenyiment, les flatulències i el reflux grastroesofàgic. També hi pot haver vòmits.

Aquests efectes solen ser passatgers (desapareixen als pocs dies o poques setmanes).

Efecte secundari no contemplat

Però hi ha un efecte secundari que no és als prospectes del medicament i que pot aparèixer si s’utilitza el medicament de forma inadequada. O fins i tot encara que es faci bé, tal com han alertat diversos cirurgians plàstics.

És el cas d’Oren Tepper, un cirurgià plàstic de Nova York que alerta al ‘The New York Times’ que és comú que, amb la pèrdua de pes, es desinflin àrees clau de la cara, cosa que fa que el rostre tingui una aparença més envellida. «Quan es tracta de l’envelliment facial, el greix sol ser més amic que enemic», assegura. «La pèrdua de pes et pot fer retrocedir l’edat biològica, però tendeix a avançar el teu rellotge facial», afegeix.

Casos en consulta

«Ho veig cada dia a la meva oficina», assegura Paul Jarrod Frank, un dermatòleg de Nova York que diu haver encunyat el terme ‘cara Ozempic’. I explica al diari novaiorquès que, quan arriba a la seva consulta una dona que de sobte està superprima i que ara necessita farcit, li pregunta quant temps fa que pren Ozempic i sol tenir raó.

Notícies relacionades

El mateix, i al mateix diari, explica el dermatòleg Dhaval Bhanusali. «En general, són persones de 40 i 50 anys que estan perdent quantitats significatives de pes i estan preocupades per l’envelliment facial i la flaccidesa que es produeix com a resultat».

Lamentablement, i segons comenten aquests experts, l’única manera d’aconseguir tornar a l’aspecte original és amb cirurgia, bòtox o algun tipus de farcit similar. Tal com passa sempre que s’aprima d’una forma anormalment ràpida o, fins i tot, encara que es faci de forma lenta i controlada. Perquè, tal com diu la dita, «els globus no tenen arrugues».

Temes:

Medicaments