Les dones amb endometriosi tenen fins a tres vegades més risc de patir càncer d’ovari

JORDI OTIX

4
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

Les dones amb endometriosis (el dolor d’ovaris causat per la menstruació) tenen fins a tres vegades més possibilitats d’acabar desenvolupant un càncer d’ovaris. Un macroestudi fet en 128 milions de dones d’Europa i els Estats Units confirma l’associació de manera inapel·lable. «Tot i que és una cosa que coneixíem, els estudis fets fins ara eren de mala qualitat. Vam voler investigar en moltes més pacients i confirmar aquesta associació. Aquest és el primer macroestudi que relaciona l’endometriosi amb el càncer d’ovaris», assenyala l’oncòloga mèdica de l’Hospital 12 de Octubre (Madrid) Ainhoa Madariaga, que ha participat en aquesta investigació. Aquests resultats han sigut presentats aquest divendres en el Congrés de la Societat Espanyola d’Oncologia Mèdica (SEOM), que se celebra aquests dies a Barcelona.

Tot i així, els ginecòlegs assenyalen que l’endometriosi no és una malaltia premaligna, sinó benigna. No requereix cirurgies o intervencions extra, com sí que passa amb altres malalties, com per exemple alguns tipus malignes del virus del papil·loma humà (VPH), que en alguns casos van associats al càncer de coll uterí.

L’endometriosi és una malaltia que afecta un 10% de dones durant la seva vida reproductiva i que també pot aparèixer en la menopausa. Es produeix quan les cèl·lules del revestiment de l’úter creixen en altres zones del cos. L’endometriosi pot arribar a ser molt incapacitant per a moltes dones. Alguns dels seus símptomes són: absència del període, dolor intens a la pelvis i relacions sexuals doloroses. El Govern va aprovar aquest any el dret a demanar la baixa per dolors menstruals.

Aquesta investigació sorgeix d’una col·laboració del grup de Ciència de Dades, l’àrea d’Oncologia Mèdica del 12 de Octubre i TriNetX, una companyia que ha desenvolupat una plataforma que permet extreure dades de vida real de manera estructurada de la història clínica de les pacients. «Mirem si tenien endometriosi o problemes de fertilitat. Nosaltres en la consulta veiem pacients joves amb endometriosi i càncer d’ovari en edats primerenques», assenyala Madariaga. Tot i així, afegeix, la gran majoria de dones «no tindrà càncer d’ovaris». «El risc [de tenir un tumor] és baix o moderat, no és alt», tranquil·litza aquesta metge.

L’objectiu era confirmar si existia associació entre les dues malalties. «Partíem de dades de 128 milions de dones [de 300 hospitals de tot el món] i vam veure que, en el grup de dones amb endometriosi, el risc de càncer d’ovari era tres vegades més alt que en el grup de dones sense endometriosi», assenyala Madariaga.

Estudi de la supervivència

Però, a més, l’estudi va anar més enllà. Els metges van voler veure si la supervivència al càncer d’ovaris de les dones amb endometriosi era diferent de la del càncer d’ovari en dones sense endometriosi. «Hem vist que el càncer d’ovaris associat a l’endometriosi té un millor pronòstic, perquè es diagnostica abans i perquè és un tipus de càncer d’ovari diferent», apunta aquesta oncòloga.

«El càncer d’ovaris associat a l’endometriosi té un millor pronòstic perquè es diagnostica abans»

Ainhoa Madariaga

Oncòloga mèdica de l’Hospital 12 de Octubre

Els metges creuen que aquest «millor pronòstic» es deu a diversos factors. Un d’ells és que les dones amb endometriosi van més al ginecòleg, els fan més ecografies i, per tant, tenen un seguiment més gran. Però, a més, els oncòlegs apunten a un altre factor: un dels tractaments de l’endometriosi són els anticonceptius orals, una cosa que protegeix les dones de tenir càncer d’ovari.

Per a Madariaga aquest estudi és rellevant perquè treballa amb dades «de gran magnitud», una cosa que li dona «molta robustesa» als resultats. A més, arran de les conclusions que es poden extreure d’aquesta investigació, els metges poden començar a desenvolupar estudis de prevenció. Aquests resultats seran publicats en una revista científica ja que, segons la seva opinió, «poden ser rellevants per informar i fer possibles seguiments a pacients amb endometriosi». 

Claus de l’endometriosi

Com assenyala la ginecòloga de l’Hospital Clínic (Barcelona) Mariona Rius, una cosa és que les dones amb endometriosi tinguin més risc de càncer d’ovaris i una altra, que l’endometriosi sigui una malaltia premaligna. «No ho és. L’endometriosi és una malaltia benigna i el fet que costi més el seu diagnòstic no vol dir que hi hagi més risc de càncer d’ovaris», explica Rius. Aquest risc no «condiciona» el procediment mèdic, és a dir, no requereix cirurgies ni «res extra». «No és com les lesions del virus del papil·loma humà, que sabem que desencadenen càncer d’úter si no es tracten».

Notícies relacionades

La menstruació, insisteix aquesta ginecòloga, no ha de comportar dolor. «Sí que genera cert desconfort, però no és normal prendre analgèsics cada vuit hores», explica. Les dones amb endometriosi no poden fer res el dia que tenen la regla. «Són dones que, de nenes, no podien anar a l’escola quan tenien la regla. Són regles alarmantment doloroses, i això s’ha normalitzat en la nostra societat».

L’endometriosi és una malaltia crònica «bastant desconeguda», per a la que no existeix cura. Algunes farmacèutiques estan treballant en el desenvolupament de fàrmacs inflamatoris, perquè fins ara el tractament és hormonal. A moltes pacients se’ls donen anticonceptius, amb els efectes secundaris que comporten. El Clínic també està investigant aquesta malaltia. «Intentem identificar per què passa. Si té a veure amb una alteració en el sistema immunitari, o potser amb la microbiota. Quan ho sapiguem, podrem tractar millor la malaltia», conclou Rius.