Diagnòstic precoç

Una voluntària de la biòpsia de llet materna: «Ser en l’assaig va permetre detectar el càncer de mama a l’inici»

Les dones diagnosticades durant el postpart tenen un pitjor pronòstic, però un pioner estudi del VHIO la va salvar

La biòpsia líquida de la llet materna detecta el càncer de mama precoçment

Maternitat i càncer de mama: fins a un 60% de les pacients estan preocupades per la seva fertilitat

Una voluntària de la biòpsia de llet materna: «Ser en l’assaig va permetre detectar el càncer de mama a l’inici»

Anna Puit

3
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

La Teresa va llegir fa tres anys en la premsa una notícia: el Vall d’Hebron Institute of Oncology (VHIO) arrencava un estudi per a detectar marcadors tumorals en la llet materna. Ella, que llavors tenia 46 anys i estava donant el pit al seu primer fill (de llavors un any i mig), es va decidir a participar-hi. Estava sana, però va voler aportar el seu gra de sorra. «Em va cridar l’atenció la notícia i vaig contactar amb la doctora Saura [Cristina Saura, investigadora principal del Grup de Càncer de Mama del VHIO]» explica la Teresa.

Li van fer biòpsies líquides de la sang, de la llet materna i ecografies mamàries. Va ser en una de les proves on li van donar la mala notícia. «Tenia càncer de mama. Em van detectar el tumor en un d’aquests controls», relata a l’altre costat del telèfon. La bona notícia és que, gràcies a aquestes proves que no li haurien fet si no fos en aquest estudi (els cribratges poblacionals de càncer de mama es fan a partir dels 50 anys), la detecció del seu tumor va ser molt precoç. Avui, la Teresa es troba bé i recuperada.

«Jo no havia tingut abans càncer de mama ni tenia antecedents. Simplement la sort va fer que, gràcies a la participació en l’assaig, em detectessin el tumor al principi de la malaltia», explica. A través de l’estudi en què va participar, el VHIO acaba de descobrir que la llet materna de les pacients amb càncer de mama conté l’ADN del tumor. I que la biòpsia líquida d’aquesta mateixa llet materna pot predir el risc de càncer de mama (el tipus de tumor més comú en dones) durant el postpart. Les dones diagnosticadesdurant el postpart, com li va passar a la Teresa, tenen un pitjor pronòstic, ja que solen ser diagnosticades en estadis més avançats de la malaltia.

«Jo no tenia antecedents de càncer de mama. La sort va fer que em detectessin el tumor al principi de la malaltia»

Teresa

Pacient de l’assaig del VHIO

Un any i mig després

A la Teresa li van diagnosticar el tumor mitjançant una ecografia mamària 18 mesos després de tenir el seu fill. Quan aquesta prova va detectar el càncer, les investigadores de Vall d’Hebron van decidir revisar les mostres de sang i la llet materna que la pacient havia entregat en dues ocasions: 11 mesos i 6 mesos abans del diagnòstic. I van comprovar el que ja sospitaven i el motiu pel qual van arrencar aquest assaig: l’ADN tumoral ja estava present en la llet materna, molt abans que ho revelessin les ecografies.

«Estic molt contenta d’haver participat en l’estudi. Gràcies a això, se’m va detectar el càncer en un estadi molt inicial, per la qual cosa em vaig estalviar una quimioteràpia i els seus efectes secundaris a curt i mitjà termini, que són molts. Ara em trobo molt bé», diu Teresa. Només desitja que la prova de la biòpsia líquida en llet materna, i que pot servir com a diagnòstic precoç del càncer de mama en aquest grup de risc, s’ampliï a totes les dones que estan alletant els seus fills. «Seria un gran avenç», valora.

La ‘pacient zero’

Notícies relacionades

Una altra curiositat. Aquesta troballa del VHIO va arrencar gràcies a la inquietud d’una altra pacient que no és la Teresa, la ‘pacient zero’. Es tracta d’una dona amb càncer de mama que va ser diagnosticada durant l’embaràs de la seva tercera filla. La dona va acudir preocupada Vall d’Hebron perquè temia haver-li transmès el tumor a través de la llet materna a la seva segona filla durant la lactància, que havia sigut llarga i s’havia prolongat fins a poc temps abans del diagnòstic del seu càncer de mama.

La pacient, segons la doctora Saura, va aparèixer amb una mostra de llet materna que tenia guardada al congelador. «I aquí, gràcies a ella, és on comença el nostre projecte perquè, tot i que sabem que el càncer de mama no es transmet a través de la llet materna, vam decidir analitzar la mostra a la recerca de marcadors que ens poguessin ajudar en la investigació», explica Saura. Efectivament, a l’analitzar aquesta llet materna les investigadores van trobar l’ADN amb la mateixa mutació que estava present en el seu tumor. La llet materna s’havia congelat més d’un any abans del diagnòstic de càncer de la pacient.