Trobat en un control «rutinari»

La presència del fong Aspergillus obliga a tancar un quiròfan de l’Hospital de Mataró

El centre detecta també una infecció associada a aquesta floridura a una ferida superficial d’un pacient, donat d’alta avui

MULTIMÈDIA | Les malalties que porta el canvi climàtic

Salut detecta la variant de la covid Pirola (BA.2.86) en aigües residuals de Catalunya

La presència del fong Aspergillus obliga a tancar un quiròfan de l’Hospital de Mataró

El Periódico

2
Es llegeix en minuts

La presència del fong Aspergillus ha obligat a tancar un quiròfan a l’Hospital de Mataró (Barcelona), segons ha avançat ‘Crónica Global’ i ha confirmat EL PERIÓDICO. El fong, responsable d’una infecció anomenada aspergil·losi, ha sigut trobat durant un «control rutinari d’un bloc quirúrgic» i, a més, també ha sigut detectat en una ferida superficial d’un pacient, que es troba bé i avui mateix ha sigut donat d’alta, segons informen fonts de la Conselleria de Salut.

L’hospital nega que hi hagi un brot d’Aspergillus als seus voltants, sinó que insisteix que es tracta d’un cas aïllat detectat «fa dos o tres dies». El centre sanitari va portar a terme el protocol que s’aplica en aquests casos i va iniciar una neteja i desinfecció exhaustiva del quiròfan, que es manté tancat temporalment aquests dies.

Els metges van detectar la infecció d’aspergil·losi en una ferida superficial d’un pacient que havia sigut intervingut a l’hospital. Segons Salut, «no s’ha pogut confirmar que la infecció nosocomial», és a dir, que el pacient s’hagi infectat dins de l’hospital.

Segons la conselleria, el quiròfan es reobrirà quan els nous controls (els cultius microbiològics) donin resultat negatiu. «Mentrestant, l’activitat quirúrgica pràcticament no s’ha vist afectada i la majoria d’intervencions s’estan portant a terme en altres quiròfans del centre», asseguren fonts del departament del mateix hospital.

¿Què és el fong Arpergillus?

L’aspergil·losi és una infecció causada per l’Aspergillus, un tipus de floridura (fong) comuna que viu en ambients interiors i exteriors. La majoria de les persones inhalen espores d’Aspergillus  cada dia sense que arribin a emmalaltir. No obstant, les persones amb el sistema immunitari debilitat o amb malalties pulmonars estan en més risc de presentar problemes de salut a causa de l’Aspergillus. Els tipus de problemes de salut causats per l’Aspergillus  inclouen reaccions al·lèrgiques i infeccions als pulmons i altres òrgans, segons el CDC (l’agència de salut pública nord-americana).

Notícies relacionades

La incidència de l’aspergil·losi és difícil de determinar, ja que no es tracta d’una infecció de declaració obligatòria. Es calcula que es produeixen més de 10.000 hospitalitzacions anuals relacionades amb les infeccions per aspergils als Estats Units, que originen més de 1.900 morts.

Les infeccions associades a les cures sanitàries fúngiques han augmentat en les últimes dècades, i els brots per aspergils s’han associat a les cures sanitàries especialment perilloses per als pacients immunodeprimits i aquells amb situacions pulmonars cròniques tals com fibrosi quística i asma. S’ha informat d’una mortalitat de fins al 60% en les infeccions per aspergils en pacients hematològics d’alt risc, segons el CDC.